Haagse bemoeienis funest

Fries Statenlid wil opheffing NAK voorkomen

15 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Friese CDA-Statenlid Fernande Teernstra vraagt gedeputeerde Kramer van de provincie Fryslân een stokje te steken voor de opheffing van de NAK. Minister Kamp wil de keuringsdienst van de aardappelsector onder het ministerie laten vallen, maar dat leidt volgens het Statenlid tot hogere keuringskosten en er is geen garantie dat de bestaande kwaliteit wordt gehaald. 

Als achterliggende reden geeft Kamp aan dat andere zelforganisaties, zoals woningcorporaties hun werk niet goed deden of zelfs fraudeerden, maar Teernstra vindt je niet zomaar een prima werkende NAK kunt opheffen. ‘Je vergelijkt zo appels met peren.’ Friesland is een grote exporteur van aardappelen. De aardappelsector stelt met de NAK hoge eisen aan de kwaliteit van het product. ‘Een NAK-label op een zak aardappelen betekent wereldwijde klasse. "Boeren maken zich zorgen over de ontwikkeling van minister Kamp’, weet Teernstra. 

Die zorgen zijn ontstaan door de negatieve krantenkoppen vorig jaar over het falend toezicht van de NVWA in het paardenvleesschandaal, maar ook door de dubbel zo hoge kosten van de ambtenaren van de NWVA. Dat tast volgens het Statenlid de beroepseer van aardappeltelers aan. ‘Waarom meer betalen voor een mindere kwaliteit, als de sector het al jaren prima zelf organiseert?’, vraagt zij zich af. 

Teernstra wil niet dat Kamp met NAK Pootgoed dezelfde fout maakt als met de opheffing van de productschappen. ‘Zo’n 10 procent van het bruto nationaal product komt uit de landbouw, waarbij de kwaliteit staat met een goede samenwerking. Bij ziekten of andere excessen kan er snel en lokaal worden ingegrepen. Na het opheffen van de productschappen zien boeren en telers hun kosten oplopen en neemt samenwerking af. Bedrijven betalen nu extra voor inspectiekosten, terwijl ze eerst contributie betaalden. Een typisch geval van meer overheid’, stelt ze.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

FrieslandNAK
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden