Transactielijst ontbreekt

Vavi en NAO niet bij eerste fritesnotering Goes

26 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De eerste aardappelnotering van Beurs Goes kwam dinsdag voor fritesgeschikt droog uit de schuur uit op een prijsrange van 2,25 tot 3,50 euro per 100 kg. Er waren geen afgevaardigden namens de Vavi en de NAO bij de vaststelling van de prijs aanwezig.

Concreet betekent het dat de prijs in Goes tot stand kwam zonder inbreng vanuit de verwerkende industrie en de handel. Een gevolg van de perikelen begin november waarbij noteerders afhaakten, omdat Goes voet bij stuk hield aangaande een tweeprijzensysteem dat Beurs Emmeloord vanwege oplopende spanningen in de commissie onlangs invoerde.

Goes moest het daarom dinsdag zonder de HPA-lijst met gedane transacties stellen. ‘We hadden nu geen beschikking meer over de lijst, maar moesten ons baseren op tien tot twintig informanten, de transacties in Agriprins en van VTA en op de informatie van Aardappelinfo.nl’, licht voorzitter Watze van der Zee van beurs Goes de tot stand koming van de prijs toe.

Erg spannend was het volgens hem niet, omdat de markt zich op zo’n laag niveau bevindt. Voor fritesgeschikte aardappelen kwam de notering op 2,25 tot 3,50 euro per 100 kg. Met die notering ligt de prijs iets hoger dan de fritesgeschikte aardappelen op beurs Emmeloord vorige week donderdag die tussen de 2,25 en 2,75 euro uitkwam.
Voor exportaardappelen, droog uit de schuur, werd in Goes 4 euro tot 5 euro op het bord gezet. Zowel de onder- als bovenkant van de notering is een euro meer dan donderdag bij de LNCN in Emmeloord. Aan deze notering deed de NAO overigens wel mee.

Beurs Goes is voornemens de komende tijd -  mits er voldoende transacties zijn - wekelijks met een fritesnotering te komen. ‘Daar is geen discussie over. Het is onze plicht. Er zijn contracten op gebaseerd, dus we kunnen niet halverwege ineens de zaak veranderen.’ Hij benadrukt dat de weggelopen marktpartijen altijd welkom aan de noteringstafel zijn. ‘Wij sluiten hen niet uit.’


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden