Netto uitbetaling omhoog

Lamb Weston/Meijer stopt aftrek aardappeltarra

30 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 27 reacties

Aardappelverwerker Lamb Weston/ Meijer stelt de nieuwe contractprijzen voor seizoen 2015 bij naar beneden. Toch krijgen telers naar verhouding een hogere netto uitbetaling. Dat is mogelijk doordat er meer transparantie in de contracten is aangebracht en er meer waarde uit aardappelen te halen is. Hoe dat zit, legt grondstof directeur John Wiskerke uit.

'In het af land segment is de prijs scherper gedaald dan aan het eind van het verkoopseizoen’

De verlaging in de contractprijzen bij Lamb Weston/ Meijer zit in dezelfde lijn als de concurrentie. ‘Over de hele linie gaat er ongeveer 10 euro per ton vanaf. In het af land segment is de prijs scherper gedaald dan aan het eind van het verkoopseizoen’, weet Wiskerke. De aanpassing naar beneden is een correctie op de procentueel harder gestegen af land prijzen de afgelopen jaren. Bovendien hoopt de verwerker hiermee een groter aanbod bewaaraardappelen te krijgen.

Voor Innovator af land komt dat neer op een prijs van 97 euro per ton, bij 45 opwaarts. Levering week 13 levert 127 euro per ton op, exclusief kwaliteitspremies. Toch komen de netto uitbetalingen volgens Wiskerke op een iets hoger niveau te liggen. ‘Dat is mogelijk door aanpassing van onze contractvoorwaarden. Die zijn transparanter geworden in de berekening van de kwaliteitsbonussen. Voor telers is het nu duidelijker welk kwaliteitsaspect, bijvoorbeeld onderwatergewicht en lengte, dat aan waarde vertegenwoordigd.’

Tweede reden voor een hogere netto uitbetaling is dat LWM geen aardappeltarra meer aftrekt. Daarmee zijn ze de eerste aardappelverwerker die dat voor elkaar heeft gekregen. ‘Door de investeringen afgelopen jaren kunnen we meer waarde uit de aardappelen halen. Werden misvormde of groene knollen er voorheen uit gehaald, door de nieuwste technieken kunnen we ook deze exemplaren nu benutten. Die waarde van aardappelen vertalen we door naar onze telers.’ Een gevolg daarvan is dat LWM de maatsortering die eerst 40 mm opwaarts was, nu op 45 mm heeft gezet. Voor 35 tot 45 mm geldt een vaste prijs, terwijl dat eerder voor 35-40 mm de dagprijs was.

Afgelopen jaar breidde de Kruiningse verwerker uit in Markies. ‘Dit jaar willen we dat volume nog wat verhogen. Verder wordt Lady Anna belangrijker.’ In het vroege segment krijgt Zorba iets minder de ruimte. ‘Het rassenpakket ondergaat een relatief kleine wijziging. Onze focus ligt op het hogere segment; het is in de hogere kwaliteit frites en specialiteiten waar wij willen uitbreiden. Qua  contractvolume is onze doelstelling gelijk aan afgelopen jaar.’ De staffel voor lang bewaren in mechanische koeling die LWM vorig jaar naar 5 tot 10 euro verhoogde, resulteerde erin dat telers investeerden in bewaring. Dit jaar biedt het bedrijf de staffel aan voor 10 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
27 reacties
pruikenmaker 30 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10861839/Lamb-Weston/Meijer-stopt-aftrek-aardappeltarra]Lamb Weston/Meijer stopt aftrek aardappeltarra[/url]
Jammer Johnny, net te laat, heb mun land net verhuurd aan een pootgoedteler.
U bent wel de eerste frietfabriek die in de gaten krijgt dat de consumptieteelt naar de zandgebieden verhuist omdat men weigert de goede frietaardappelen uit de klei een passende beloning te geven.
Voor mij net te laat dit jaar dus gaan jullie nog maar even verder om die smaakloze door poep opgepompte vette friet uit het zand te bakken.
Als je wel een passende prijs voor de perfecte aardappel om friet van te bakken wil betalen laat je volgend jaar maar weer horen.

teler uit Zuidwest Nederland
droogkluit 30 Januari 2015
Ik vindt het een goed verhaal. Alles betalen wat je ophaalt. Ik ken fabrieken die in het verleden (en heden) hun winst maakte op de gratis meegeleverde ondermaat en tarra, terwijl men dat voor veel geld door verkocht of verwerkte.

Transparantie wint het altijd
Janus 30 Januari 2015
Leuke discussie, maar zijn de inkoopvoorwaarden ook aangepast? Ze gaan toch geen partijen met veel groen, etc. verwerken. Groen is groen en daar kun je geen friet of vlokken van maken heel simpel.
pieper 30 Januari 2015
Ongeloofelijk, jullie geloven zeker in sprookjes. Wat denken jullie zelf dat ze dit bedacht hebben om er zelf minder van te worden. Het voordeel zal behaald worden bij hun niet bij de teler.
Aar 30 Januari 2015
Heel simpel volgens mij, scheelt weer personeel. Hoeven de aardappels alleen maar voor te keuren en daarna over het hor te laten lopen.
Als men het echt fair had willen doen had men de drijvers, of onder een bepaald percentage, ook gewoon uit moeten betalen.
jaap 30 Januari 2015
nau nau aardappel van het zand doet helemaal niets onder voor de klei voel je niet meer als een ander
snippers 30 Januari 2015
Is iedereen nu zo DOM!!!!
SNAP ik het nu niet???

Er word al jaren geen snipper meer weggegooid de enigste reden dat challenger zo in opmars is omdat er minder dan 0.2% afval in zit.
Alles gaat in de kroketten van dit ras.

De <40 kun je al jaren kwijt draai ze er over de stortbak er uit en je kunt je rooikosten er van betalen.

Dit bericht heeft geen enkele toegevoegde waarde.
"het proces is in de loop der jaren verbeterd"....
m.a.w. we doen het altijd al maar nu krijgt u er ook een grijpstuiver voor.
veenkoloniaal 31 Januari 2015
als je nog niet paranoïde was, word je het nu wel
akkerbouw 31 Januari 2015
lamb weston betaalt nu 45 mm opwaarts uit en betaald voor de 35 45 mm 7,5ct en de contractprijs is ook ongeveer 1,3 ct gezakt dus is zo goed nog niet , wat in extreme droge jaten als er meer ondermaat inzit ben je mooi de lul geen over kilos.
snippers 31 Januari 2015
Dus we gaan allemaal fontane zetten op 27.5cm
en inno's op 26cm
snippers 31 Januari 2015
Dus we gaan allemaal fontane zetten op 27.5cm
en inno's op 26cm
erik 31 Januari 2015
even geduld snippers, de redactie moet even kijken of jou reactie wel mag. Niet meteen nog een keer plaatsen als het even duurt.
daarom kijken ze naar ip adres en niet naar ( schuil ) naam.
rekenaar 31 Januari 2015
Agristo innovator week 13 135 euro bij 35 mm opwaarts.
Lwm innovator week 13 127 euro bij 45 mm opwaarts en de 35/45 meenemen voor 7,5 euro. Daarbij opgeteld "bonussen" die meestal negatief zijn. Daar kan die 2 % uitbetaalde tarra niet veel aan goedmaken lijkt me.
laap 1 Februari 2015
Leg mij eens uit,de verwerkende industrie is booming .Wereldwijd veel vraag er wordt veel geinvesteerd. Er wordt gekeken hoe met de vragersmarkt om te gaan,en capaciteit verhoging op korte termijn.Is het niet wenselijk te beginnen bij het begin nl de grondstofproducent,je kunt nog zo veel vraag hebben en potentie erin, maar de grondstofproducent kan geen droog brood verdienen dan is het naar mijn mening snel klaar.
reactie laap 1 Februari 2015
laap schreef:
Leg mij eens uit,de verwerkende industrie is booming .Wereldwijd veel vraag er wordt veel geinvesteerd. Er wordt gekeken hoe met de vragersmarkt om te gaan,en capaciteit verhoging op korte termijn.Is het niet wenselijk te beginnen bij het begin nl de grondstofproducent,je kunt nog zo veel vraag hebben en potentie erin, maar de grondstofproducent kan geen droog brood verdienen dan is het naar mijn mening snel klaar.


Laap, maak je geen zorgen. Ik kom met zeer veel aardappeltelers in contact maar zit totaal niet in de verwerking of aardappelhandel.
Het is momenteel zo ver dat vanuit de financiële sector naar de aardappelteler geadviseerd wordt deze voorgelegde contracten niet te ondertekenen. Wie aan deze contracten deel neemt komt zowiezo in een neerwaartse spiraal komend teeltjaar.
Het is me ook duidelijk de laatste week dat de telers die rekenen simpelweg niet akkoord gaan met de huidige contractvoorwaarden. Mijn inzien gaan enkel mensen tekenen die kunnen telen op eigen land of pachtgrond. Waar dan naartoe met de nieuwe en extra productielijnen en exportambities ?
De seizoenpachtteler kan in dit contractverhaal niet mee en de financiële sector gaat bij deze contractvoorwaarden niet mee in zee. Telers begrijpen dat ook.
Wat van deze huidige situatie het effect zal zijn betreffende areaal en aardappelvoorziening wachten we nu af.
Wel is het zo dat sommige financierders bereid zijn de telers aan een oplossing te helpen. Heb daar zelf een voorstel van gezien deze week bij een Belgische bank. Ook daar is men de verdoken vorm van prijsafspraken beu. Geen enkele financierder kan zich noch veroorloven in kader van de nieuwe Basel 3 normen om een klantenportefeuille in het aardappelmilieu te beheren die constant vechten tegen een liquiditeitstekort
Appie 1 Februari 2015
jaap schreef:
nau nau aardappel van het zand doet helemaal niets onder voor de klei voel je niet meer als een ander

Ja als je niks anders gewent bent dan eet je ze wel.
Als je denkt dat ze even goed zijn.
Ga dan tafelaardappels telen dan kom je er wel achter hoe het echt zit.
schoenmakers1 1 Februari 2015
Appie schreef:
jaap schreef:
nau nau aardappel van het zand doet helemaal niets onder voor de klei voel je niet meer als een ander

Ja als je niks anders gewent bent dan eet je ze wel.
Als je denkt dat ze even goed zijn.
Ga dan tafelaardappels telen dan kom je er wel achter hoe het echt zit.

Is het niet zo dat voor tafelaardappelen alleen de schil belangrijk is? Maar wie eet die schil op?
proefspecialist 1 Februari 2015
Appie je moet niet zo voor je eigen toko spreken. Sommige rassen die op de klei geteeld worden smaken beter maar ook sommige rassen van de zand smaken beter en voor sommige rassen maakt het niets uit. Dus voor sommige rassen het kan ras afhankelijk zijn wat smaak betreft. Een grotere invloed kan de bemesting hebben. Dus appie kraam geen onzin uit. Meestal maakt de grondsoort niets uit.
erik 1 Februari 2015
gelukkig verschillen smaken
Appie 1 Februari 2015
proefspecialist schreef:
Appie je moet niet zo voor je eigen toko spreken. Sommige rassen die op de klei geteeld worden smaken beter maar ook sommige rassen van de zand smaken beter en voor sommige rassen maakt het niets uit. Dus voor sommige rassen het kan ras afhankelijk zijn wat smaak betreft. Een grotere invloed kan de bemesting hebben. Dus appie kraam geen onzin uit. Meestal maakt de grondsoort niets uit.


Ik zit niet op de klei hoor maar op lichte grond en ik vind de klei aardappels een veel betere smaak hebben.Was het maar zo dat van onze grond de smaak ook zo was.En ik vergelijk de smaak van een ras tussen klei en zand/lichte grond. En niet appels en peren vergelijken.
laap 1 Februari 2015
Reactie Laap Iedereen in de keten moet rendement kunnen maken dat is de basis.En je zult moeten beginnen bij het begin, de producent.Wanneer dat niet zo is, stopt domweg het verhaal.
Mosko Fiets 2 Februari 2015
De frietbakkers lopen met wurgcontracten, daar pas ik voor.
Jan 2 Februari 2015
Mosko Fiets schreef:
De frietbakkers lopen met wurgcontracten, daar pas ik voor.


Groot gelijk mosko fiets. Dat ze verrekken. Ik plant de helft minder en kijk het wel aan.
Mij kunne ze de pot op.
Arm 2 Februari 2015
Ze zijn allemaal even slecht, areaal delen door 2 en lekker vrij houden!
erik 2 Februari 2015
en ondertussen meer planten in de hoop dat anderen krimpen heren?
Wannes 2 Februari 2015
erik schreef:
en ondertussen meer planten in de hoop dat anderen krimpen heren?


Jij bent er dus blijkbaar ééntje van dit principe ERIK !!
Mosko Fiets 3 Februari 2015
Komend seizoen ga ik niks vastleggen laat de markt zijn werking maar doen.
Mosko Fiets 3 Februari 2015
Komend seizoen ga ik niks vastleggen laat de markt zijn werking maar doen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden