Kaas hardst getroffen

Export voeding naar Rusland opgedroogd

5 Februari 2015

Nadat de handelsbeperkingen tussen Rusland en de Europese Unie van kracht werden is de Nederlandse exportwaarde van geboycotte voedingsproducten naar Rusland vrijwel opgedroogd. Ook werden minder machines uitgevoerd. Het CBS berekende dat de totale exportwaarde met 8 procent tot 2,2 miljard euro daalde in de periode augustus-november 2014. In de eerste zeven maanden van 2014 daalde de exportwaarde naar Rusland met 9 procent (tot 3,7 miljard euro).

In augustus 2014 kondigde de Russische overheid een importverbod voor alle EU-lidstaten af van producten van vlees, zuivel, vis, groenten en fruit. Sindsdien verminderde de export van deze boycotgoederen in de periode augustus-november van 200 miljoen euro in 2013 naar 28 miljoen euro in 2014. Dit zijn goederen die niet in de EU geproduceerd zijn maar wel via Nederland uitgevoerd mogen worden (wederuitvoer).

Vooral Nederlandse kaas was de laatste jaren in Rusland juist steeds meer in trek. In de periode 2009-2013 verdrievoudigde de exportwaarde van kaas tot 233 miljoen euro. Nadat Nederlandse kaas niet meer welkom was is de export met 96 miljoen euro afgenomen. Dat is 56 procent van de totale exportkrimp van boycotgoederen.

Buiten de exportkrimp van voeding is de uitvoer in de eerste vier maanden van de boycot met 10 miljoen euro in waarde gedaald. De grootste daling vond plaats bij de uitvoer van machines terwijl de chemie-export in waarde is toegenomen. Circa 80 procent van de dual-use goederen heeft betrekking op machines en 10 procent op chemie.

In de periode januari-juli 2014 is de export van machines naar Rusland met 15 procent in waarde afgenomen tot 1,6 miljard euro (-273 miljoen euro). In de maanden augustus tot en met november 2014 nam de export van machines met 7 procent af tot 1 miljard euro. Dit is 75 miljoen euro minder vergeleken met dezelfde periode in 2013. De export van machines naar Rusland is in de periode januari-november 2014  iedere maand, met uitzondering van april, in waarde afgenomen.

 

Regenradar
Powered by Agroweer
Rusland exporteert fors meer landbouwproducten

Nieuws Handel

Rusland exporteert fors meer landbouwproducten

China blijft belangrijke markt voor Nederland

Nieuws Export

China blijft belangrijke markt voor Nederland

Minder product uitgevoerd, maar tegen hogere prijs

Nieuws Landbouwexport

Minder product uitgevoerd, maar tegen hogere prijs

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief