Kaas hardst getroffen

Export voeding naar Rusland opgedroogd

5 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nadat de handelsbeperkingen tussen Rusland en de Europese Unie van kracht werden is de Nederlandse exportwaarde van geboycotte voedingsproducten naar Rusland vrijwel opgedroogd. Ook werden minder machines uitgevoerd. Het CBS berekende dat de totale exportwaarde met 8 procent tot 2,2 miljard euro daalde in de periode augustus-november 2014. In de eerste zeven maanden van 2014 daalde de exportwaarde naar Rusland met 9 procent (tot 3,7 miljard euro).

In augustus 2014 kondigde de Russische overheid een importverbod voor alle EU-lidstaten af van producten van vlees, zuivel, vis, groenten en fruit. Sindsdien verminderde de export van deze boycotgoederen in de periode augustus-november van 200 miljoen euro in 2013 naar 28 miljoen euro in 2014. Dit zijn goederen die niet in de EU geproduceerd zijn maar wel via Nederland uitgevoerd mogen worden (wederuitvoer).

Vooral Nederlandse kaas was de laatste jaren in Rusland juist steeds meer in trek. In de periode 2009-2013 verdrievoudigde de exportwaarde van kaas tot 233 miljoen euro. Nadat Nederlandse kaas niet meer welkom was is de export met 96 miljoen euro afgenomen. Dat is 56 procent van de totale exportkrimp van boycotgoederen.

Buiten de exportkrimp van voeding is de uitvoer in de eerste vier maanden van de boycot met 10 miljoen euro in waarde gedaald. De grootste daling vond plaats bij de uitvoer van machines terwijl de chemie-export in waarde is toegenomen. Circa 80 procent van de dual-use goederen heeft betrekking op machines en 10 procent op chemie.

In de periode januari-juli 2014 is de export van machines naar Rusland met 15 procent in waarde afgenomen tot 1,6 miljard euro (-273 miljoen euro). In de maanden augustus tot en met november 2014 nam de export van machines met 7 procent af tot 1 miljard euro. Dit is 75 miljoen euro minder vergeleken met dezelfde periode in 2013. De export van machines naar Rusland is in de periode januari-november 2014  iedere maand, met uitzondering van april, in waarde afgenomen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden