In Engeland

Beregening en water worden politieke issues

8 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De meeste aardappelen, uien en wortelen in Groot-Brittannië vind je in het oosten van Engeland. De lichte grond daar is relatief vlak, je hebt er mooie grote percelen en kunt altijd aan het werk. Echter, door op zandgronden te telen zijn de teelten enorm afhankelijk van water. Op sommige plekken valt geregeld niet meer dan 450 millimeter per jaar. Grote telers investeren daarom miljoenen in irrigatietechniek, wat het tot een politiek punt heeft geschopt.

2,16

miljoen

euro investeert het Engelse Euston Estate in waterreservoirs voor beregening

Een van de landbouwbedrijven die recent veel investeerde in hun watervoorziening is Euston Estate. In de graafschappen Suffolk en Norfolk beboert dit bedrijf ruim 4.200 hectare. De lichte grond is prima geschikt voor de groenteteelt, maar daarvoor is wel veel water nodig. Dat maakt de grond beter geschikt voor aardappelen en uien, schrijft Eastern Daily Press.

In 2006 werd 1,2 miljoen pond (1,62 miljoen euro) gestoken in de bouw van een waterreservoir, goed voor 454 miljoen liter water. Momenteel wordt een tweede reservoir aangelegd, met een capaciteit van 317 miljoen liter water. Dit kost het bedrijf nog eens ruim een half miljoen euro. Daarbij hoort een leidingnetwerk van 13 kilometer om alle percelen van water te voorzien. De reservoirs vullen zich in de winter en worden gedurende het seizoen leeggepompt.

Euston Estate teelt zelf geen groentegewassen, maar verhuurd de grond. In totaal kan het nu 536 hectare met beregening aanbieden. Het oude irrigatiesysteem had een natte winter nodig om zich te vullen, en zo voldoende water te bieden tijdens droge zomers. Om ook na een droge winter te kunnen beregenen is nu extra watervoorraad beschikbaar. De huurder, RG Abrey, teelt op Eustons lichte grond aardappelen, uien, wortelen en pastinaak.

Groot-Brittannië maakt zich momenteel op voor algemene verkiezingen in mei. NFU, de National Farmers Union, probeert politici over te halen om water hoog op de agenda te zetten. De huidige vergunningaanvraag is namelijk lastig, en dat wil de boerenorganisatie graag veranderd zien. Hopelijk kunnen telers dan gemakkelijk een waterbassin aanleggen. Subsidieregelingen en een belastingverlaging moeten helpen het financieel interessant te maken.

NFU is ook bang dat boeren benadeeld zullen worden in hun vergunningen om water te gebruiken voor beregening. Wanneer de regels veranderen zijn zij bang dat telers minder of helemaal geen water meer tot hun beschikking krijgen.

Ondertussen zorgt het water ervoor dat de afgelopen tijd weinig aardappelen zijn gepoot. Regen en een harde wind zorgde er vooral in het oosten voor dat niet gepoot kon worden. Potato Council bericht dat inmiddels 17.000 hectare van het totale aardappelareaal in de grond zit. 8.000 hectare minder ten opzichte van 2014. Echt problematisch is dat op dit moment niet. In 2013 zat rond dezelfde tijd slechts 7.000 hectare in de grond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden