Wijziging strategie

Kleiboeren klaar met consumptieteelt

21 April 2015 - Clarisse van der Woude - 40 reacties

Steeds meer aardappeltelers op klei gooien de handdoek in de ring. Met de huidige prijzen hebben ze moeite om de teelt van aardappelen op klei rendabel te maken. Gevolg is dat een deel van hen zijn strategie wijzigt en overstapt naar de teelt van pootgoed, overschakelt naar de biologische teelt of zijn land verhuurt.

Sommige kleiboeren zijn er onderhand wel een beetje klaar mee. De contractprijzen van de fritesverwerkers en de aardappelen op de vrije markt nog meer, zijn niet altijd opgewassen tegen de kosten die hij maakt. Daarbij gaat het om oplopende kosten voor grond, een duurdere aanwending van mest en het grotere oogstrisico ten opzichte van zandtelers. Telers buiten de polders en buiten het Zuidwesten zijn voordeliger uit. Bovendien lopen zij een minder groot risico bij slechte oogstomstandigheden. Zandtelers doen meer hectare met dezelfde machines waardoor zij al met al grootschaliger en daarmee goedkoper aardappelen kunnen produceren.

De laatste jaren nam de oppervlakte consumptieaardappelen op zand dan ook gestaag toe, terwijl de kleiteelt stagneerde. Afgaande op het aantal telers dat zijn land te huur aanbiedt, overschakelt naar pootgoed of naar de biologische teelt, wordt stagnatie langzamerhand een achterstand. In 2012 werd er nog op 20.000 hectare zand consumptieaardappelen geteeld. Afgelopen jaar ging het om ruim 25.000 hectare zand. De oppervlakte klei bleef in 2013 en 2014 steken op een ruime 48.000 hectare. En de verwachting voor 2015 is dat er een uitbreiding van het pootgoedareaal en groei van de biologische teelt komt.

25

telers

in Flevoland willen overstappen naar biologisch

Een teken aan de wand daarvoor is het grote aantal telers dat serieus overweegt over te schakelen naar de biologische teelt; in heel Flevoland zou het gaan om zo’n 25 tot 30 bedrijven. Ook het feit dat een groot deel van de akkerbouwbedrijven in Flevoland die de afgelopen winter in de verkoop kwamen door biologische bedrijven zijn gekocht, geeft te denken. ‘Over het algemeen zijn de kopers biologische bedrijven, bloembollenboeren en pootgoedtelers’, bevestigt Johan Zandbergen van VSO Makelaars. ‘Boeren zoeken hoogsalderende gewassen. We zien dan ook dat het pootgoedareaal uitbreidt in Oostelijk Flevoland. En het scheelt dat de bloembollen- en pootgoedsector een redelijk goed jaar achter de rug hebben. Verder wordt ook gekeken naar telen voor chips. Het gaat te ver om te zeggen dat de fritesaardappel uit de polder vertrekt, maar andere fritesaardappelgebieden winnen aan belang.’

Concullega Martien van Arendonk van Leyten & Van der Linde Makelaars koppelt het grote aantal aanvragen voor overschakeling naar bioteelt, niet aan een afname van de consumptieaardappelteelt op klei. ‘Ik denk eerder dat er vertrouwen is in de biologische markt. Ook zie ik bij de aankoop van bedrijven en grond dat het belangrijk is dat grond AM vrij is en geschikt voor biologische teelt.’ Wat meespeelt om de stap naar biologisch te zetten, is dat deze ondernemers profiteren van rentekorting middels de groenfinanciering van de bank.
 

In Zuidwesten vooral overstappers naar pootgoed

De groei van het pootgoedareaal is volgens DLV Plant adviseur Laurens Persoon ook te wijten aan de honger van bestaande pootgoedtelers die willen groeien en vanwege AM moeten uitwijken. ‘Zij huren grond van consumptietelers voor pootgoedteelt. Daarnaast zijn er consumptietelers die dit jaar beginnen met pootgoed.’ Een ander signaal voor een verschuiving is dat boeren die nieuw bouwen kijken naar alternatieven voor bewaring met chloorprofam. ‘Dit om eventueel later met pootgoed verder te kunnen.’

In het Zuidwesten is de omschakeling naar biologisch geen onderwerp, maar naar pootgoed wel. ‘In het Zuidwesten zijn zeker een tiental telers dit jaar die overgaan op pootgoed’, zegt Johnny Romijn van DLV Plant. ‘Ze denken dat ze er meer aan kunnen verdienen dan aan de consumptieteelt.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
40 reacties
polderboer 21 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10863314/Kleiboeren-klaar-met-consumptieteelt]Kleiboeren klaar met consumptieteelt[/url]
klopt helamaal wat hier staat. De teelt van consumptie zal verdwijen uit de genomede gebieden
Willem 22 April 2015
termijnmarkt 2016 ,staat volgens DCA hoog , op 14 euro. Daar kan ik geen aardappelen voor telen.
Kan dus beter mijn land verhuren en op wat op termijn kopen
flip fluitketel 22 April 2015
Aan een poterboer verhuren met die beestenboel op mijn kavel zal niet makkelijk gaan, maar ja ik zal waarschijnlijk de enige met alen zijn....
Flevo uitje 22 April 2015
Daar zijn ook wel weer rasjes voor Flip. De grondhonger is daar groter dan het verstand.
silicium 22 April 2015
polderboer schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10863314/Kleiboeren-klaar-met-consumptieteelt]Kleiboeren klaar met consumptieteelt[/url]
klopt helemaal wat hier staat. De teelt van consumptie zal verdwijen uit de genomede gebieden

Klopt totaal niet wat er staat. Aardappel rooimachines zijn in heel Nederland even duur. Verschil wordt gemaakt in innovaties; zij weten heel veel aardappelen per ha te telen in het zandgebied. De ontwikkelingen in de klei hebben veel te lang stilgestaan. Tijd voor ondernemerschap!!
Jaap 22 April 2015
Je praat naar het verstand dat je hebt. nog nooit op zware klei gewerkt! Capaciteit ligt vele malen lager dan op zand.
silicium schreef:
polderboer schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10863314/Kleiboeren-klaar-met-consumptieteelt]Kleiboeren klaar met consumptieteelt[/url]
klopt helemaal wat hier staat. De teelt van consumptie zal verdwijen uit de genomede gebieden

Klopt totaal niet wat er staat. Aardappel rooimachines zijn in heel Nederland even duur. Verschil wordt gemaakt in innovaties; zij weten heel veel aardappelen per ha te telen in het zandgebied. De ontwikkelingen in de klei hebben veel te lang stilgestaan. Tijd voor ondernemerschap!!
druipgrot 22 April 2015
De frites bakkers hebben een probleem want de klei telers haken hier massal af.
erik 22 April 2015
op het zand een langer rooiseizoen en gemiddeld meer rooibare dagen en een hogere rijsnelheid. Tel uit uw winst.
slimmert 23 April 2015
Goed hoor dat we vooral aardappelen gaan telen op zand.
Ik vindt je moet altijd daar werken waar de kostprijs het laagst is. Of dat nu gymschoenen zijn in China door kinderen van 6 jaar oud, of frites aardappelen op zandgrond die veel goedkoper is als die dure kleigrond uit de polder.

Maar wat nou als er eens een jaar zou zijn waarin er wel vraag is naar aardappels voor export.............waar moet je die dan kopen?
Dan heeft in ieder geval HZPC en Agrico het probleem opgelost voor hun bovenmaatse en overschot die ze altijd in het voer gooien om de prijs hoog te houden :) :) :)
nog slimmer 23 April 2015
Als er vraag naar aardappels komt voor export dan zal de industrie daar wel aanbod voor geven, en ruilen hun mooie klei aardappelen in voor goedkope belgische. Zie de import cijfers van de laatste keer!
truus 23 April 2015
nee jongens de teelt van consumptie gaat naar belgie verplaatsen die geven werkelijk nergens niks om 2 jaar achter elkaar aardappels op een perceel of nog gekker... eerst gras maaien en dan scheuren en piepers er in eind mei! en zo van die fratsen...
maar de meeste zijn veehouder die er de patatten er ff bij doen en daar kunnen wij als hollander die geen forfaitaire belastingstelsel kent geen rode diesel kent etc etc de dupe van..
Vlaeminck 23 April 2015
truus schreef:
nee jongens de teelt van consumptie gaat naar belgie verplaatsen die geven werkelijk nergens niks om 2 jaar achter elkaar aardappels op een perceel of nog gekker... eerst gras maaien en dan scheuren en piepers er in eind mei! en zo van die fratsen...
maar de meeste zijn veehouder die er de patatten er ff bij doen en daar kunnen wij als hollander die geen forfaitaire belastingstelsel kent geen rode diesel kent etc etc de dupe van..



kom dan naar hier om te boeren , zagewijf.

wat kunnen we u aanbieden: dure lonen, kleine percelen, veel onkruid grond,slecht gedraineerd of niet, flikken die processen aansmeren voor futiliteiten :

wat we u ook hebben maar zeker niet aanbieden enr waar een holander geen kans op heeft, dat zijn onze mooie meiden.
fries 24 April 2015
Die mooie meiden mag je houden. Wij willen gewoon lekker aardappelen telen tegen eerlijke prijzen in een concurrerende markt.

Oja, en waar kom t doutze kroes vandaan..............precies FRIESLAND!!!!!!!!!!!!!!
waarom 24 April 2015
Kan er ook iemand serieus reageren op de verhaal. En de Belgen en friezen zich even op de zijlijn zetten.

De overstap van akkerbouwers naar bio is geen hype , maar een serieuze trend. Over 5 jaar zullen er in de flevopolder meer bio boeren zijn als gewone boeren. Daarmee worden bioboeren de gewone boeren en gewonnen boeren paria. Bovendien zal het voor hen haast niet meer mogelijk zijn om ouderwets te tellen vanwege ziekte druk.

Het gevolg voor de aardappelmarkt zal zijn dat er een tekort zal ontstaan aan bewaaraardappels voor het einde van het seizoen.
vraat 24 April 2015
erik schreef:
op het zand een langer rooiseizoen en gemiddeld meer rooibare dagen en een hogere rijsnelheid. Tel uit uw winst.


Helaas, niet te kanen, maar dat is een detail natuurlijk.
pruikenmaker 25 April 2015
vraat schreef:
erik schreef:
op het zand een langer rooiseizoen en gemiddeld meer rooibare dagen en een hogere rijsnelheid. Tel uit uw winst.


Helaas, niet te kanen, maar dat is een detail natuurlijk.


Eindelijk een metgezel, die friet van het gemiddelde zand is inderdaad niet te vreten.
De frietfabrieken krijgen er spijt van dat de consumptie-teelt naar het zand vertrekt, het is niet anders.
doutzen 25 April 2015
fries schreef:
Die mooie meiden mag je houden. Wij willen gewoon lekker aardappelen telen tegen eerlijke prijzen in een concurrerende markt.

Oja, en waar kom t doutze kroes vandaan..............precies FRIESLAND!!!!!!!!!!!!!!


hoi friezen jullie laten je doutzen wel door iemand afpakken
erik 26 April 2015
het is met vrouwen(Doutzen) net als met aardappelen, als het je smaak niet is , is het niet te vreten.
Mijn kostprijsverhaal ging niet over smaak maar over kostprijs.
Er gaat niks boven een klei aardappel, maar maak dat de consument maar wijs. Die koopt met de portemonnee en niet met zijn smaak!
veenkoloniaal 27 April 2015
wat een heerlijk forum hier

het gaat over wijven aardapels, en kloten prijzen , heerlijke onderwerpen

lekker doorgaan zo,elkaar afzeiken pfff ik geniet
gek 27 April 2015
erik schreef:
het is met vrouwen(Doutzen) net als met aardappelen, als het je smaak niet is , is het niet te vreten.
Mijn kostprijsverhaal ging niet over smaak maar over kostprijs.
Er gaat niks boven een klei aardappel, maar maak dat de consument maar wijs. Die koopt met de portemonnee en niet met zijn smaak!


Dat is gewoon niet zo. De waarheid komt wel boven, altijd. Waarom zouden de patatkramen met verse friet zo in opgang zijn?


Uiteindelijk wordt de beste smaak de standaard, zoals het hoort. Helaas voor de zandpiepers.
pruikenmaker 28 April 2015
gek schreef:
erik schreef:
het is met vrouwen(Doutzen) net als met aardappelen, als het je smaak niet is , is het niet te vreten.
Mijn kostprijsverhaal ging niet over smaak maar over kostprijs.
Er gaat niks boven een klei aardappel, maar maak dat de consument maar wijs. Die koopt met de portemonnee en niet met zijn smaak!


Dat is gewoon niet zo. De waarheid komt wel boven, altijd. Waarom zouden de patatkramen met verse friet zo in opgang zijn?

Je bent niet gek, mafkees.
Ik ben blij dat er steeds meer mensen aan verse friet gaan, AD test geeft het gedroomde resultaat wat ik allang wist. Van de wasserbombe hebben we waarschijnlijk niks geleerd.

Uiteindelijk wordt de beste smaak de standaard, zoals het hoort. Helaas voor de zandpiepers.
rien 28 April 2015
onzin verse friet is altijd het lekkerst in belgie staan de meeste verse friet tenten allemaal bintje uit het zand perfecte friet . accepteer nu eens dat in de klei de boot gemist is de fabrieken betalen slecht of het nu zand of klei is dit kan zo niet
silicium 29 April 2015
rien schreef:
onzin verse friet is altijd het lekkerst in belgie staan de meeste verse friet tenten allemaal bintje uit het zand perfecte friet . accepteer nu eens dat in de klei de boot gemist is de fabrieken betalen slecht of het nu zand of klei is dit kan zo niet

Zo is het, er zijn geen innovaties meer geweest in de kleigebieden de laatste 15 jaar. Daar moet een enorme inhaalslag gemaakt worden.
fleed 29 April 2015
Vlaeminck schreef:
truus schreef:
nee jongens de teelt van consumptie gaat naar belgie verplaatsen die geven werkelijk nergens niks om 2 jaar achter elkaar aardappels op een perceel of nog gekker... eerst gras maaien en dan scheuren en piepers er in eind mei! en zo van die fratsen...
maar de meeste zijn veehouder die er de patatten er ff bij doen en daar kunnen wij als hollander die geen forfaitaire belastingstelsel kent geen rode diesel kent etc etc de dupe van..



kom dan naar hier om te boeren , zagewijf.

wat kunnen we u aanbieden: dure lonen, kleine percelen, veel onkruid grond,slecht gedraineerd of niet, flikken die processen aansmeren voor futiliteiten :

wat we u ook hebben maar zeker niet aanbieden enr waar een holander geen kans op heeft, dat zijn onze mooie meiden.


Als het om vruchtafwisseling gaat dan moet een nederlander zeker niet kraaien, wie waren het ook al weer die tegen gestemd hebben europees om een vruchtrotatie bij aardappelen 1/3 te verbieden??? Juist ja, Nederland! Nog beter, zelfs pootgoed wordt in Nederland zomaar 1/3 geteelt, in Belgie verboden maar in Nederland vinden ze dit dus normaal en denken ze dat de kwaliteit dan nog eens ruimschoots beter is dan elders, je moet het gewoon maar kunnen uitleggen....daar komt het op neer.
Johan 5 Mei 2015
Een consumptieteler wordt nooit een pootgoedteler. Pootgoed telen moet tussen de oren zitten, een beleving, totaal andere tak van sport. Pootgoed dat uit de polder komt, heeft derhalve vrijwel nooit de kwaliteit als uit de Noordelijke kleigebieden. Daar zitten de pootgoedtelers van kwaliteit, van de beleving, hun leven. Polderpootgoed komt van consumptietelers die in pootgoed doen. Altijd grof, vermenging, altijd wat. De laatste kilo moet eraan groeien, ipv de kwaliteit te prevaleren. Pootgoedtelers doen soms er wat consumptie bij, consumptie telers kunnen er geen pootgoed bij doen. Bij komt, als het even kan en als ik kan kiezen, geen pootgoed met een 5 ervoor op de dam. Door schade en schande wordt men wijs.
piet 5 Mei 2015
Johan, volgens mij groeit het pootgoed bij jouw al tussen de oren.
Jokertje 6 Mei 2015
Johan schreef:
Een consumptieteler wordt nooit een pootgoedteler. Pootgoed telen moet tussen de oren zitten, een beleving, totaal andere tak van sport. Pootgoed dat uit de polder komt, heeft derhalve vrijwel nooit de kwaliteit als uit de Noordelijke kleigebieden. Daar zitten de pootgoedtelers van kwaliteit, van de beleving, hun leven. Polderpootgoed komt van consumptietelers die in pootgoed doen. Altijd grof, vermenging, altijd wat. De laatste kilo moet eraan groeien, ipv de kwaliteit te prevaleren. Pootgoedtelers doen soms er wat consumptie bij, consumptie telers kunnen er geen pootgoed bij doen. Bij komt, als het even kan en als ik kan kiezen, geen pootgoed met een 5 ervoor op de dam. Door schade en schande wordt men wijs.


Inderdaad, kan ik in mee gaan.
Vrij grof 6 Mei 2015
Vertel eens wat meer over die5, Zit dat in het telersnr. of zo?
jk 6 Mei 2015
Johan schreef:
Een consumptieteler wordt nooit een pootgoedteler. Pootgoed telen moet tussen de oren zitten, een beleving, totaal andere tak van sport. Pootgoed dat uit de polder komt, heeft derhalve vrijwel nooit de kwaliteit als uit de Noordelijke kleigebieden. Daar zitten de pootgoedtelers van kwaliteit, van de beleving, hun leven. Polderpootgoed komt van consumptietelers die in pootgoed doen. Altijd grof, vermenging, altijd wat. De laatste kilo moet eraan groeien, ipv de kwaliteit te prevaleren. Pootgoedtelers doen soms er wat consumptie bij, consumptie telers kunnen er geen pootgoed bij doen. Bij komt, als het even kan en als ik kan kiezen, geen pootgoed met een 5 ervoor op de dam. Door schade en schande wordt men wijs.


hallo Johan, de polder, aangezien je het hebt over de 5, ga ik uit van de NOP, is een groot gebied, hier wordt ook het meeste pootgoed geteeld door veel verschillende telers. de manier van telen tussen deze telers scheelt enorm. de ene lijkt te telen alsof het consumptie is, terwijl er bij de buurman niks op aan te merken is. haal dus niet een heel teeltgebied naar beneden als je een tegenvaller uit dat gebied ontvangt
Zandboer 6 Mei 2015
Beetje kort door de bocht om alle 5 maar over 1 kam te scheren.
Als je kijkt naar de luizenvluchten, dan is die gezonde schone zeelucht ook geen pre de afgelopen jaren. Eerste en meeste luizen zijn toch echt in de noordelijke regionen te vinden. Om even een tegenhanger erin te houden.
Johan 6 Mei 2015
jk schreef:
Johan schreef:
Een consumptieteler wordt nooit een pootgoedteler. Pootgoed telen moet tussen de oren zitten, een beleving, totaal andere tak van sport. Pootgoed dat uit de polder komt, heeft derhalve vrijwel nooit de kwaliteit als uit de Noordelijke kleigebieden. Daar zitten de pootgoedtelers van kwaliteit, van de beleving, hun leven. Polderpootgoed komt van consumptietelers die in pootgoed doen. Altijd grof, vermenging, altijd wat. De laatste kilo moet eraan groeien, ipv de kwaliteit te prevaleren. Pootgoedtelers doen soms er wat consumptie bij, consumptie telers kunnen er geen pootgoed bij doen. Bij komt, als het even kan en als ik kan kiezen, geen pootgoed met een 5 ervoor op de dam. Door schade en schande wordt men wijs.


hallo Johan, de polder, aangezien je het hebt over de 5, ga ik uit van de NOP, is een groot gebied, hier wordt ook het meeste pootgoed geteeld door veel verschillende telers. de manier van telen tussen deze telers scheelt enorm. de ene lijkt te telen alsof het consumptie is, terwijl er bij de buurman niks op aan te merken is. haal dus niet een heel teeltgebied naar beneden als je een tegenvaller uit dat gebied ontvangt

Het bleef helaas niet bij een keer. Meerdere keren in meerdere jaren, van verschillende telernummers.
Johan 6 Mei 2015
Zandboer schreef:
Beetje kort door de bocht om alle 5 maar over 1 kam te scheren.
Als je kijkt naar de luizenvluchten, dan is die gezonde schone zeelucht ook geen pre de afgelopen jaren. Eerste en meeste luizen zijn toch echt in de noordelijke regionen te vinden. Om even een tegenhanger erin te houden.

Het gaat in deze niet alleen om virus. Groffe bonken, veel boven 55 mm, vermenging, niets is ergerlijker dan op vermenging te moeten selecteren, als je een groot areaal hebt, daar ben je dagen mee zoet. Soms karren vol, vermenging van meerdere rassen tegelijk, (vermoedelijk uit opslag) zelfs wel zoveel in aangekochte S-en gehad dat de C-norm werd overschreden. Dat is vermijdbaar. Gewoon ruig te werk gegaan in de teelt, verwerking, de grenzen opzoeken in de maten.
Reken maar dat die telers een klacht om de oren krijgen!
Johan 6 Mei 2015
jk schreef:
Johan schreef:
Een consumptieteler wordt nooit een pootgoedteler. Pootgoed telen moet tussen de oren zitten, een beleving, totaal andere tak van sport. Pootgoed dat uit de polder komt, heeft derhalve vrijwel nooit de kwaliteit als uit de Noordelijke kleigebieden. Daar zitten de pootgoedtelers van kwaliteit, van de beleving, hun leven. Polderpootgoed komt van consumptietelers die in pootgoed doen. Altijd grof, vermenging, altijd wat. De laatste kilo moet eraan groeien, ipv de kwaliteit te prevaleren. Pootgoedtelers doen soms er wat consumptie bij, consumptie telers kunnen er geen pootgoed bij doen. Bij komt, als het even kan en als ik kan kiezen, geen pootgoed met een 5 ervoor op de dam. Door schade en schande wordt men wijs.


hallo Johan, de polder, aangezien je het hebt over de 5, ga ik uit van de NOP, is een groot gebied, hier wordt ook het meeste pootgoed geteeld door veel verschillende telers. de manier van telen tussen deze telers scheelt enorm. de ene lijkt te telen alsof het consumptie is, terwijl er bij de buurman niks op aan te merken is. haal dus niet een heel teeltgebied naar beneden als je een tegenvaller uit dat gebied ontvangt

Zelfs mijn medewerker moppert al als pootgoed uit de polder binnenkomt in de winter..."nee, toch..een vijf ervoor, shit".
uno 7 Mei 2015
hoge kwaliteit komt alleen uit het hoge noorden, simple as that!
pootertje 7 Mei 2015
Alle goeie boeren wonen in één bepaalde streek, wat een onzin. Je hebt overal goeie en minder goeie en dat hoeft echt niets met streek te maken te hebben want die zitten mooi gemengd. Als er een luisarme streek is dan neemt men vaker risico door minder minerale olie te gebruiken, als de wind dan eens snel draaid heb je prijs op een onbeschermd gewas en weg is je voordeel van mooie ligging. Alles heb zijn voordeel
roy 7 Mei 2015
in noord holland zitten we ook met een 5 ervoor bedankt dus voor het over 1 kam scheren.
petatje 7 Mei 2015
pootertje schreef:
Alle goeie boeren wonen in één bepaalde streek, wat een onzin. Je hebt overal goeie en minder goeie en dat hoeft echt niets met streek te maken te hebben want die zitten mooi gemengd. Als er een luisarme streek is dan neemt men vaker risico door minder minerale olie te gebruiken, als de wind dan eens snel draaid heb je prijs op een onbeschermd gewas en weg is je voordeel van mooie ligging. Alles heb zijn voordeel

Hoezo,als je gewas schoon is en geen consumptie-buurpercelen en daarbij een lage vatbaarheidscijfer voor bont zoals Agria, waarom dan olie spuiten. Maar let wel, schone goed geselecteerde percelen zonder consumptie naburig, tja en dat heb je in de Noordelijke echte potergebieden wat meer als in de polders of het zuid-westen.
akkerbouwbrabant 7 Mei 2015
Johan schreef:
Een consumptieteler wordt nooit een pootgoedteler. Pootgoed telen moet tussen de oren zitten, een beleving, totaal andere tak van sport. Pootgoed dat uit de polder komt, heeft derhalve vrijwel nooit de kwaliteit als uit de Noordelijke kleigebieden. Daar zitten de pootgoedtelers van kwaliteit, van de beleving, hun leven. Polderpootgoed komt van consumptietelers die in pootgoed doen. Altijd grof, vermenging, altijd wat. De laatste kilo moet eraan groeien, ipv de kwaliteit te prevaleren. Pootgoedtelers doen soms er wat consumptie bij, consumptie telers kunnen er geen pootgoed bij doen. Bij komt, als het even kan en als ik kan kiezen, geen pootgoed met een 5 ervoor op de dam. Door schade en schande wordt men wijs.



klopt.
Ik zit op de brabantse klei en ben van ellende mijn eigen pootgoed gaan telen, en moet zeggen stukken beter als die bocht die je je anders toegestopt krijgt. O ja, en wel onder licentie natuurlijk.
dat is een pre om goed basismateriaal te pakken te krijgen.
johnny 7 Mei 2015
Jokertje schreef:
Johan schreef:
Een consumptieteler wordt nooit een pootgoedteler. Pootgoed telen moet tussen de oren zitten, een beleving, totaal andere tak van sport. Pootgoed dat uit de polder komt, heeft derhalve vrijwel nooit de kwaliteit als uit de Noordelijke kleigebieden. Daar zitten de pootgoedtelers van kwaliteit, van de beleving, hun leven. Polderpootgoed komt van consumptietelers die in pootgoed doen. Altijd grof, vermenging, altijd wat. De laatste kilo moet eraan groeien, ipv de kwaliteit te prevaleren. Pootgoedtelers doen soms er wat consumptie bij, consumptie telers kunnen er geen pootgoed bij doen. Bij komt, als het even kan en als ik kan kiezen, geen pootgoed met een 5 ervoor op de dam. Door schade en schande wordt men wijs.
Ik ken er toch al heel wat die jaren geleden overgestapt zijn van consumptie naar pootgoedteelt en succesvol zijn

Inderdaad, kan ik in mee gaan.
johnny 7 Mei 2015
Nog even terug naar de start van het onderwerp.
Ik denk dat wanneer men praat over Nederland dat het een onzinverhaal is dat consumptie van de klei verdwijnt.
3 belangrijke redenen:
1 Kwaliteit van het zand is echt beduidend lager en moeilijker te bewaren zodat lastiger wordt om een compleet seizoen over goede aardappelen te beschikken.
2 Zandboeren in Ned. die denken alles goedkoper te kunnen gaan door het dak met hun huurprijzen vanwege wetgeving in de veehouderij waardoor mais misschien zelfs concurrent gewas wordt en daardoor de kostprijs van zandaardappelen enorm verhoogt.
3 Ze zijn niet zo lekker als van de klei,vind ik het minst belangrijke reden want de consument eet alles als het maar goedkoop is.
jan 10 Mei 2015
huurprijzen door het dak ?? met consumptie van 2 cent daar kom je verder mee .met het land huren bij een veehouder zit een kleiboer met het zelfde probleem dat lastiger word
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden