Oordeel AD Friettest hard

Fabrieksfrites verliest terrein aan verse frites

28 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Fabrieksfrites komt er nogal bekaaid vanaf in de AD Friettest 2015. Volgens de krant keert de (jonge) consument zich af van de door de industrie voorgeschotelde eenheidsworst en voltrekt zich in frietland een omwenteling. Verse friet is hip, trendy en gaat het de komende jaren helemaal maken, aldus het AD.

De overduidelijke conclusie van de friettest is dat verse frites het beste scoort. Vers krijgt een gemiddeld cijfer van 8,1. De door de panelleden aangewezen nummers 1 tot en met 34 verkopen allemaal vers gesneden frites. De top tien wordt beheerst door de rassen Agria en Bintje die beide vier keer voorkomen. Verder staan Ramos en Marijke er ieder één keer in.

De eerste niet vers gesneden frites komt op plaats 35. Shell Tankstation Van der Knaap in Rotterdam verkoopt frites van Lamb Weston. Er werden in totaal 144 locaties bezocht. Daarvan halen er 84 een voldoende. In 61 gevallen gaat het om een adres waar verse frites wordt verkocht. Van de 60 verkooppunten die een onvoldoende kregen, verkopen er 56 fabrieksfrites. Op de plaatsen 115 tot en met 144 wordt frites geserveerd van Farm Frites en Aviko; zij kregen cijfers die variëren tussen 0 en 4.

5,1

is het cijfer dat verwerkers gemiddeld scoren

Aviko krijgt met een gemiddeld cijfer van 4,3 de slechtste beoordeling. Farm Frites moet het met een bijna even slechte 4,4 doen. McCain doet het met een gemiddelde waardering van 5,1 iets beter, maar de enige voldoende haalt Lamb Weston; een 6,5. Tezamen scoren de verwerkers een gemiddeld rapportcijfer van 5,1.

Het panel constateert verder dan de gemiddelde prijs van een portie frites van 1,91 euro 0,08 cent hoger ligt dan in 2014. Verse frites is daarbij gemiddeld genomen iets duurder dan de merken. Per 100 gram kost verse frites gemiddeld 0,88 cent, terwijl voor fabrieksfrites 0,79 cent per 100 gram wordt gevraagd. Het AD berekende ook hoe dat er per verwerker uitziet: Lamb Weston is de duurste met 1 euro per 100 gram. Aviko en McCain rekenen 0,76 cent per 100 gram en Farm Frites 0,73 cent.

Het AD meldt ten slotte nog dat het vooral vorig jaar veel kritiek vanuit de branche kreeg. Er zou in de test onterecht hard over fabrieksfrites wordt geoordeeld. Ook de term 'fabrieksfriet' ervaart de branche als denigrerend.

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

McCain verkoopt CelaVita aan investeerder

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden