Mislukte belastingsconstructie

Ontduiking onderbelicht in zaak De Bruijne

29 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Farm Frites-oprichter Gerrit de Bruijne is in een zaak verwikkeld tegen Loyens & Loeff vanwege onjuist fiscaal advies. De constructie die de advocaten voor hem hadden uitgedokterd om de belasting te drukken mislukte. Dat kost De Bruijne 50 miljoen euro die hij nu claimt bij Loyens & Loeff. De rechter vindt dat hier in feite gewoon de belasting is ontdoken een onderbelichte factor. Dat schrijft Quote naar aanleiding van een column op Advocatie.nl.

Rechters van het Gerechtshof Den Haag lieten buiten het kader van de zaak weten dat meneer De Bruijne de door hem geproduceerde Farm Frites kan bakken in de boter op zijn hoofd. Voor Quote grappig genoeg om de zaak nader te belichten. Quote 500-lid Gerrit de Bruijne die zijn bedrijf op een fiscaal aantrekkelijke manier wilde overdragen aan zijn kinderen, emigreerde naar de Antillen, maar werd geconfronteerd met een stevige aanslag van de Nederlandse Belastingdienst omdat hij niet werkelijk verhuisd zou zijn.

50

miljoen

euro kost de mislukte constructie

De mislukte belastingconstructie heeft De Bruijne naar eigen zeggen 50 miljoen euro gekost, die hij nu claimt bij Loyens & Loeff. Op zich verloopt die zaak wel aardig voor De Bruijne, zo schrijft Quote, maar de rechters storen zich er aan dat De Bruijne eigenlijk toch probeerde belasting te ontduiken. De rechter vindt het opmerkelijk dat dit aspect en vooral de eigen verantwoordelijkheid van De Bruijne sr hierbij in het debat tussen partijen onbesproken, althans onderbelicht is gebleven.

‘Weliswaar wordt gesproken over een “innovatieve constructie” en “scherp aan de wind zeilen”, maar de vraag is of een andere, minder onschuldige kwalificatie hier niet veel meer op zijn plaats is.’ Advocatie-columnist Lucien Wopereis vervolgt: Belastingontduiking dus. Interessant is trouwens ook dat de rechters kennelijk vinden dat Loyens & Loeff zijn voormalige cliënt De Bruijne moet aanspreken op zijn eigen verantwoordelijkheid voor de belastingconstructie die Loyens & Loeff hem heeft verkocht. En andersom. Wonderlijk.’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Belastingdienst 29 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10863437/Ontduiking-onderbelicht-in-zaak-De-Bruijne]Ontduiking onderbelicht in zaak De Bruijne[/url]
Er zijn meerdere mensen geweest die dit soort constructie's opgezet hebben, en ook heel goed wisten waar het over ging.

Toen ze echter in Belgie, op het vermeende woonadres, bezoek kregen van mijn collega's, kwamen ze inderdaad in een ingericht huis wat er op wees dat men daar woonde.

Bij afscheid werd er echter nog 1 vraag gesteld aan de belastingplichtige: "wat is de naam en adres van Uw huisarts?

Hier kon de man niet op antwoorden, dus deze zaak diende ook terug gedraaid te worden.

Er wordt bij opzetten van deze constructie's al snel geoordeeld dat het simpel is, maar er zitten veel haken en ogen aan.

Of dat deze haken en ogen altijd precies verteld worden is maar de vraag, en intussen had de Bruyne ook een andere fiscale weg kunnen bewandelen.

Deze is hem dus zo ontnomen, dus hij heeft denk ik een punt.
Jan 29 April 2015
Laat de kaste van gestropdaste snelle jongens, bedrijfskundigen, economen, bedrijfskundige"managers" en hun juridische vriendjes uitgebreid op de blaren zitten die ze door hun lucht en wind de, door hen afhankeijk gehouden, melkkoetjes proberen toe te schuiven.
De Bruyne, weliswaar hollander (dan weet je dat je goed moet opletten), heeft met hard werken en gebruik van een goed stel hersens en ook wel een gunstige tijd, meer nuttig werk verzet als die hele kaste tezamen en daarmee een mooi bedrijf opgezet.
Ik hoop wel dat de 2de generatie er wijs en in dankbaarheid mee kan om-/doorgaan.
roy 29 April 2015
hij had ook zijn vermogen wat meer kunnen verdelen onder de hardwerkende frietboeren...
Jokertje 1 Mei 2015
roy schreef:
hij had ook zijn vermogen wat meer kunnen verdelen onder de hardwerkende frietboeren...


Gerrit de Bruyne was zelf Akkerbouwer voor hij met zijn fabriek begon.
De man heeft in de eerste jaren groene sneeuw gezien voor dat hij zijn bedrijf echt goed op gang had.
Ik heb niet het idee dat er in die tijd veel mede Akkerbouwers voorgesteld hebben om mee te investeren in zijn bedrijf, of hem ergens mee te helpen als hij ergens mee zat.

Deze insteek indachtig zal hij jou voorstel dan ook met een lach op het gezicht bekijken, en daarna van een afstandje in zijn open haard gooien.

De Bruyne praat niet, hij doet, hij is een echte ondernemer die uitgaat van zijn eigen kracht.

Taak om dat zelf ook te doen: verantwoording te nemen, en gevolgen te accepteren.

Kom je een stuk verder mee dan zulke zaken te delen op dit forum.
T Veerman 3 April 2016
Welnu deze man is steeds op het randje bezig ook in bedrijven waar hij belangen in heeft.
Zie Farm Trans met een constructie waarbij Poolse chauffeurs met Farm Trans auto,s met witte kentekens rondrijden in Nederland voor een lager loon en de de Nederlandse chauffeur werkloos thuis zit.
Ook die zaak loopt bij een rechter via de FNV
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden