Wereldwijd concurreren

Aardappelindustrie VS ziet exportgroei met TPP

9 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De National Potato Council (NPC) staat pal achter het handelsverdrag Trans-Pacific Partnership (TPP) waarvoor begin oktober het principe-akkoord rond kwam. De Amerikaanse aardappeltelers verwachten dat de deal met Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam tot een verdere groei van de export leidt.

Tariefverlaging geeft concurrentie-
voordeel

Momenteel wordt 20 procent van de in de VS geproduceerde aardappelen geëxporteerd als verse, gedroogde of diepgevroren verwerkte aardappelen. De afgelopen tien jaar groeide de aardappeluitvoer 56 procent in volume en in 2014 werd deze een waarde toegekend van 1.7 miljard dollar. De voltooiing van bilaterale en multilaterale handelsovereenkomsten waren daarvoor een belangrijke stimulans.

Met de nieuwe handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en elf landen rond de Stille Oceaan verwachten de telers die groeitrend verder uit te breiden. Bovendien zal bij goedkeuring ook de handel met Indonesië, de Filippijnen, Zuid-Korea, Taiwan en Thailand erbij komen. Amerikaanse aardappeltelers en -industrie menen duidelijk van deze markten te kunnen profiteren.

TPP omvat tariefverlagingen die essentieel zijn voor de groei van de export van verse, gedroogde en diepgevroren aardappelproducten. Dat levert een sterk concurrentievoordeel op. Met een gelijk speelveld is de Amerikaanse aardappelindustrie in staat om wereldwijd te concurreren met telers, verwerkers en distributeurs.

De TPP-tariefverlagingen in de voor de VS belangrijkste markten, zoals Japan en Vietnam, geven hen de kans om de race met de buitenlandse concurrenten aan te gaan en, zoals ze zelf zeggen, te winnen. Ten slotte verbetert TPP het proces voor het snel en kundig oplossen van fytosanitaire kwesties. Vaak worden aardappelen en aardappelproducten de toegang tot buitenlandse markten geweigerd wegens fytosanitaire zaken die geen wetenschappelijke onderbouwing hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
ijsselmeerklei 9 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10866684/Aardappelindustrie-VS-ziet-exportgroei-met-TPP-]Aardappelindustrie VS ziet exportgroei met TPP[/url]
En na TPP komt TTIP en gaat de deur van Europa open voor de producten uit Amerika.
In het artikel zie ik maar één winnaar en dat is de VS lijkt het wel, kan Europa de lokale boeren in Azië weer helpen met ontwikkelingsgeld omdat concurreren met de westerse gemechaniseerde wereld niet meevalt met een os en een stier.
jan veltkamp 9 November 2015
Die laatste zin "Vaak .......... onderbouwing hebben". Daar zit precies het gevaar in. Als de VS zegt dat zij de wetenschappelijke onderbouwing niet erkennen dan heb je dus al gelijk een schade claim aan de broek. En in de VS wordt bijna geen enkel buitenlands recht erkend. Zoals bijv het Internationaal gerechtshof in den haag. De VS is er wel lid van maar het gerechtshof mag geen uitspraak doen over het VS leger want dat erkennen ze dan weer niet.
TTiP 9 November 2015
Zorgen dat het er niet door komt dus! Want totaal niet in het belang van mkb in Europa
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden