Brede Weersverzekering groeit

Circa 100 mm in twee dagen levert serieuze schade op

6 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Dagen na de extreme regenval wordt er iets meer duidelijk over de omvang van de schade. Drie verzekeraars in de landbouw geven een update.

Vereinigte Hagel spreekt van ongeveer 25 schademeldingen die de laatste dagen binnen kwamen. ‘Het gaat hierbij hoofdzakelijk om regen en wat hagel’, aldus directeur Jan Schreuder. Een deel daarvan heeft hele zware schade. ‘De eerste inschatting is dat het over de miljoen heen gaat.  We moeten het nog definitief taxeren, maar het gaat hier echt om serieuze schade.’ Schreuder noemt aardappelen, uien, verschillende groentegewassen, peen, bessen en conserventeelt. 'Het zuiden is een belangrijk werkgebied van ons. Hier zie je veel schade in aardappelen en uien.'

Agriver meldt een drietal gevallen van waterschade in Limburg en Oost-Brabant, maar ook een aantal op de Zuid-Hollandse eilanden. Directeur Marien Boersma: ‘Waspeen en aardappelen hebben hier waterschade opgelopen. Daarnaast zijn er sinds zondag een tiental hagelschademeldingen binnengekomen, verspreidt over het land. Eén daarvan is wel erg uitzonderlijk. Bij een glastuinbouwkas in de omgeving van  Zutphen zijn er 750 ruiten uit gehageld. Dit soort heftige schades komt niet zo vreselijk vaak voor, maar de laatste jaren helaas wel wat vaker. Daarmee is de intensiteit van hagelinslag veranderd’, concludeert Boersma.

Bij de agrarische afdeling van Interpolis kwamen vorige week ruim 200 meldingen binnen van boeren die schade hebben in tuinbouw en in akkerbouw door hagel aan gewassen buiten. ‘Die meldingen kwamen met name uit Zuidoost Brabant en Limburg’, geeft Adri Witlox, hoofd agribureau, aan. Waterschade in gewassen is niet te verzekeren en worden daarom niet gemeld. Wel waren er veel meldingen van bliksemschades.

'Dat geldt in de zuidelijke regio's, maar ook verspreid over het land naar het noorden toe en bijvoorbeeld zondag rondom Rotterdam. Verder zijn er glastuinbouwbedrijven met schade aan gewassen door goten die overlopen en is er door een klein windhoosje in Brabant een kas die stormschade heeft opgelopen.’  Witlox kan nog geen exact schadebedrag geven, maar ook zijn eerste inschatting zit op 1 miljoen euro.

Maar 100 mm in twee dagen levert véél schade op. Ook op zanderige grond. Dat valt boven het normale ondernemersrisico

Ook belangenorganisatie ZLTO komt met die inschatting. Op Omroep Brabant noemt Maarten Leseman van communicatie een schadebedrag van 1 miljoen euro. Hij meent dat de waterschappen meer hadden kunnen doen om de schade te beperken.

Volgens verzekeraar Vereinigte Hagel groeit het aantal telers dat een brede weersverzekering afsluit.  ‘Meer telers zien dat het weer verandert. ‘Het wordt steeds extremer. Nu is het vroeg in het seizoen, vorig jaar was het eind augustus. Maar 100 mm in twee dagen levert véél schade op. Ook op zanderige grond. Dat valt boven het normale ondernemersrisico’, stelt Schreuder.

Het aantal deelnemers van de Brede Weersverzekering groeit, maar er zijn volgens de Vereinigte Hagel-directeur nog altijd veel telers met schade zonder een verzekering of alleen tegen hagel. ‘Een hagelverzekering dekt waterschade niet. In West-Brabant en het Land van Altena hebben veel telers ervaring met waterschade; die hebben dan ook een Brede Weersverzekering. Maar in andere gebieden in het Zuiden is dat niet het geval. Ik verwacht daarom dat de groei doorzet.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
concludeur 7 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870077/Circa-100-mm-in-twee-dagen-levert-serieuze-schade-op]Circa 100 mm in twee dagen levert serieuze schade op[/url]
Degenen die grappig hebben aangevinkt dienen zich te laten castreren.
geert 12 Juni 2016
Het is een drama ,ook nog naast de lage prijzen die de boeren krijgen voor hun producten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden