Analyse Edwin Burgers

Aardappelprijs dit seizoen in positieve stemming

31 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De aardappelopbrengst mag dit seizoen geen records gaan breken, de gemiddelde prijs van fritesaardappelen kan wel hoge ogen gaan gooien. Het prijsverschil tussen de rassen onderling zal naar verwachting wel groot zijn. Hierover spreekt DCA-analist Edwin Burgers op de Aardappeldemodag in Westmaas.

Burgers is een van de sprekers op speakers’ corner gedurende de Aardappeldemodag in Westmaas, die op 31 augustus plaatsvindt. Tijdens een kort en bondige toelichting geeft de DCA-analist zijn visie op een mogelijke marktontwikkeling van oogstjaar 2016 en seizoen 2016-2017.

Aardappelseizoen 16-17 startte schoon

Burgers spreekt over een prijstechnisch redelijk tot goed verlopen seizoen in 2015-2016. Door een wat later voorjaar startte het seizoen ‘schoon’, zonder oude aardappelen. Toch was de stemming aan de start flauw te noemen, met een eerste termijnmarktnotering van circa 14,50 euro. De geraamde areaaluitbreiding binnen de EU-5 - van gemiddelde drie procent - werd door overmatige regenval in een aantal belangrijke teeltgebieden van de kaart geveegd. Het eerste ingrediënt voor een verschuiving van de markt.

Daarbij komt dat we momenteel niet over dezelfde mate van nagroei kunnen spreken als in augustus en september vorig jaar het geval was. De aardappeloogst in het kerngebied, de EU-4, komt daardoor benedengemiddeld uit. Daartegenover staat een grote honger naar grondstof van de verwerkers, als gevolg van capaciteitsuitbreiding.

‘In week 27/28 kiest de aardappeltermijnmarkt richting. Dat is ieder seizoen het geval’, weet Burgers. ‘Schiet de notering in week 27/28 omhoog, dan wordt deze prijsstijging vrijwel meestal gedurende de rest van het seizoen vastgehouden. In oogstjaren 2010, 2012 en 2006 was dat onder andere het geval. Toen bleef de prijs heel het seizoen boven de 20 euro.’

Met die wijsheid in het achterhoofd durft hij te stellen dat de gemiddelde prijs tussen januari en juni 2017 minimaal op 19,50 euro uit zal komen en misschien wel hoger. De gemiddelde fritesaardappelprijs komt daarmee zeker boven de cash-settlementnotering van 15,30 euro op april 2016. ‘De tegenvallende oogst van met name Fontane steunt de onderkant van de markt, waarbij Agria en Innovator de bovenkant domineren. Hierdoor is het prijsverschil per ras zeer groot.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
kleiboer 31 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10871322/Aardappelprijs-dit-seizoen-in-positieve-stemming]Aardappelprijs dit seizoen in positieve stemming[/url]
Ik vind jullie wel.wat zuinig ik verwacht prijzen ruim door 20 euro en 30 plus sluit ik niet uit er zijn heel weinig aardappels dit jaar.
Stef 31 Augustus 2016
Wijsheid komt met de jarenDit is de eerste keer dat dat meneer het bij het juiste eind heeft!
nieuwsgierig 31 Augustus 2016
Welke meneer bedoel je stef?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden