Pootgoed uitverkocht

Innate-aardappel vindt gretig aftrek bij supermarkt

24 Maart 2017 - Niels van der Boom - 9 reacties

Amerikaanse supermarkten willen maar al te graag de Innate-aardappel verkopen. Deze, genetisch gemodificeerde, aardappelsoort heeft veel minder last van stootblauw ten opzichte van gangbare rassen. Het gevolg is dat de bewaarkwaliteit enorm is verbeterd. Vooral aan het einde van het bewaarseizoen. Bij veredelaar J.R Simplot is het pootgoed inmiddels uitverkocht.

Phytophthora resistentie
Simplot heeft momenteel vier Innate-rassen op de markt: Russet Burbank, Ranger Russet, Atlantic en Snowden. Die zijn bestemd voor zowel de tafelaardappelmarkt als de fritessector. Simplot plaatst DNA van wilde aardappelplanten in de Innate-variëteit. Zo is hij minder gevoelig voor stootblauw, bevat minder van de kankerverwekkende stof acrylamide en is resistent tegen phytophthora infestans. Dat laatste is een nieuwe ontwikkeling voor dit seizoen.

2.400

hectare

Innate-aardappelen werden in 2016 in de VS verbouwd

2.400 ha in de VS
In 2014 kreeg Simplot in de Verenigde Staten groenlicht van het USDA. De US Food and Drug Administration (FDA) volgde een jaar later met een goedkeuring.

‘Afgelopen oogst is 6.000 acre van het gewas geteeld in de VS’, zegt Simplot-woordvoerder Doug Cole tegen Potato Pro. Omgerekend is dat ruim 2.400 hectare. ‘Deze aardappelen zijn voornamelijk aan de tafelaardappelmarkt verkocht.’

Kruisbesmetting voorkomen
Niet alleen in de VS, maar ook in Canada heeft Simplot toestemming gekregen van voedselveiligheidsorganisaties om de Innate-aardappel te verkopen. Een toelating voor generatie 2, met ingebouwde phytophthora-resistentie, volgt naar verwachting dit jaar. Ook de Canadese aardappeltelers zijn geïnteresseerd in de rassen. Het grootste probleem is de eis van Simplot: andere rassen mogen niet verbouwd worden op het bedrijf, om kruisbesmetting te voorkomen. In 2016 zijn alleen proefvelden in Canada aangelegd. De toelating kwam te laat in het seizoen om de teelt commercieel plaats te laten vinden.

Onze rassen hebben de helft minder blauwe plekken

Pootgoed uitverkocht
‘In de VS is afgelopen seizoen 4.000 acre (1.600 hectare) Innate-pootgoed uitgeplant’, aldus Cole. ‘De opbrengst is inmiddels volledig uitverkocht. Retailers zijn vooral aan het einde van het seizoen geïnteresseerd in de rassen. Het is dan lastig om een product zonder blauwe plekken te vinden. In de bulkbewaring treden naar verloop van tijd drukplekken op, met veel verlies tot gevolg. Onze rassen hebben de helft minder blauwe plekken dan conventionele aardappelen.’

Geen GGO-label
In de VS wordt aan de Innate-aardappel geen GGO-label (Genetisch Gemodificeerd Organisme) gehangen. Er is namelijk geen DNA van vreemde organismen gebruikt. Alleen van andere aardappelplanten. Op de verpakking staat wel een QR-code die naar informatie over biotechnologie verwijst. Of in Canada een speciale verpakking veresist is moet nog blijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
pieper 24 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10873904/Innate-aardappel-vindt-gretig-aftrek-bij-supermarkt]Innate-aardappel vindt gretig aftrek bij supermarkt[/url]
In de EU/NL zijn we nog blij met onze T-Ford aardappels. Gevolg hiervan is wel dat we ingehaald worden door anderen....
jpk 25 Maart 2017
Om gmo toe te laten in Ned is nog veel te vroeg over 20 jaar zijn de nadelen bekend als er gedegen onderzoek in de benen blijft
pieper 25 Maart 2017
Het heeft helaas niks met gedegen onderzoek te maken, er heerst in de EU een soort van gemeenschappelijke angst voor het grote boze onbekende spook. In de tussentijd gaat zelfs de HZPC waarschijnlijk zijn research verplaatsen naar de USA, en raken we als EU steeds verder achterop.
Tsja 25 Maart 2017
Maar wat wil je dan eigenlijk pieper?Nog meer product tegen nog lagere prijzenjQuery211020381282167648795_1490456544989
pieper 25 Maart 2017
Friet zal uiteindelijk buiten de EU tegen een lagere kostprijs worden geproduceerd dan in de EU vervolgens wordt de prijsdruk hier nog groter aangezien friet voor de wereldmarkt geproduceerd wordt, daar komt nog bovenop dat GMO friet waarschijnlijk milieutechnisch beter gaat scoren door ingebouwde resistenties. Helaas is onze kostprijs met T-Ford aardappels dan te hoog ten opzichte van moderne GMO rassen buiten de EU. Ik hoef je dan niet uit te leggen wie dan de rekening gaat betalen. Het is onbegrijpelijk dat de meeste mensen dat nog niet door hebben, of mss gewoon niet willen horen, LTO zou zich hier bijvoorbeeld veel meer voor moeten inspannen.
Hyper 26 Maart 2017
Scenario 2:
De consument en de grootsupermarkten keren zich af van gmo, de amerikanen blijken de verkeerde keus gemaakt te hebben en eindelijk wordt er eens een faire prijs voor de aardappelen aan de teler.
Vervolgens valt de VS uit elkaar.
peer 26 Maart 2017
de gmo gewassen zijn er voor om de grootte
bedrijven als basf monsanto en meer van dat spul de boeren nog meer aan hun te binden
denk maar niet dat de boer er beter van wordt
in de vs zijn er nu al onkruiden die resistent zijn tegen roundup
de natuur is veel sneller in staat om zich aan te passen dan wij
pieper 26 Maart 2017
GMO is allang geen puur Amerikaanse aangelegenheid meer, ook is het Roundup ready stadium allang gepasseerd. Neem de Arctic Apple, heeft niks met Roundup en Monsanto te maken.
R. Simileer 2 April 2017
Mensen zijn niet meer tevreden met Gods natuur, ze willen nu zelf de natuur herscheppen.
Abonnee
erik 2 April 2017
alvorens overal op te reageren dienen mensen zich eens te verdiepen in de vorm van veredeling. Het maakt nogal een verschil of je met cisgenese werkt of met transgenese. Als je je daar niet in verdiept voordat je je mening geeft is die mening ook niet zo veel waard.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden