Nederlandse boeren en tuinders hebben vorig jaar minder gewasbeschermingsmiddelen gekocht. Daardoor zitten ze, wat betreft hun verbruik, aan de onderkant van alle EU-landen. Dat meldt het CBS in de nieuwe statistiek afzet gewasbeschermingsmiddelen.
De afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen bedroeg in 2015 in Nederland 10 miljoen kg. De 4 jaren hiervoor schommelde de afzet rond de 11 miljoen kg.
Verkoop van gewasbeschermingsmiddelen
De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen wisselt van jaar tot jaar. Dat heeft te maken met de druk van plagen en ziekten, maar ook met de weersomstandigheden tijdens de groei van de gewassen. Ook worden de vergunningen voor het op de markt brengen van de middelen voortdurend aangepast.
Zo werd grondontsmetting met metam-natrium in 2014 strenger gereguleerd. De afzet van ‘overige middelen’ nam in dat jaar met ruim 1 miljoen kg af.
Verkoop vooral groot in Zuid-Europa
Van alle producten die jaarlijks in de Europese Unie op de markt worden gebracht, wordt 3 procent vanuit Nederland verkocht. De jaarlijkse afzet van gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie was gemiddeld 381 miljoen kg in de periode 2011 tot 2015. De grootste verkopen, ruim de helft, vinden plaats in Spanje, Frankrijk en Italië. Bijna een kwart wordt verkocht in Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.
Frankrijk is koploper in de bestrijding van onkruiden en loofdoding. Bestrijding van insecten en mijten vindt vooral in Spanje en Italië plaats. Deze landen zijn ook de koplopers, samen met Frankrijk, in de bestrijding van schimmels en bacteriën.
Samenhang tussen verkochte middelen en grootte landbouwgrond
De samenhang tussen de hoeveelheid verkochte gewasbeschermingsmiddelen en de grootte van de landbouwgrond is per land verschillend. Zo valt op dat in Italië meer gewasbeschermingsmiddelen verkocht worden dan in Roemenië, Polen en Verenigd Koninkrijk tezamen. Het aantal hectare landbouwgrond is in deze landen groter dan in Italië.
Hoge verkoop in Italië
Voor de hoge verkoop in Italië zijn twee verklaringen mogelijk. Ten eerste is het mogelijk dat in Italië relatief veel middelen toegepast worden op niet-landbouwgrond. Niet alleen de agrarische sector, maar ook de overheid, de huishoudens en de industriële bedrijven kopen immers gewasbeschermingsmiddelen. Ten tweede kan het zo zijn dat in Italië meer kilo’s gewasbescherming per hectare gebruikt worden dan in de andere landen.
Gebruik van de middelen
In Nederland wordt, net als in de rest van Europa, 42 procent van de verkochte gewasbeschermingsmiddelen ingezet bij de bestrijding van schimmels en bacteriën. De bestrijding van onkruiden en loofdoding heeft in Europa een aandeel van 35 procent, in Nederland is dat 28 procent. Daarentegen worden in Nederland weer
relatief veel overige middelen, zoals minerale-oliën, verkocht. Deze middelen worden ingezet bij de virusbestrijding in teelten als pootaardappelen en lelies(bollen). In Europa is dit aandeel overige middelen 10 procent lager.
Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de akkerbouw? Neem dan een Akkerbouw Pro abonnement.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10874011/Nederland-in-EU-onderaan-bij-inkoop-gewasbescherming]Nederland in EU onderaan bij inkoop gewasbescherming[/url]