Buitenland volgt

Pootseizoen in Nederland vlot verlopen

25 April 2017 - Niels van der Boom

Het poten van de consumptieaardappelen in Nederland is dit voorjaar bijzonder vlot verlopen. Dat blijkt uit cijfers van Aviko Potato. In Noord-Nederland moet nog ongeveer een kwart de grond in. Van West-Europa moet België nog de meeste aardappelen poten.

Het poten is dit voorjaar zeer goed verlopen. Dat toont de plantvoortgang van Aviko Potato. Daarmee is de seizoensstart vergelijkbaar met die van het vroege jaar 2014. In oostelijk Flevoland, het Limburgs grensgebied en de Betuwe zijn nagenoeg alle aardappelen gepoot. In Noord-Nederland en de Achterhoek moest aan de start van deze week nog ongeveer een kwart de grond in.

25

procent

moet in Noord-Nederland nog worden gepoot

85 procent verschil
Het voorjaar van 2017 loopt fors voor op die van 2016 en 2015. De verschillen zijn soms enorm. Maar liefst 85 procent voor bijvoorbeeld zuidelijk Flevoland. Voor de Noordoostpolder gaat het om ongeveer 75 procent. Ook in het Duitse Emsland zijn de pootwerkzaamheden goed gevorderd. Daar is ongeveer 85 procent momenteel gepoot. Al met al is in alle regio's in week 15 veel gepoot.

Buitenland loopt voor
Ook in het Duitse Rijnland en Beieren bevindt het werk zich in de afrondende fase. Net als het Franse Picardië en Nord-Pas-de-Calais zit 90 tot 95 procent van alle aardappelen al in de grond. Daarmee is in één week tijd veel werk verzet. Groot-Brittannië zit bijna op 80 procent. In nagenoeg alle gevallen lopen de landen voor op de voorgaande 3 jaren.

Vlaanderen vs Wallonië
In België is een verschil merkbaar tussen West-Vlaanderen en Wallonië. De eerstgenoemde regio had aan het einde van week 16 bijna 90 procent van de aardappelen in de grond, terwijl Wallonië op 80 procent blijft steken. Dat is alsnog fors meer dan in 2016. Toen stonden de Waalse telers op nog geen 10 procent.

Groot-Brittannië
Volgens AHDB Potato zat op 22 april ongeveer 71.000 hectare aardappelen in de grond. Dat is 37.000 hectare meer dan in dezelfde week van 2016. Het verschil met 2005 is kleiner: circa 5.000 hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden