6.000 hectare vereist

200 miljoen voor McCain fritesproductie VS

5 Mei 2017 - Niels van der Boom

Inwoners van het Amerikaanse plaatsje Burley zijn in een jubelstemming. Aardappelverwerker McCain Foods USA maakte 3 mei bekend 200 miljoen dollar te investeren in de uitbreiding van haar fritesfabriek. Het is het nieuwste hoofdstuk in de forse investeringsdrang van het bedrijf.

Met de kapitaalinjectie van 200 miljoen dollar (omgerekend 182 miljoen euro) zijn 180 nieuwe banen gemoeid. Gemeente, provincie en staat zijn daarom ook erg blij. De huidige fabriek wordt uitgebreid met een nieuwe productielijn. De bouw van een aantal nieuwe loodsen start in de loop van mei. Naar verwachting moet de nieuwe productielijn in de zomer van 2018 operationeel zijn, schrijft nieuwssite Magic Valley.

6.000

hectare

extra aardappel vereist voor de productie-uitbreiding

Hele staat profiteert
Het is verreweg de grootste investering in jaren die in het plaatsje wordt gedaan. McCain ontvangt van aardappelstaat Idaho een belastingvoordeel van 30 procent over 15 jaar tijd. Goed voor een meevaller van 5,86 miljoen dollar. De bedoeling is dat de hele staat, waar de meeste aardappelen in de VS geteeld worden, profiteert van de uitbreiding. Om de nieuwe lijn draaiende te houden is een areaaluitbreiding van minstens 6.000 hectare vereist. Daarvoor is een teeltgebied van het oosten van Idaho tot de grens met Oregon geoormerkt. Het bruto binnenlands product van Idaho stijgt naar verwachting met 560 miljoen dollar over een periode van 20 jaar. Nog eens 20 miljoen dollar wordt door de staat geïnvesteerd in de aardappelsector over een periode van 20 jaar.

Investeringen van McCain:

  • Maart 2017: 114 miljoen euro fabriek Scarborough, Engeland
  • Januari 2017: 180.000 ton extra fritesproductiecapaciteit in Belgische Lutosa fabriek
  • Juli 2016: 65 miljoen dollar fabriek New Brunswick, Canada
  • Juli 2015: 10 miljoen dollar opslagfaciliteit Australië
  • Februari 2015: 20 miljoen euro fabriek Harnes, Frankrijk
Steun van de staat gaf voor ons de doorslag

Nieuwbouw na vernieuwing
McCain had de plannen voor een uitbreiding in 2014 al liggen, maar besloot vervolgens de bestaande productiefaciliteiten te vernieuwen. Goed voor een kostenplaatje van 40 miljoen dollar. 'In 2016 hebben we al onze fabrieken in Noord-Amerika onder de loep genomen en besloten in Burley een uitbreiding te realiseren', zegt de Noord-Amerikaanse regiodirecteur Jeff DeLapp. 'De beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardige aardappelen, voldoende personeel en een sterke ondersteuning van de staat gaven voor ons de doorslag.'

Investeringsdrang
De fabriek in Burley werd in de jaren '60 opgezet door Ore-Ida Foods. Een overname door Heinz Co volgde, die het in 1997 aan McCain Foods verkocht. Met 51 fabrieken wereldwijd is het bedrijf, naar eigen zeggen, de grootste fritesproducent ter wereld.

In maart van dit jaar maakte het bedrijf nog bekend 114 miljoen euro te investeren in haar Britse fabriek. De Lutosa fabriek van McCain in België kreeg in juni een kapitaalinjectie en krap een jaar geleden werd er ook een fabriek in Canada met 65 miljoen dollar ondersteund. Naast forse investeringen sloot het bedrijf ook fabrieken in onder andere de Verenigde Staten en Australië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Achtergrond Aardappelen

Hoe Thuisbezorgd en de airfryer oogst 2023 redden

Nieuws Aardappelen

Niet eerder werd zoveel geld verdiend met frites

Nieuws Aardappelen

McCain verkoopt CelaVita aan investeerder

Nieuws Aardappelen

Barstjes ontstaan in de Europese fritesafzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden