11 procent afgekeurd

Meer Brits pootgoed afgewezen dit jaar

9 Mei 2017 - Niels van der Boom

De Britse (poot)aardappelsector heeft dit afzetseizoen met een onaangename verrassing te maken. De Canarische Eilanden, een vaste afnemer van tafel- en pootaardappelen, heeft meermaals zendingen geweigerd. De reden daarvoor is de aanwezigheid van knolziektes.

Schotland heeft dit seizoen tot mei ruim 10.000 ton pootgoed geëxporteerd. Daarvan is 10,8 procent afgekeurd. Goed voor 1.080 ton, een strop voor handelshuizen. Daarnaast is 5 procent van het geëxporteerde volume tafelaardappelen door het Spaanse eiland geweigerd. Vanuit Engeland en Wales is 3 procent van het aardappelvolume afgekeurd. Dat maakt de Britse aardappelorganisatie AHDB Potato bekend.

11

procent

van het Schots pootgoed is afgekeurd

Ministeries op onderzoek
Als reden noemt de Spaanse overheid de vondst van gewone schurft, zilverschurft en zwarte spikkel. Het Britse landbouwministerie Defra werkt met AHDB en het Spaanse landbouwministerie Magrama om de zaak gezamenlijk op te lossen. De Canarische Eilanden staan te boek als een "derde land" en valt niet onder Spanje. Daarvoor gelden er ook andere fytosanitaire eisen, ondanks dat het Spaanse landbouwministerie wel de import van agrarische producten reguleert.

Verschil tussen keuringen
De Canarische Eilanden tellen in totaal 2,1 miljoen inwoners. Het zijn echter de 9 miljoen toeristen, die de bestemming tegen de West-Afrikaanse kust jaarlijks aandoen, die wel wat aardappelen lusten. Bijzonder is dat de Britse autoriteiten de ladingen in de haven wel hebben goedgekeurd, maar dat de Spanjaarden ze bij aankomst afkeurde. Exporteurs kunnen een uitspraak aanvechten, maar dat is een lange strijd. Deze maand gaan beide ministeries in overleg om tot een oplossing te komen en om beoordelingsmethodes te vergelijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Meer pootaardappelen in klasse verlaagd dan in 2023

Analyse Akkerbouw

Egypte gaat met gestrekt been de Europese markt op

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden