Meerprijs tafelaardappelen

Belgische super sluit deal met aardappeltelers

15 Mei 2017 - Clarisse van der Woude

De Belgische supermarktketen Colruyt en 9 Belgische aardappeltelers zijn voor komend seizoen een partnership aangegaan voor de rechtstreekse levering van aardappelen. De telers zijn zo minder afhankelijk van prijsvolatiliteit.

Het proefproject van 5.000 ton aardappelen start in september 2017 in 78 Colruyt-winkels. De aardappelen worden geleverd in 5 kilo-verpakkingen van de eigen merken Everyday Zachtkokend en Boni Selection Friet. In maart en april zijn door 4 telers de vroege aardappelen geplant in zand/zandleemgrond in West-Vlaanderen (50 hectare). De bewaaraardappelen staan op iets zwaardere grond (70 hectare) van 5 Waalse telers.

Er zijn 5 rassen in het project opgenomen, te weten: Fontane, Miranda, Alegria, Challenger en Lady Anna. Eén van de telers is teelt- en verpakkingsbedrijf De Aardappelhoeve in Tielt. Hij wast en verpakt naast de eigen aardappelen ook die van zijn collega’s.

Voordelen en risico’s zijn eerlijk verdeeld

Meerprijs voor tafelaardappelen
Colruyt verwacht dat zij door de samenwerking een nog stabielere kwaliteit aardappelen aan de klant kan aanbieden. Ook is er minder import nodig. De supermarktketen zegt dat het voor zijn telers streeft naar een correcte prijs. 'De voordelen en risico’s zijn eerlijk verdeeld. Tevens maakt het telers minder afhankelijk van sterk schommelende prijzen', meldt het persbericht. Goede kwaliteit voor de versmarkt wordt beloond met een meerprijs bovenop de gangbare contractprijs voor industrieaardappelen. Met elk van de telers is een vaste prijs per ton aardappelen afgesproken (gewassen en verpakt).

Het proefproject wordt in het voorjaar 2018 geëvalueerd. De lokale aardappelinkoop is een vervolg op de samenwerking met de Belgische fruittelers, die Colruyt onlangs bekend maakte. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden