Kopzorgen in sector

Droogte in België en Frankrijk

16 Juni 2017 - Redactie Boerenbusiness

De aanhoudende droogte zorgt voor kopzorgen bij boeren in België en Frankrijk. Hoewel het vrijdag minder warm is, loopt de temperatuur dit weekend weer op naar 30 graden. Dit in combinatie met de beregeningsverboden maakt de situatie nijpend, voor zowel de akkerbouw als de veehouderij.

'We vallen van het ene in het andere uiterste. Vorig jaar verzopen de akkers, nu drogen ze uit', zo meldt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT). De Vlaamse nieuwswebsite Focus-WTV spreekt zelfs van een wateroorlog onder boeren, omdat het ene na het andere bufferbekken leeg komt te staan.

Beregeningsverbod West-Vlaanderen
Het is zelfs zo droog dat voor het eerst in ruim 20 jaar een beregeningsverbod is ingesteld in West-Vlaanderen. Dit houdt in dat in de Polder Bethoostersche Broecken, Polder De Moeren, Polder Noordwateringen en de Zuidijzerpolder 2 weken lang geen oppervlaktewater meer opgepompt mag worden voor het beregenen van gewassen. Door de droogte dreigt er een acuut tekort aan water. Het waterpeil staat ondertussen 30 centimeter lager dan normaal.

Meerdere crisisgebieden
Ook in Frankrijk breidt de droogte zich steeds verder uit. In 21 departementen is het gebruik van water gelimiteerd tot het wassen van de auto, het vullen van zwembaden en beregenen van tuinen. Zelfs 7 van deze departementen zijn bestempeld als 'crisisgebieden', waarbij ook de beregening voor agrarische doeleinden is gelimiteerd.

Ook veehouders merken problemen

Ontheffing voor braakliggende percelen
Niet alleen akkerbouwers hebben het over 'een kleine ramp', ook voor veehouders is de droogte een probleem. De Franse Landbouworganisatie Modef luidt de noodklok bij de minister van Landbouw. Door het tekort aan neerslag verwachten zij een flink tekort aan voer deze winter. Niet alleen groeit het gras slecht, maar het verdort ook op veel plaatsen.

Modef pleit dan ook voor een ontheffing voor boeren om ook braakliggende percelen te mogen maaien. Men wil op die manier extra voer binnenhalen. De organisatie dringt er bij de minister op aan om snel een beslissing te nemen. Hoe langer de neerslag uitblijft, hoe slechter het gras wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden