Staken voor hogere prijzen

Poolse aardappeltelers gaan de straat op

22 Mei 2018 - Niels van der Boom

Zo'n 2.000 Poolse akkerbouwers gaan 23 mei in Warschau de straat op om te staken. Zo hopen ze bij de overheid hogere prijzen voor hun aardappelen, uien en andere groenten af te dwingen. De maandenlange onderhandelingen hebben niets opgeleverd, waardoor het debat verhard.

Unia Warzywno Ziemniaczana: de Unie van Aardappel- en Groentetelers roept Poolse boeren op om woensdag 23 mei te demonstreren in Warschau. De unie verwacht circa 2.000 boeren op de been te krijgen. De demonstraten trekken door de straten van de hoofdstad naar het kantoor van premier Mateusz Morawiecki.

2 maanden onderhandelen leverde niets op

Flink eisenpakket
De telersvereniging heeft 2 maanden vergaderd met het landbouwministerie van Polen, zonder enig succes. Het heeft een waslijst aan eisen die het beantwoord wil zien. Enkele van de speerpunten zijn meer steun voor boeren, een open markt die gelijk is aan West-Europa en strenge straffen op het 'omkatten' van voedsel.

Het is niet voor het eerst dat de unie gaat staken. Dat gebeurde al in verschillende andere Poolse steden, verspreid door het land. "Sinds maart onderhandelen we al met het ministerie, zonder enig resultaat", zegt voorzitter MichaÅ‚ KoÅ‚odziejczak. "Het enige dat we te horen krijgen is dat we niet mogen staken en dat we een voorbeeld moeten nemen aan Franse boeren. Zij staken op een 'vriendelijke' manier."

Geen vertrouwen in ministerie
In een reactie laat het ministerie weten dat de dialoog niet in de straat moet worden uitgevochten maar op kantoor. Op 9 mei liet het in een statement weten op te staan voor onderhandelingen, maar alleen wanneer de stakingen stoppen. De unie heeft geen vertrouwen meer in de invloed van het landbouwministerie op de landelijke politiek en gaat zelf maar bij de premier 'op bezoek'.

KoÅ‚odziejczak: "Wat begon door onvrede van aardappel- en groentelers is nu sector-breed uitgegroeid. Ook varkens- en melkveehouders zijn ontevreden over het beleid. Goedkoop voedsel wordt geïmporteerd en in supermarkten verkocht onder Pools label. Consumenten eten zo voedsel van een lage kwaliteit, omdat er nooit op wordt gecontroleerd. Handelaren zijn er niet in geïnteresseerd om Poolse producten te verkopen."

Eén producentenorganisatie
Als het aan KoÅ‚odziejczak ligt, moet er een nieuwe producentenorganisatie worden opgericht. Alle agrarische sectoren moeten hierin worden verenigd. "Zo verzamelen we de mensen die de moed hebben om de rechten van Poolse boeren te verdedigen." Naar eigen zeggen heeft deze nieuwe organisatie inmiddels brede steun ontvangen vanuit heel het land.

De nieuwe organisatie heeft de minister-president een brief gestuurd met 23 punten waarop de overheid actie moet ondernemen. Naast een gelijk subsidieschema (of gehele afschaffing in de Europese Unie), en meer controle op de import van agrarische producten, worden ook het verbieden van ritueel slachten en pelsdierhouderij en versoepelen van de jacht genoemd.

Als het aan de boeren ligt, moeten Poolse producten altijd vooraan in de winkel liggen, sluit het land de grenzen met Oekraïne en wordt de weg geopend voor export naar Rusland en Europa. Het ministerie heeft geen teken gegeven dat het de eisen serieus neemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden