Verrot pootgoed

Opnieuw zware regenval in het zuidwesten

25 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

In het zuidwesten van het land is afgelopen avond en nacht (24 op 25 mei) opnieuw een forse hoeveelheid regen gevallen. De buien waren echter zeer plaatselijk. Waar op de ene locatie in Zeeland 45 millimeter viel, viel op andere plekken nog geen 20 millimeter.

Ook in West-Brabant en België is veel regen gevallen; bovenop de hoeveelheden die afgelopen week al gevallen waren. De verschillen zijn echter extreem groot. In het noorden van Nederland is het namelijk grotendeels droog gebleven en in sommige gevallen is regen daar hard nodig.

In de maand mei is op sommige plekken in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg al bijna 80 millimeter regen gevallen; dit in een kwetsbare periode voor het gewas. Diverse verzekeraars meldden dat ze dit groeiseizoen veel meldingen ontvangen van gewasschade.

Verrot pootgoed
Telers in het zuidwesten van het land geven aan dat er behoorlijk wat pootgoed verrot is, mede doordat ze te lang zonder zuurstof hebben gezeten. Ook in de Wieringermeer (Noord-Holland) geven telers aan dat de aardappelen die eind april gepoot zijn, net zover zijn als aardappelen die halverwege mei gepoot zijn. Ook hier wordt als oorzaak de overvloedige regen genoemd.

De verwachting is dat er ook vrijdag 25 mei lokale regen- en onweersbuien voorbijkomen, maar er wordt ook gemeld dat het langzamerhand wel droger wordt. De warmte blijft aanhouden.Regen in het midden van Zeeland veroorzaakte deze ondergelopen akker.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden