Nieuws Poolprijzen

Pool Aviko redelijk goed in overvolle markt

27 Juni 2018 - Niels van der Boom

Aviko Potato betaalt over oogst 2017 een poolprijs uit variërend van €65,71 tot €94,31 per ton (tussen week 45 en week 28). De prijs geldt voor het ras Innovator. De prijs van Agria ligt €2,50 per ton lager en die van Fontane €7,50 per ton lager. De commissie is tevreden met het resultaat, gezien het gigantische aanbod op de markt.

De aardappeltelerscommissie (ATC) noemt het resultaat redelijk goed, gezien de moeizame markt. Innovator behaalt in alle weken het beste resultaat. In week 45 is dat €65,71 per ton, in week 13 €75,59 per ton en in week 28 €94,31 per ton. Het betreft de pool met voorverkoop en exclusief een kwaliteitspremie van €2,06 per ton. Het resultaat verschilt flink met vorig seizoen.

In dezelfde 3 perioden zitten Agria en de andere rassen (Victoria, Markies en Lady Anna) daar €2,50 onder met €63,21 per ton, €73,09 per ton en €91,81 per ton. De derde groep van Fontane, Challenger en Bintje komt op €58,21 per ton, €68,09 per ton en €86,91 per ton. De pools zonder voorverkoop liggen ruim €10 per ton lager. Van de prijs gaat nog €0,30 poolkosten per ton af en alle prijzen zijn exclusief BTW.

20

procent

ligt de prijs van Fontane hoger ten opzichte van de beursnotering

Volgens de ATC ligt de prijs van Fontane 20% hoger dan de gemiddelde beursnotering categorie 1 van Potato NL. Voor Agria is dat een plus van €5 en voor Innovator €7,50, exclusief premies. De pool met voorverkoop profiteerde van de opleving in de aardappeltermijnmarkt tussen mei en juni. Hierdoor valt de poolprijs hoger uit. De gemiddelde PotatoNL-notering kwam uit op €45 per ton. Belgapom middelt op €42 per ton.

Topopbrengst
Het toegenomen areaal zorgde voor op druk in de markt. Zomerse neerslag liet de termijnmarkt dalen en de aardappelen goed groeien. Het vertrouwen in de markt verdween daarmee volledig. De aardappelen groeiden extreem grof, zo noteert de ATC. De gemiddelde opbrengst komt op 57,3 ton per hectare, 11 ton meer dan in 2016. Het betekende een extra volume van 110.000 ton. Het bedrijf heeft daarom tot 3 keer toe een fors volume afgezet naar de vlokken-, granulaat- en zetmeelindustrie.

Aviko zegt de inzet te hebben om verder te groeien, omdat de wereldwijde vraag naar frites toeneemt. Daarvoor wil het groeien in rendement; 1 van de stappen om dit te bereiken is het bonus-malussysteem in de aardappelcontracten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden