Nieuws Aardappelen

Aardappel van AH is goed voor de natuur

19 Juli 2018 - Niels van der Boom

De akkerbouwers waarvan de aardappelen bij ’s lands grootste grootgrutter Albert Heijn in het schap komen te liggen, worden door de keten gesteund in het verbeteren van de biodiversiteit. De organisatie Natuurmonumenten gaat de boeren daarbij helpen. Alle betrokken partijen hebben een overeenkomst getekend om deze ambitie te bekrachtigen.

De samenwerkingsovereenkomst is getekend door Albert Heijn, Agrico, Leo de Kock en Nedato (namens de telers). Ook Natuurmonumenten en adviesbureau CLM zijn betrokken bij de overeenkomst. Zij gaan aardappeltelers advies geven om de natuur op hun bedrijf te stimuleren. Een eerste stap is het aanleggen van akkerranden rondom de percelen.

Biodiversiteit stimuleren
Na het plaatsen van akkerranden, volgen het plaatsen van een bio-diverse erfbeplanting, bijenhotels, vleermuishotels en andere nestkasten. De akkerranden zien er niet alleen mooi uit, maar ze bieden ook biodiversiteit, stimuleren het aantal akkervogels en verbeteren de waterkwaliteit. In Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland hebben 35 deelnemende telers gezamenlijk 20 kilometer akkerrand ingezaaid.

Het stimuleren van de biodiversiteit is onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van Albert Heijn. De supermarktketen koos ervoor om zich niet aan te sluiten bij het keurmerk PlanetProof, maar om met een eigen strategie te komen. Eerder vertelde Said Belhassan daar meer over in een interview met Boerenbusiness.

Bedrijfsvoering
"We zijn continu op zoek naar resistente rassen en mogelijkheden om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren", zegt Belhassan. "Naast deze initiatieven, zoeken onze telers nieuwe manieren voor natuurbeheer. De inzet van Natuurmonumenten levert een bijdrage aan een natuurlijk landschap."

Frans Zijderveld van Natuurmonumenten zegt dat de organisatie blij is met de inzet van de aardappeltelers. "Het is geweldig dat in de bedrijfsvoering rekening wordt gehouden met de natuur."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Nieuws pootaardappelen

Agrico neemt pootgoed activiteiten Royal ZAP over

Nieuws Aardappelen

Agrico verwacht fors hogere prijs voor oogst 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden