Interview Marc van Herreweghe

'De aardappelsector moet zich verdedigen'

30 Juli 2018 - Niels van der Boom - 10 reacties

Marc van Herreweghe, CEO van de fritesproducent Mydibel, is sinds juli de voorzitter van branchevereniging Belgapom. De organisatie heeft grote uitdagingen in het verschiet, want de fritessector wordt getroffen door marktprotectionisme. Dichter bij huis werken de verwerkers, samen met de sector, aan een brancheorganisatie.

U bent nu 1 jaar CEO van het Belgische Mydibel Group. Was u toe aan een extra uitdaging?
"De rol van CEO bij Mydibel is (voor alle duidelijkheid) een fulltime job, maar het is belangrijk om additionele mandaten te overwegen in raden van bestuur. Ik heb op internationaal vlak gewerkt voor diverse multinationals en ben al meer dan 10 jaar actief met het invullen van mandaten in raden van bestuur; zowel in binnen- als buitenland. Dit heeft het grote voordeel dat je leert om vanuit een ander standpunt naar uitdagingen te kijken, met als gevolg dat je het eigen bedrijf met een bredere kijk kunt aansturen. De mogelijkheid om voorzitter te worden van Belgapom is zeer verrijkend, omdat we naar de volledige sector kijken."

Hoe is het om aan het hoofd te staan van een branchevereniging die 1 van de snelst groeiende Belgische en Europese industrieën is?
"Enorm boeiend en verrijkend! We staan aan het begin van een technologische revolutie. De vierde revolutie zal (zoals de vorige 3 revoluties) voor fundamentele veranderingen zorgen in de manier waarop we leven, met elkaar omgaan en werken. Het is belangrijk om gebruik te maken van technologische middelen, om data te integreren en via die integratie automatisch informatie te genereren die ons toelaat beslissingen te nemen. Zo stemmen we de aardappelsector beter op elkaar af, wat iedereen ten goede komt. We moeten zorgen dat we leren hoe andere vergelijkbare sectoren met deze revolutie omgaan en vermijden dat we het wiel opnieuw uitvinden."

We staan aan het begin van een revolutie

Wat verwacht u de komende jaren van de Belgische aardappelindustrie?
"De sector moet meer dan ooit zijn belangen verdedigen. Ons land heeft een ideale bodem en klimaat voor de aardappelteelt. De groei van de verwerking (tot een toonaangevende speler) zet ons voor tal van uitdagingen; denk aan de gevolgen van de klimaatverandering, de toenemende druk van ziekten en plagen en de beschikbaarheid van arbeid. Echter, ook de vraag naar steeds duurzamere productie, de druk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de toenemende marktprotectie die de handel voor grote uitdagingen plaatst, spelen mee."

Is de toenemende marktprotectie agendaonderwerp nummer 1 bij Belgapom?
"Ja. Vrije handel is cruciaal en ingrepen om dit te verhinderen leidt tot problemen. Protectionisme, vaak op basis van irrationele argumenten, zorgt dat de consument het slachtoffer wordt. We zien dat tegenmaatregelen de lokale economie verstoren, wat impact heeft op de belastingbetaler. Zie maar hoe de Verenigde Staten (VS) overheidsmiddelen naar de landbouw pompt. Samen met de Europese federatie EUPPA zorgt Belgapom ervoor dat de Europese Commissie kennis heeft van het misbruik van anti-dumpinginstrumenten. Het is zinvol om de wederkerigheid van handelsovereenkomsten te benadrukken. Dit gebeurt misschien onvoldoende, net zoals dat de aardappelketen in tal van landen meehelpt om lokale productie te steunen. Ik denk daarbij aan projecten van de Belgische NGO Trias in Ecuador en Peru, die ook door Belgische organisaties en bedrijven gesteund werden."

Welke andere onderwerpen ziet u als speerpunt voor Belgapom?
"Zoals gezegd is het belangrijk voor de sector om zijn belangen verdedigen. Eén van de uitdagingen is om 1 brancheorganisatie voor aardappelen op te richten. Het is de taak van Belgapom om deze (samen met de keten) op te richten, via een samenwerking met onze nationale en Europese organisaties. De Europese sector ziet grote uitdagingen op zich afkomen. Het kan toch niet dat initiatieven om op een efficiënte manier meer en betere aardappelen te telen, afgestraft worden omdat de vrije markt daardoor in een negatieve spiraal terecht kan komen. Dit is de grote uitdaging van morgen en die kunnen we enkel aanpakken door de ganse keten te betrekken. De brancheorganisatie kan een spreekbuis zijn naar de overheid. Zelfs de ondersteuning van principes van vrije handel kan een aandachtspunt zijn."

Verandert de rol van Belgapom met de komst van 1 brancheorganisatie?
"Belgapom heeft zich de voorbije jaren ingezet om leden ten dienste te zijn; zowel de handel, versmarkt, pootgoedhandel, export als verwerking. Dit blijft onze prioriteit. De ingezette inspanning om onderzoek en ontwikkelingsprojecten op te zetten of mee te steunen, dient verder uitgebouwd te worden. Ook de campagne om Belgische frites wereldwijd op de kaart te zetten blijft belangrijk, net als het organiseren van de beurs 'Interpom Primeurs'. Belgapom wil meebouwen aan het grotere netwerk van de aardappelketen op nationaal, Europees en mondiaal vlak."

De Europese aardappelwereld bevindt zich in een uitzonderlijke positie door de droogte. Hoe staat Belgapom in deze kwestie?
"Het standpunt van Belgapom is als volgt: de actuele problemen zijn er vooral bij vroege aardappelen. Voor bewaaraardappelen is het te vroeg om een definitieve uitspraak te doen. Zolang het aardappelloof groen is, kan er nog groei optreden. We verwachten dat hoge rendementen uitgesloten zijn. Anderzijds is Fontane in ons land uitgegroeid tot het belangrijkste ras; die is vrij droogteresistent. Alles hangt af van wanneer het begint te regenen, voordat we definitief uitspraken doen. Belgapom en zijn bedrijven zijn van oordeel dat de gesloten overeenkomsten moeten worden nagekomen door teler en afnemer. Voor de toekomst biedt een brancheorganisatie de mogelijkheid om nieuwe samenwerkingsverbanden te onderzoeken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
petatje 30 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10879454/de-aardappelsector-moet-zich-verdedigen][/url]
Mooi verhaal voor de buhne! Hij heeft het over het oprichten van een brancheorganisatie voor de hele keten! Over de rol van de telers hierin wordt met geen woord gesproken! Alleen dat de gesloten overeenkomsten door de telers moeten worden nagekomen! Nou ja zeg!!!
Abonnee
Vrije Agria 30 Juli 2018
Ja, Fontane is droogteresistent en kan tot topopbrengsten komen zonder enig wateraanvoer dus het komt helemaal goed
Abonnee
betweter 30 Juli 2018
tegenwoordig ben je CEO ,vroeger was je directeur die stonden nog wel eens met de poten in de modder.
en ja hoor alle Fontane in de buurt zijn nog groen. La me nie lachen
Jp 30 Juli 2018
Waarom poten die belgen die aardappelen eigenlijk in april in de grond? Ze hebben geen water nodig en groeien toch pas in augustus...
Mr Market 30 Juli 2018
petatje schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Mooi verhaal voor de buhne! Hij heeft het over het oprichten van een brancheorganisatie voor de hele keten! Over de rol van de telers hierin wordt met geen woord gesproken! Alleen dat de gesloten overeenkomsten door de telers moeten worden nagekomen! Nou ja zeg!!!



waarom dit artikel NU?

Pure paniek.
Het hele branche bestaat uit pootgoedtelers- aardappeltelers tot Retail in de winkel toe.
die vent heeft welicht meters diplomas maar zoals mijn vader zegt, slechts enkele centimeters verstand.
Europa stevent af op een oogst die de verwerkers klaar hebben begin februari volgend jaar. Ofwel gaan er opgeslokt worden door nog grotere leeuwen, ofwel springt de bank bij om de convenanten te herzien... Zo hebben we eentje in Vlaanderen die dacht Dole in te pakken.., alhoewel ze zelf reeds ferm geleveraged zijn. Voor de liefhebbers , blijf weg van dit aa...el!
Thomas 30 Juli 2018
De vrije aardappelen gaan binnen enkele weken al flink door stijgen, omdat ze simpelweg niet te vinden zijn.
piet s 30 Juli 2018
deze man met dit inzicht moet zo snel mogelijk van het toneel verdwijnen
hij noemt de teler in dit verhaal alleen om te benadrukken dat hij zijn kontraktje moet nakomen
de rest van de handel gaat volgens hem zonder overleg met de telers
het is tijd om flink in opstand te komen tegen dit soort types, het is nu of nooit meer.

dit jaar is geschikt om het tij te keren, volgend seizoen is iedereen alles weer vergeten, weg met dit gedachtegoed
Mr Market 30 Juli 2018
ik heb net een paar velden bintje en fontane bemonsterd:
inderdaad , die kerel heeft gelijk: 't ziet er (nog) groen uit.
bintje: -+ 17 ton, alle ondermaten en GLAS
fontane: -+ 20 t, alle ondermaten en OOK doorwas en op het oog een prima veld, met humus
temperatuur in de bult: 29.7°

regen verwachting volgens de maan en de straalstroom: van af 10/9...

aanstaande weer: zeer groeizaam....voor doorwas.

de hele keten weze bij dit simpel bericht geinformeerd!
Jpk 31 Juli 2018
Als door de de droogte de aardappelopbrengst niet meer is dan 20 tot 40% zouik het contrract wat er is niet uitvoeren overmacht
Klaiboer 31 Juli 2018
Nee nee contract is contract afspraak is afspraak. Je was er zelf met je volle verstand bij. Ik blijf het toch raar vinden iets verkopen wat je niet heb.
Drent 31 Juli 2018
Volgens mij gebeurt andersom ook vask genoeg, bestel je pootgoed krijg je niet alles geleverd want er is niet meer, zet toch vraagtekens
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden