Nieuws Aardappelen

Welke alternatieven heeft loofdoding?

1 Augustus 2018

Ondanks dat een verbod op diquat aanstaande is, wordt er relatief weinig gezocht naar alternatieven voor loofdoding in (poot)aardappelen. Chemische middelen met dezelfde effectiviteit zijn bijna niet voorhanden. Mechanische oplossingen zijn eveneens schaars.

Al decennia vertrouwen aardappeltelers op diquat, de werkzame stof in Reglone, voor de loofdoding. Het middel staat echter op de tocht en een verbod is inmiddels aanstaande. Ook Nederland heeft hiermee ingestemd. Na een opgebruikperiode van 6 maanden kan het in 2019 al klaar zijn voor diquat.

Pelargonzuur
De beste kanshebber als vervanger van Reglone is misschien het middel Beloukha van Belchim Crop Protection. Deze herbicide kan ook voor loofdoding worden ingezet. De basis is pelargonzuur, dat wordt gewonnen uit koolzaadolie. Het gaat daarmee om een middel van biologische oorsprong. De fabrikant hoopt op een toelating in de biologische teelt, waar nu veel wordt gebrand. Ook deze methode staat onder druk. Vooral vanwege het imago en de CO2-uitstoot.

Beloukha kan worden toegevoegd aan middelen als Spotlight Plus en Quickdown, om zodoende de werking te versterken. Wie puur de loofdoding met het groene middel wil uitvoeren, moet 16 liter per hectare gebruiken. Daarbij komen de kosten per hectare.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)In Oostenrijk is veel interesse in alternatieven voor chemische loofdoding.

Veel interesse
Bij Piet Regnerus van Rema Machinery staat de telefoon roodgloeiend. Het Friese bedrijf heeft de looftrekmachine doorontwikkeld en gecombineerd met een wortelsnijder. Regnerus is net terug uit Oostenrijk, waar veel interesse is voor de techniek; mede omdat de biologische teelt er goed gevestigd is. Eerder al was het bedrijf actief bij de aardappelteelt in Saudi-Arabië. "Vanuit heel Europa krijgen we telefoontjes: Duitsland, Frankrijk, Denemarken. In Nederland is het relatief rustig. Het lijkt wel of de interesse hier minder is."

Een Oostenrijkse loonwerker, die gespecialiseerd is in de aardappel- en uienteelt, testte de Envimax machine. Ook werd deze gedemonstreerd bij telersvereniging Interessengemeinschaft Erdäpfelbau (IGE). "Ze zijn gewend alleen maar loof te klappen. Het effect daarvan is beperkt", aldus Regnerus. "Tijdens de demonstratie werden proeven getoond met de middelen Shark, Beloukha en Kabuki." Die laatste is in ons land bekend als Quickdown. Shark heet bij ons Spotlight Plus.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Telersvereniging IGE demonstreerde diverse technieken. Louter klappen is populair.

In Oostenrijk stopt het gebruik van diquat dit jaar. Het middel is teruggevonden in de knollen, waardoor er een landelijk verbod komt. Een goede oplossing is er niet direct. Ook wordt er gekeken naar het elektrocuteren van loof. Deze techniek staat echter nog in de kinderschoenen. Tijdens de huidige weersomstandigheden is de loofdoding beter uitvoerbaar. Onder groeizame omstandigheden heb je daar bij groeizame rassen een zware dobber aan.

Geen last van droogte
De professionaliteit van de Oostenrijkse aardappelteelt verraste Regnerus. "De loonwerker die de machine uitprobeerde, poot 1.500 hectare en rooit 850 hectare aardappelen en uien in de regio Burgenland. In dit gebied, naast Hongarije, worden veel groentes geteeld. Het klimaat is er gunstiger dan in de rest van het land. Je vindt er grote aardappeltelers, waaronder biologische bedrijven met 80 hectare aardappelen. Sommige zijn al 30 jaar biologisch. De teruglopende prijzen voor bio producten is wel een item."

De droogte is dit jaar geen probleem geweest. Eind juli viel lokaal tussen de 40 en 100 millimeter water. De zwarte grond kan deze neerslag echter goed aan. "Normaal beregenen ze de aardappelen tot 10 keer. Dit jaar was 7 keer genoeg", weet Regnerus. "Zoet water is voldoende beschikbaar uit bronnen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox