Shutterstock

Nieuws Droogte 2018

Avebe keert leden hoger voorschot uit

20 September 2018 - Anne Jan Doorn

Het bestuur van Avebe heeft besloten dat het voorschot voor aardappelen verhoogd wordt naar €67 per ton. Bovendien zal het volledige resultaat van de coöperatie naar de leden gaan.

Het bovenstaande is inmiddels besproken met de ledenraad. Dit omdat de extreme droogte en hitte grote gevolgen hebben gehad voor de leden en de onderneming. Avebe spreekt tevens van een fors lagere opbrengst.

Voorschot verhoogd
Het huidige voorschot wordt per direct verhoogd tot €67 per ton (bij 19% zetmeel). Het voorschot is daarmee ruim 17% hoger dan vorig jaar (een stijging van €10 per ton). Daarmee is het voorschoot de hoogste ooit. De kosten voor verlading en transport blijven voor rekening van Avebe.

De organisatie zal de zetmeel- en eiwitprijzen maximaal verhogen. Daar is in juli al een begin meegemaakt. De mogelijkheden zijn er, omdat er nog maar weinig contracten waren afgesloten met afnemers. De opbrengsten tussen de telers verschillen sterk.

Avebe wil de leden gelijk behandelen. Daarom kiest het er niet voor om met geld te schuiven; van de leden met goede opbrengsten naar de leden met mindere opbrengsten. 

Stapsgewijze verhoging prestatieprijs
Bestuursvoorzitter Bert Jansen ligt de keuze toe: "We willen al onze leden gelijk benaderen, zonder een beslag te leggen op de toekomst. We kiezen daarom voor een gedegen aanpak, die recht doet aan de situatie van dit jaar en past bij de strategische koers van Avebe. Daarin werken we aan een stapsgewijze verhoging van de prestatieprijs."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden