Agrifoto

Nieuws Certificeringscijfers NAK

Minder pootgoed, meer tarwe gecertificeerd

6 November 2018 - Anne Jan Doorn

Er is in Nederland fors minder pootgoed gecertificeerd, terwijl er juist wel meer tarwe is gecertificeerd. Dit blijkt uit de eerste certificeringscijfers van keuringsdienst NAK.

Er is tot 1 november 2018 zo'n 49.813 ton aardappelen gecertificeerd, wat 8.400 ton minder is dan vorig jaar op 1 november. Gerard Backx, directeur van HZPC, geeft aan dat dit voornamelijk komt door het feit dat de oogst beduidend lager ligt. Daar zullen er minder pootaardappelen gecertificeerd worden.

"Daarnaast is de oogst laat. Door de droogte van afgelopen zomer heeft menigeen gewacht (of moeten wachten) met oogsten. Daarbij spelen de kwaliteit en nacontrole ook een rol", aldus Backx. De directeur verwacht dat er het gehele jaar minder gecertificeerd zal worden, mede omdat de tonnen er simpelweg niet zijn.

Ook de export loopt achter
Jan van Hoogen, directeur van Agrico, geeft aan dat de export momenteel iets achterloopt. "Ieder land zal dit jaar wat minder krijgen, voornamelijk door de lagere opbrengsten. De export zal dan logischerwijs ook achter blijven lopen."

Dat het verlagingspercentage behoorlijk hoog ligt, heeft geen invloed op de certificering. "Dat kan op termijn wel problemen opleveren met de beschikbaarheid van hoogwaardig pootgoed", zo meldt Ton Stolte van de NAK. Het verlagingspercentage is opnieuw gestegen, zo blijkt uit de cijfers van de NAK (5 november). De nacontrole is inmiddels bijna klaar (87% gereed) en het verlagingspercentage is verhoogd tot 25,7%. 

Het wintertarweareaal  stijgt door positieve prijsontwikkeling

- Ton Wouda

Pootgoedkrapte
Dat er tot op heden minder is gecertificeerd, heeft geen direct verband met het Nederlandse areaal. Dit omdat het grootste deel van de pootaardappelen naar het buitenland gaat. Toch geven de cijfers opnieuw aan dat er fors minder pootaardappelen beschikbaar zijn; vooral in de vroege rassen is sprake van krapte. Dat het verlagingspercentage ook nog eens zo hoog is, doet de situatie geen goed.

Uit diezelfde cijfers blijkt daarentegen wel dat er fors meer granenzaad is gecertificeerd. Zo is er 2.239 ton wintertarwe meer gecertificeerd. Dit maakt echter niet meteen dat het areaal wintertarwe in Nederland stijgt, gezien het zaaidzaad ook naar het buitenland gaat.

Tarweareaal groeit
Uit navraag blijkt wel dat het areaal wat zal gaan stijgen. "Het areaal van wintertarwe stijgt iets, mede door de positieve prijsontwikkeling. Ook was er veel vraag vanuit onze oosterburen, wat meer export heeft opgeleverd", zo laat Ton Wouda, commercieel manager akkerbouw bij Limagrain, weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden