Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Aviko sluit aardappelfabriek Beieren

6 November 2018 - Niels van der Boom

Aardappelverwerker Aviko Potato sluit zijn Amberger fabriek in de Beierse plaats Oberdolling. De sluiting moet voor het einde van dit jaar zijn afgerond. Dat maakt moederbedrijf Royal Cosun op 6 november bekend.

Aviko nam in 2014 een meerderheidsbelang in de Duitse aardappelfabriek Amberger. Op deze locatie worden diverse specialiteiten geproduceerd als aardappelsalade, knoedel en voorgegaarde tafelaardappelen. Deze producten worden louter in de deelstaat Beieren verkocht.

Geen verbetering
Als reden voor de sluiting noemt Cosun het aanhoudende verlies dat het bedrijf maakte, ondanks dat er steeds weer is geïnvesteerd in de fabriek. Aviko en Cosun zien geen ruimte voor verbetering, waardoor de stekker er nu uit wordt getrokken.

Met de sluiting zijn 150 banen gemoeid, die zullen verdwijnen. Sommige medewerkers kunnen aan de slag in de fabriek van Aviko in Rain am Lech. Eveneens in Beieren. Vanaf 2017 nam Aviko 100% belang in de fabriek en werd de naam veranderd in Feldmühle. Daarmee werd ook het volledige management in eigen hand genomen.

Regionale producten
Familiebedrijf Amberger werd in 1957 opgericht als een lokale verwerker. Er worden louter aardappelen uit Beieren verwerkt en de eindproducten worden in deze deelstaat (plus in Oostenrijk) verkocht. Daarvoor heeft het bedrijf 10 verkooppunten, verdeeld over Beieren.

In 2014 bedroeg de omzet van de fabriek €35 miljoen en werkten er 220 medewerkers. Hoeveel geld Aviko voor het meerderheidsbelang van 60% heeft neergelegd, werd niet bekendgemaakt.

Aviko heeft op 1 uur rijden van Oberdolling een fritesfabriek staan in de plaats Rain (am Lech). In 2017 breidde het bedrijf de productiecapaciteit hier nog uit tot 100.000 ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers doen het in maart rustiger aan

Nieuws Aardappelen

Haarscheuren in de aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

Kersvers aardappelbedrijf wisselt weer van eigenaar

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden