Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Duurdere aardappelen, ook voor de consument

12 Maart 2019 - Niels van der Boom

Niet alleen de aardappelprijs voor de teler is dit seizoen flink hoger, maar ook de consument moet meer betalen. Dat meldt Wageningen University & Research (WUR) naar aanleiding van hun eigen consumentenprijsindex. Die laat zien dat de prijs voor alle aardappelproducten gemiddeld 20% hoger ligt.

In deze data telt WUR niet alleen de prijzen voor tafelaardappelen, maar ook voor de aardappelproducten; denk daarbij aan frites, chips en puree. Daarnaast wordt er ook naar koelverse aardappelproducten gekeken. In Nederland wordt op jaarbasis ongeveer 375.000 ton tafelaardappelen gekocht.

De consumentenprijsindex komt over december uit op 129 punten, een stijging van circa 20% in 1 jaar tijd. De prijs voor de boer ligt 175% hoger, waar die voor de producent slechts 7% hoger is. Dat is niet heel vreemd, omdat er veel aardappelen op contract worden geteeld en de vrije marktprijzen dan van mindere invloed zijn. De verdubbeling van de prijs is dus ook relatief, omdat maar weinig van de krap 7.000 aardappeltelers hier echt van profiteren.

Stabiele prijs
De Supermarktscanner houdt ook de prijs van de verse aardappelen in 7 grote Nederlandse supermarkten (onder meer Jumbo en Albert Heijn), bij. Wat opvalt, is een behoorlijk stabiel prijsverloop. Aan het begin van vorig jaar schommelde die prijs van €1,07 per kilo tot €1,33 half mei. Vanaf de nieuwe oogst is het prijsniveau stabiel; 1 kilo aardappelen ligt rond de €1,40 per kilo.

Het prijsniveau van de aanbiedingen fluctueert daarentegen behoorlijk. Ondanks een ietwat hoger prijsniveau wordt er flink gestund. Met de jaarwisseling kostte 1 kilo in de aanbieding nog slechts €0,40.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden