Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Hoge consumptieprijs steunt indicatieprijs Agrico

29 April 2019 - Niels van der Boom

Aardappelcoöperatie Agrico tekent, zoals verwacht werd na het afgelopen seizoen, zijn hoogste indicatieprijs ooit op voor afgeleverde pootaardappelen. Een relatief hoog prijsniveau op de consumptiemarkt steunt het resultaat.

De gemiddelde indicatieprijs (voor de afgeleverde kilo's van 28 millimeter opwaarts) komt bij Agrico uit op €38 per 100 kilo. Deze prijs geldt voor de klasse S tot en met A, inclusief gemiddelde premie, los, af boerderij voor de herfstlevering. Deze prijs is inclusief de kwekerslicenties. Voor de monopolierassen wordt gemiddeld €2 per 100 kilo aan licentievergoeding ingehouden.

Bovenmaat pakt gunstig uit
Het pootaardappelareaal bij de coöperatie nam met 3% toe. Tegelijkertijd lag de opbrengst flink lager door de droogte: 35 ton per hectare, wat circa 11% lager is dan in de oogst van 2017. Agrico noemt in hun berichtgeving dat er relatief veel bovenmaat is afgeleverd, die tegen gunstige prijzen op de vrije consumptiemarkt konden worden afgezet. Dit steunt het totaalresultaat.

Over de afzet naar de Europese versmarkt is Agrico goed te spreken. De consumptiemarkt vroeg om meer pootgoed, wat ingegeven is door hoge marktprijzen. Voor contracttelers bleef de prijsstijging van het pootgoed beperkt, omdat de fritesproducenten hun inkoopprijs meerjarig hebben vastgelegd; met name met de maatsortering had de coöperatie moeite. Er is daardoor meer bovenmaat als pootgoed afgenomen door de fabrieken.

Export overzee
De overzeese export vergde meer gepuzzel, vooral bij de klasse E was het lastig. Dit omdat hier veel vraag naar was. Het hoge prijsniveau schrikte de overzeese kopers wel wat af. In juli maakt Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden