Eigen foto

Nieuws Aardappelen

Pootgoedfraude blijft sector bezighouden

13 Mei 2019 - 3 reacties

Circa 1 week na de publicatie van een persbericht over illegale handel in pootgoed van het ras Fontane, houdt het de sector nog steeds bezig. Certificeringsinstantie Skal maakte bekend het handelsbedrijf, dat betrokken is bij de aanklacht, vorig jaar november te hebben gedecertificeerd. Ook de Belgische autoriteiten hebben uitspraak gedaan over de zaak.

Breeders Trust, die belangen van zaad- en pootgoedbedrijven behartigt, publiceerde maandag 6 mei een persbericht aangaande grootschalige fraude met pootgoed van het ras Fontane. Het teeltbedrijf hield volgens de waakhond een deel van de opbrengst achter die het aan coöperatie Agrico moest leveren.

Vervalsing van certificaten
Handelsbedrijf Zeeland Trade uit Vogelwaarde zou de ongecertificeerde partijen vervolgens hebben voorzien van een vals NAK-keuringslabel en het uitgangsmateriaal aan consumptieaardappeltelers hebben verkocht. De vervalsing van het beeldmerk en certificaat neemt de keuringsdienst zeer hoog op, zei Breeders Trust directeur Geert Staring eerder tegen Boerenbusiness.

Breeders Trust heeft de naam en de standplaats van het bedrijf bewust in het persbericht vermeld, samen met het telernummer op het vervalste certificaat. Hiermee hoopt het dat de telers die getroffen zijn door deze kwestie zich melden. Ook wil het zo te weten komen of er niet meerdere aardappelrassen op deze manier zijn vermeerderd en verhandeld.

Reactie van beschuldigde partijen
Wim van Buynder, de directeur van Zeeland Trade, zegt tegen de Zeeuwse krant PZC onschuldig te zijn. "Ik heb het pootgoed van 1 teler en was niet op de hoogte dat het ongekeurde pootaardappelen waren", zo citeert de krant hem. De opinie van Breeders Trust en de NAK staat hier echter lijnrecht tegenover. Zij zeggen namelijk dat zowel het handelsbedrijf als de teler schuld heeft bekend. Boerenbusiness heeft contact gehad met de directeur, maar die kon geen toelichting geven op de kwestie. Ook de teler gaf aan niet in de positie te zijn om te reageren.

Vrijdag 10 mei publiceerde Skal Bio Controle, die toeziet op certificering in de biologische sector, het bericht dat het Zeeland Trade B.V. heeft gedecertificeerd. Dit gebeurde in november 2018 en het onderzoek startte zelfs al in mei van dat jaar. Skal vermoedde dat er niet-biologische witlof verkocht werd als biologische witlof. De traceerbaarheid daarop was onvoldoende aantoonbaar binnen het bedrijf.

Pootgoed opgespoord
De meeste van deze pootaardappelen van Fontane zijn aan Belgische consumptieaardappeltelers verkocht. In totaal gaat het naar schatting om circa 250 ton pootgoed. Het Vlaamse Voedselagentschap, dat onder het ministerie van landbouw valt, verklaart bij nieuwssite Vilt.be dat het meer dan 200 ton heeft opgespoord bij 8 boeren. Ook is er 45 ton niet-geplant pootgoed in beslag genomen bij een boer en handelaar.

De niet-gepote aardappelen worden vernietigd, omdat dit pootgoed niet gecertificeerd is. Ook de gepote percelen worden vernietigd. Dat zegt het Voedselagentschap bij Vilt. Deze percelen moeten worden doodgespoten en met maïs ingezaaid. Een insider meldt tegen Boerenbusiness dat het onjuist is dat de percelen doodgespoten worden. De Belgische telers zouden pleiten voor dezelfde behandeling als bij Nederlandse collega's. Hier mogen de aardappelen in de grond blijven en worden ze gedurende het seizoen nauwlettend gecontroleerd. In België zou nu een rechtszaak over deze kwestie lopen, waarvan de uitkomst aanstaande vrijdag 17 mei verwacht wordt.

Voor de getroffen telers, die aldus Breeders Trust te goeder trouw waren, betekent het een behoorlijk financiële strop. Om compensatie te krijgen, moeten de aardappeltelers namelijk naar de rechtbank stappen of een schadevergoeding eisen van hun leverancier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Simon Kal 14 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882448/pootgoedfraude-blijft-sector-bezighouden]Pootgoedfraude blijft sector bezighouden[/url]
Niet alleen decertificeren voor witlof en een mega boete opleggen voor de pootgoedfraude maar tevens een jaar of wat in de nor proppen die Wim van B.
Is al jaaaaaren een beroepsoplichter op vele fronten.
Heeft al heel wat slachtoffers gemaakt in en buiten de landbouw
Leo 14 Mei 2019
Volledig mee eens Simon, heeft inderdaad al heel veel mensen gedupeerd. Het NAK-verhaal is maar een voetnoot. Maar je ziet het al gebeuren: in de krant ontkent hij alles met een stalen glimlach. Levenslange schorsing verdient hij in de landbouw. Laat hem gewoon op een fabriek gaan werken. Hij heeft al nieuwe kansen genoeg gehad maar leert het nooit.
Abonnee
vrijbuiter 14 Mei 2019
Die gaat niet op een fabriek werken. Die weet hoe je een boer een poot moet uitdraaien. Die verzint wel iets nieuws.
Het schuim van de handel is 10 x beter dan het zweet van de arbeid.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief