Avebe

Achtergrond Avebe

Avebe springt in gat op markt vleesvervangers

10 Juli 2019 - Anne Jan Doorn - 8 reacties

Coöperatie Avebe zet sterk in op het beter verwaarden van de aardappel. De verwerker van zetmeelaardappelen ziet daarbij onder andere kansen in de markt voor vleesvervangers. Ook andere mogelijkheden worden met beide handen aangegrepen, zoals een product waardoor ijs minder snel smelt.

"Door in te spelen op trends in de markt en hiervoor nieuwe producten te ontwikkelen, halen we meer waarde uit de aardappel. Zo willen we een goed inkomen voor onze leden blijven garanderen. Avebe zet dan ook niet meer in op groei in volume, maar in waarde", zegt Gerard ten Bolscher, managing director R&D and Innovation van de coöperatie.

Nieuwe locatie
Sales, Marketing en R&D zetelen sinds vorig jaar op een nieuwe locatie. Al het onderzoek vindt daar plaats. In het modern ogende gebouw, dat overigens bewust gelijkenis vertoont met een aardappelschuur, wordt onder andere onderzoek gedaan naar het gebruik van aardappelingrediënten in producten als brood, vleesvervangers en kaas. Maar ook voor toepassing in industriële producten als tegellijm.

Met name op de markt voor vleesvervangers is nog een wereld te winnen voor het bedrijf. "Het grootste deel van de vleesvervangers wordt nu nog gemaakt op basis van sojabonen en andere granen. Maar dat levert allerlei problemen op. Het eiwit in granen is bijvoorbeeld minder goed te gebruiken in vleesvervangers, omdat het niet zo oplosbaar is in water ten opzichte van eiwit uit aardappelen", zegt Marc Laus, R&D manager Application Development Center.

Het onderzoek van Avebe is gefocust op gezond en duurzaam voedsel. Geprobeerd wordt bijvoorbeeld het vetgehalte in producten omlaag te brengen, terwijl het eiwit en vezelgehalte omhoog kan worden gebracht met ingrediënten van Avebe. Producten waar Avebe onder meer aan werkt zijn een ingrediënt dat kan worden toegevoegd aan ijs, waardoor het veel minder snel smelt.

"Zeker in warme landen levert dat een groot voordeel op", aldus Zhenghong Chen, Director Customer & Application Response Center. Ook zijn een burger en brood ontwikkeld waarbij het hoofdingrediënt aardappelbestanddelen zijn. Het brood bevat geen graan, waardoor het glutenvrij is, terwijl het qua smaak en structuur erg op brood lijkt.

Nieuwe markten
Ook voor telers heeft de nieuwe strategische koers invloed. Zo wordt er ingezet op betere traceerbaarheid van de aardappelen, maar ook op het minder gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen. Dat kan gedaan worden door nieuwe rassen in te zetten. Het voornaamste doel in de rassenveredeling door dochterbedrijf Averis is echter het eiwit- en zetmeelgehalte omhoog brengen en het watergehalte omlaag.

"Het ontwikkelen van nieuwe producten wordt nogal eens sceptisch bekeken. Ons Solanic (aardappeleiwit) product werd eerst ook zo bekeken. Maar we merken dat onze, deels gepatenteerde, producten wel degelijk voor meerwaarde zorgen", aldus Laus. Avebe bevindt zich daarbij in een enigszins luxe positie. Het bedrijf is veruit de grootste speler op de mondiale aardappelzetmeelmarkt. Of Avebe dus ook prijszetter is en voor de producten de hoofdprijs kan vragen, hangt af van deze producten, de afnemers en marktomstandigheden.

Marktgericht ontwikkelen
Het zoeken van nieuwe markten door te innoveren, is belangrijk.  Bijvoorbeeld de papiermarkt, waarin Avebe ook actief is, krimpt. "Avebe wordt steeds marktgerichter, de waarde van de aardappel voor de akkerbouwer kom dan ook steeds meer uit innovatieprojecten", zegt Ten Bolscher. "Dit zorgt ook voor risicospreiding in onze afzet."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
down under 10 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10883210/avebe-springt-in-gat-op-markt-vleesvervangers]Avebe springt in gat op markt vleesvervangers[/url]
Is goed, maar dan ook geen mest meer naar deze 'vega' boeren.
Bintjenoord 10 Juli 2019
Zeg down under nog een beetje opgelet bij je laatste lesjes ondernemerschap. Als je geldt wilt verdienen moet je aanbieden wat gevraagd wordt, en niet alleen maar proberen te verkopen wat je over hebt. Als je deze begrijpt snap je misschien ook waarom mestafzet kosten met zich meebrengt.
Liekele 11 Juli 2019
Averis is goed bezig met het ontwikkelen en beproeven van nieuwe zetmeelrassen op verschillende grondsoorten met een enthousiast team waarvoor hulde. Op de open dag gisteren ter gelegenheid van het honderd jaar bestaan van Avebe viel me dat op. Nu de uitbetaal prijzen van de pootgoedboeren nog wat omhoog om het rendement op de duurdere kleigronden rendabel te maken.
drent 11 Juli 2019
nou dan maar pootgoed van het zand.
W Bemelmans 13 Juli 2019
gaan ze ook al mee met hun vleesvervangers.
Abonnee
boer biet 13 Juli 2019
de naam zal ook wel snel veranderen van Avebe, in Avegabe

is ook meer van deze tijd
jan veltkamp 14 Juli 2019
Dat AVEBE producten nieuwe producten ontwikkeld is een goede zaak. De wereld verandert. Toen het stro karton verdween kwam Groningen ooik in grote problemen. En dat het een niet vlees product betreft lijkt mij bijna logisch. De aardappel is nu ook al niet van vlees. En waarom altijd al die angst voor al die nieuwe immitatie vlees producten. Margarine is een al meer dan 200 jaar oud product en ontwikkeld ter vervanging van boter en rara boter ligt nog steeds in de winkel. Laten al die critici maar eens beginnen door zelf de producten van unilever te boycotten.
Abonnee
boer biet 14 Juli 2019
de naam zal ook wel snel veranderen van Avebe, in Avegabe

is ook meer van deze tijd
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden