Agrifoto

Inside Aardappelen

Prognoseprijs pootgoed HZPC daalt, maar toch goed

4 Maart 2021 - Redactie Boerenbusiness

HZPC heeft de prognoseprijs voor de pootgoedtelers voor de oogst van 2020 vastgesteld op €30,00 per 100 kilo. Dit is ruim 20% lager dan de uiteindelijke uitbetalingsprijs over 2019. Toch spreekt HZPC van een goede prognoseprijs.

De prognoseprijs 2020 is weliswaar flink lager dan de 2 jaren ervoor (2018 en 2019), maar ligt min of meer in lijn met de jaren daarvoor. "Vorig jaar had de coronacrisis nog nauwelijks invloed. Dit jaar is dat anders en dat zien we terug in de prijs", zo laat Martin Jansen Klomp, regional manager Benelux van HZPC, in een verklaring weten. "Als we kijken naar de prijsontwikkeling van de afgelopen 10 jaar en de huidige omstandigheden, dan zijn we tevreden mer de prognoseprijs van €30,00 per 100 kilo."

Lager areaal fritesaardappelen
Het bedrijf voert enkele redenen aan waarom de prijs lager uitvalt. Zo is de lagere prognoseprijs toe te schrijven aan de afgenomen afzet van de Europese fritesindustrie door de lockdowns in veel landen, wat zijn effect heeft op de markt voor fritesaardappelen. Voor de oogst van 2021 is het areaal fritesaardappelen daardoor lager dan gepland, zo verwacht HZPC. Op de Europese versmarkt van bijvoorbeeld tafelaardappelen heeft de crisis volgens het concern weinig invloed.

HZPC wijst er ook op dat Algerije een importquota heeft afgegeven voor pootaardappelen. Importeurs worden beperkt in de handel, doordat het land de gevolgen voelt van de coronacrisis in de lage gas- en olieprijzen. Door de quota beperkt Algerije de uitstroom van harde valuta, licht het pootgoedbedrijf toe. 'De Algerijnse klanten importeren nu de helft van wat ze de afgelopen jaren importeerden.'

Aanpassing drukt prognoseprijs
De prognoseprijs van HZPC is de verwachte prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaat klasse S tot en met klasse A (excl. BTW en afdracht van de kwekerslicentie). Het concern voegt daarbij aan toe dat vanaf oogst 2020, dus de huidige prognoseprijs, de systematiek voor bewaarvergoedingen is aangepast. Telers krijgen daarbij, meldt HZPC, structureel meer betaald voor opslaan en bewaren van pootgoed. Deze aanpassing drukt de prognoseprijs met ongeveer €0,25 per 100 kilo.

Bron: HZPC
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden