Avebe

Nieuws Aardappelen

Avebe zet in op hybride veredeling zetmeelrassen

15 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Averis Seeds B.V., dochterbedrijf van Royal Avebe gaat samen met Solynta werken aan het hybride veredelen van zetmeelaardappelrassen. Volgens Avebe kunnen nieuwe rassen met hybride veredelingstechnieken sneller ontwikkeld worden dan via gangbare veredeling mogelijk is.

Solynta werkt al ruim 12 jaar aan de ontwikkeling van Hybrid True Potato Seed. Omdat met de hybride technieken sneller veredeld kan worden, kan beter ingespeeld worden op aardappelziektes en andere uitdagingen. Met de snellere ontwikkeling van betere rassen kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden teruggedrongen, de opbrengst verhoogd en de opname van nutriënten verbeterd worden.

Gericht veredelen
Met de hybride techniek zijn de verbeteringen in raseigenschappen beter te sturen. De gewenste eigenschappen kunnen daardoor sneller ingekruist worden. Dat resulteert in een kortere ontwikkelingstijd. Johan Hopman is verheugd over de samenwerking. "Nu de succesvolle resultaten van hybride veredeling bij consumptieaardappelen zichtbaar zijn, is het tijd om deze techniek ook te gebruiken voor de veredeling van zetmeelaardappelrassen", zegt Johan Hopman manager Breeding & Research bij Averis in een persbericht.

Met de samenwerking komt volgens Edwin van der Vossen directeur Research & Development van Solynta de specifieke kennis van Averis van eigenschappen en genetica voor de zetmeelaardappelteelt samen met Solynta's hybride veredelingsplatform, waardoor er een continue stroom aan steeds betere rassen gaat ontstaan voor de telers van Avebe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Campagneprijs Avebe komt uit op €100 per ton

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden