Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Fabriek Aviko Rixona in Oostrum flink op de schop

10 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Aviko Rixona fabriek in Oostrum wordt flink onder handen genomen. De verwerkingscapaciteit wordt uitgebreid van 40 naar 60 ton per uur. De grote uitdaging daarbij is dat de fabriek open blijft tijdens de verbouwing.

In de nieuwe opzet komt er één grote hal waarin alle processen samen gebracht worden die de aardappelen ondergaan voordat ze verwerkt worden. "Na de nieuwbouw hebben we straks niet alleen een fors hogere capaciteit, maar sluiten alle processen ook beter op elkaar aan", vertelt Henri Peeters, teamleider aardappelontvangst bij Rixona Oostrum, op de site van het bedrijf.

De aardappelontvangst wordt volledig vernieuwd. Zo kunnen de chauffeurs straks zelfstandig in- en uitwegen, komt er een nieuw bunkerblok met een capaciteit van 1.400 ton en verdwijnt de tijdelijke opslag in trailers. Voor het reinigen wordt in de toekomst gebruik gemaakt van de modernste technieken. Er komt een compleet nieuwe lijn van machines voor ontvangst, droogreiniging, industrieel wassen, drogen en opslaan. "We hebben bij het reinigen straks veel meer mogelijkheden. Het zou zelfs kunnen leiden tot minder afkeuring. Maar dat weten we pas als de hele ontvangstinstallatie volledig in gebruik is", aldus Peeters.

Augustus 2022 gereed
Als alles volgens planning verloopt, gaan de nieuwe ontvangstinstallatie en de al eerder geïnstalleerde nieuwe schillijn proefdraaien voor de zomerstop van 2022. Daarna wordt de jaarlijkse productiestop gebruikt om de nieuwe installatie op de bestaande lijnen te realiseren. Bij de start van het nieuwe seizoen in augustus 2022 zullen de nieuwe installaties volledig operationeel zijn. Omdat de dagcapaciteit van de ontvangst in de huidige geïmproviseerde situatie lager ligt, worden er tot die tijd 7 dagen per week aardappelen aangevoerd in plaats van 6. Op deze manier blijft de verwerkingscapaciteit op peil.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden