Agrifoto

Nieuws Aardappelen

NAK rondt 2e keuring af, relatief weinig verlaging

28 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

In de veldkeuring van het pootgoed is de tweede keuring voor een belangrijk deel afgerond. Het verlagingspercentage bedraagt tot week 30 12,3%. Voor ongeveer 4.300 hectare is toestemming gegeven het loof te vernietigen en van 1.100 hectare is het loof vernietigd.

Bacterieziek is met 63% de belangrijkste oorzaak voor verlaging van het pootgoed, zo blijkt uit de gegevens die de keuringsdienst NAK dinsdag 27 juli publiceerde. Bacterieziek wordt gevolgd door mozaiek met 23% en 14% is om overige redenen verlaagd.

Het verlagingspercentage ligt lager dan in 2020 en 2019 toen het respectievelijk 12,8% en 14,5% bedroeg. 1,5% van het pootgoed is afgekeurd dit jaar. Dat is meer dan vorig jaar toen 1,2% werd afgekeurd, maar minder dan in 2019 met 2,2% afkeur. De regio's Noord II (zandgronden) en Zuiden scoren bovengemiddeld in het percentage dat verlaagd is, terwijl Noord I (kleigronden) en Midden het beter doen dan gemiddeld. Bij het percentage afkeur doet Noord I het met 0,9 % beduidend beter dan de andere regio's.

Doorlichten bestuursstructuur
Naast de voortgang van de veldkeuring maakte het bestuur en de directie van de NAK bekend dat ze het voornemen hebben om een externe deskundige naar de organisatie te laten kijken. Aanleiding voor deze adviesopdracht is om de organisatie goed aan te laten sluiten op de praktijk. Dat de directeur over 4 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, speelt daarbij ook een rol.

Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden