Maksim Safaniuk / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Export fokvee mag weer via niet Europese rustplaats

14 Oktober 2021

Nederlandse exporteurs kunnen vanaf 1 november weer fokvee exporteren naar bestemmingen waarbij onderweg buiten Europa gelegen rustplaatsen moeten worden aangedaan. Vee&Logistiek Nederland meldt dat de sector in samenspraak met het ministerie van LNV en de NVWA een werkwijze heeft ontwikkeld met betrekking tot dierenwelzijn.

Volgens Vee&Logistiek is het goed nieuws dat Nederlands fokvee weer naar deze bestemmingen geëxporteerd kan worden. De Nederlandse fokprogramma's staan volgens de belangenbehartiger bekend als 'innovatief, met veel praktische kenmerken als goede gebruikseigenschappen, een vriendelijke karakter, goede gezondheid en een aansprekend algemeen voorkomen'.

Landen investeren in uitbreiding melkveestapel
De brancheorganisatie merkt op dat veel landen inzetten op verdere ontwikkeling van de melkveestapel en dat naast de inkoop van bijvoorbeeld sperma en embryo's ook de import van fokvee daarin een belangrijke rol speelt. Bovendien sluit de export naar landen die inzetten op ontwikkeling van de melkveesector aan op de toekomstvisie van het ministerie 'Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden'.

De voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, Helma Lodders, benadrukt daarbij dat fokvee-exporteurs er alles aan gelegen is om het transport 'optimaal veilig, comfortabel en diervriendelijk te verzorgen'. De dieren worden tot in de puntjes verzorgd volgens de zegsvrouw, omdat niemand er bij gebaat is als dieren niet topfit op hun bestemming aankomen.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws CBS

Transportafstand dieren is gemiddeld 111 kilometer

Nieuws Veetransport

Veetransporteurs in de knel door boetesystematiek

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Veetransporteurs roepen op tot actie tegen AVP

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief