Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Lutosa opent nieuwe vlokkenfabriek in België

7 November 2022 - Niels van der Boom

Vrijdag 4 november opende Lutosa op haar locatie in Leuze-en-Hainaut de deuren van een geheel nieuwe fabriek voor de productie van gedehydrateerde aardappelproducten. De lijnen kunnen samen 96 ton vlokken per dag produceren. Het is in korte tijd de tweede nieuwe aardappelfabriek die in de Belgische 'gouden driehoek' van start gaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind oktober opende officieel de gloednieuwe fabriek van Aviko Potato in Poperinge, een halfuurtje rijden van Lutosa vandaan. Familiebedrijf Lutosa – dat in 2013 door wereldspeler McCain werd ingelijfd – produceert al sinds 1978 diepvriesfrites en vlokken in Leuze-en-Hainaut. Deze plaats ligt grofweg tussen Tournai (Doornik) en Mons (Bergen) in. Op de bestaande site is een geheel nieuwe fabriek gebouwd, specifiek voor de productie van gedroogde aardappelproducten. Dat meldt de Belgische agrarische nieuwswebsite Vilt.

€4,5 miljoen voor het milieu
McCain besteedde €45 miljoen aan de bouw van een nieuwe fabriek. Een relatief groot aandeel van €4,5 miljoen werd besteed aan de milieu-impact, zoals het verminderen van het waterverbruik. De vraag naar vlokken, bijvoorbeeld voor de productie van aardappelpuree, stijgt wereldwijd. Met de nieuwe fabriek wil McCain daarop inspelen.

In een driehoek die zo ongeveer van Gent naar Duinkerke en Mons loopt bevinden zich alle grote Belgische aardappelverwerkers met fabrieken. Naast Aviko Potato en McCain Lutosa zijn ook Clarebout, Agristo en Mydibel daar gevestigd. Die laatste staat naar verluidt te koop en produceert in Moeskroen tussen de 255.000 en 330.000 ton frites. Aviko opende in oktober hun gloednieuwe fabriek waar 3.500 ton frites per week wordt geproduceerd. Agristo is in Wielsbeke goed voor zo'n 200.000 ton frites.

De forse groei van de Belgische fritesindustrie – en daarmee de aardappelteelt in België en Noord-Frankrijk – is niet geheel onomstreden. Vooral de grootste Belgische fritesproducent Clarebout lag geregeld overhoop met omwonenden in Frameries en Duinkerke waar het bedrijf fabrieken wil neerzetten. Sinds dit voorjaar is het angstvallig stil in de pers over deze plannen die op een ware soapserie uitdraaide.

Grondstofvoorziening op losse schroeven
België en (Noord-)Frankrijk hebben een bijzonder moeilijk groeiseizoen achter de rug met zwaar tegenvallende hectareopbrengsten. Het zijn dan ook de Belgische verwerkers die forse volumes aardappelen in Nederland kopen en zelfs van het uiterste noorden naar Frankrijk verslepen. Met de presentatie van het 7e mestactieplan (MAP7) in Vlaanderen is zelfs de gehele aardappelteelt op losse schroeven komen te staan. De soep wordt hopelijk niet zo heet gegeten, maar het ondermijnt wel de grondstofvoorziening van fabrieken in de gouden driehoek.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden