Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Campagne 2018 in de min met 1,48 miljoen ton bieten

15 Januari 2019 - Niels van der Boom

Suiker Unie heeft woensdag 9 januari een streep gezet onder de bietencampagne van seizoen 2018/2019. Daarmee was de campagne exact 1 maand korter dan die van vorig seizoen. Zoals reeds bekend liggen de wortel- en suikeropbrengst fors lager, terwijl het suikergehalte flink hoger is.

In totaal hebben de fabrieken in 120 dagen 6,46 miljoen ton suikerbieten verwerkt. Dat is 1,48 miljoen ton minder dan in seizoen 2017/2018. Het suikergehalte ligt met gemiddeld 17,4% flink hoger. Dat was in de vorige campagne nog 16,65% over 150 campagnedagen, toen ging het rooien en verwerken tot begin februari door.

Het hogere suikerpercentage heeft de minderopbrengst niet kunnen compenseren. De suikerproductie ligt ongeveer 206.000 ton lager, bij een nagenoeg gelijk areaal. In totaal is 1,12 miljoen ton suiker gewonnen. Ook het tarrapercentage van 8,5% is uitzonderlijk laag te noemen.

Daling bietenareaal
Inmiddels is het bietenzaad voor komend seizoen besteld. Afgaande op de bestellingen, verwacht moederbedrijf Cosun een areaal van 80.000 hectare. Dit is een daling van 6,2%. Vorig jaar bedroeg het areaal 85.347 hectare. Volgens Cosun is dit conform de verwachtingen. Waarschijnlijk wordt er een groter areaal ingevuld met granen of alternatieven, zoals bijvoorbeeld cichorei. Dochterbedrijf Sensus verwacht namelijk een stijgend areaal.

Grofweg de helft van het areaal wordt met rassen ingezaaid die resistent zijn tegen bietencysteaaltjes. Resistentie tegen rhizoctonia beslaat 33% van het in te zaaien areaal en rhizomanie-resistentie beslaat 17%. De rassen BTS7105RHC en BTS2345N zijn het meest populair, gevolgd door Tessilia van KWS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden