Shutterstock

Nieuws Europees Parlement

'GBM-toelating moet transparanter'

16 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

Het Europees Parlement meldt woensdag 16 januari dat het veel meer transparantie wil bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (GBM). Een grote meerderheid stemde in met de conclusies van de commissie die zich over de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen heeft gebogen.

De commissie werd onder meer ingesteld uit onvrede over de verlenging van de vergunning voor glyfosaathoudende middelen (zoals Roundup). De commissie kwam met het advies dat de toelating transparanter moet verlopen. De leden van het Parlement willen daarom dat iedereen toegang moet krijgen tot de gebruikte studies. Dit moet gebeuren via een publiek register.

Meer regels
Tevens zou er na de toelating van de gewasbeschermingsmiddelen een diepgravendere evaluatie moeten komen. Bovendien wil het Europees Parlement richtlijnen instellen voor het maximale residu in de bodem en het oppervlaktewater. Daarbij heeft de Europese instantie twijfels bij het feit dat producenten zelf mogen bepalen in welke lidstaat de aanvraag beoordeeld wordt. Het is een van de punten waarop de toelatingsprocedure aangepast moet worden, zo oordeelden de leden.

Ook zou er meer transparantie moeten komen over hoe er gestemd wordt bij de besluiten. Als laatste dringt het Europees Parlement erop aan dat er veldonderzoek wordt gedaan, waarbij gekeken wordt wat de impact is van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen op de volksgezondheid. 

Zorgen over moeilijke toelating
Nefyto, de branchevereniging voor de fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, sprak recent nog haar zorgen uit over de zware toelatingsprocedure. In 2017 werden ook geen nieuwe werkzame stoffen geregistreerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Nieuws Gewasbescherming

Digi-label volgende stap in middelenregistratie

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden