Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Boze bietenboeren gaan de straat op

4 Februari 2019 - Niels van der Boom

Duitse suikerbietentelers zijn de straat opgegaan om aandacht te trekken voor hun situatie. Zij zien het somber in voor de bietenteelt in het land en hopen zo de aandacht van politici te trekken.

In de Zuid-Duitse stad Heilbronn gingen telers van suikerbieten vrijdag 1 februari de straat op. Zij hadden daarmee de hoop om de aandacht van de politiek in Berlijn te trekken. De telers spreken van een crisis in de bietenteelt en die zou zelfs hun bestaan bedreigen.

Südzucker
De aanvoerder van de demonstranten was Joachim Rukwied, de voorzitter van het Deutschen Bauernverbandes (DBV). Kortgezegd is dit de Duitse tegenhanger van Jaap van Wenum. De druppel die de emmer deed overlopen, is volgens Rukwied het nieuws dat Südzucker afgelopen week presenteerde. Zij willen fors in de suikerproductie, en daarmee in het areaal, snijden.

Sinds de opheffing van het suikerquotum is de wereldwijde suikerprijs gekelderd. Rukwied vreest (net zoals zijn collega's) dat Duitsland hierdoor goedkopere suiker uit andere lidstaten gaat importeren. Dit zal ten koste gaan van de Duitse bietenteelt, die het na het extreme groeiseizoen van 2018 al zeer zwaar heeft.

Productie verder verlaagd
Volgens een woordvoerder van Südzucker blijft het concern in Duitsland bieten contracteren bij hun leden rondom de fabriek. De teeltregio’s die verder weg zijn gelegen, moeten als eerste terug in de productie. Toch wordt niet uitgesloten dat de fabriek in Offenau (Heilbronn) ook in productie wordt teruggebracht.

Naast het nieuws van Südzucker, werd maandag 4 februari ook bekend dat het land definitief geen ontheffing krijgt voor gecoat zaaizaad dat met neonicotinoïden is behandeld. België heeft deze ontheffing wel, net als 6 andere lidstaten. Ook Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk kennen geen ontheffing.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden