Shutterstock

Nieuws Suikermarkt

Bietenprijs ook over oogst 2019 laag

14 Februari 2019 - Eric de Lijster - 7 reacties

De bietenprijs voor de campagne van 2019 gaat eveneens laag uitvallen. De prijs komt waarschijnlijk uit tussen de basisprijs van €32,50 en de bietenprijs van 2018 van €35,59 per netto ton bieten. Daarvoor waarschuwt Albert Markusse, de CEO van Royal Cosun.

Het is al duidelijk dat Suiker Unie, een onderdeel van Cosun, ook in 2019 verlies gaat draaien, ongeacht de resultaten van de bietenoogst. Dit heeft te maken met lage prijzen op de Europese en wereldwijde suikermarkt. Hierdoor heeft Suiker Unie namelijk veel contracten met haar afnemers voor dit jaar tegen een lage prijs aan moeten gaan. "Het jaar 2019 wordt wederom heel moeilijk", aldus Markusse, donderdag 14 februari op de persbijeenkomst van Cosun in Breda.

Bescheiden winst
De verwachting is dat Cosun het komende jaar met een heel bescheiden winst gaat afsluiten. Het jaar 2018 gaat bij de coöperatie de boeken in als een jaar met een historisch lage nettowinst van €1 miljoen. Daarentegen ziet Markusse aan het einde van de horizon wel een voorzichtig herstel van de suikermarkt gloren. Hij wijst daarvoor onder meer op de analyses die aangeven dat de suikeroogst wereldwijd tegenvalt.

Een indicatie voor die bewering is de spotmarkt voor suiker, waarop niet-gecontracteerde suiker wordt verhandeld. Daar loopt de prijs de laatste weken namelijk flink op. "De spotmarkt is bijzonder klein, maar het feit dat de prijs daar oploopt, is hoopgevend." Al wordt het volgens Markusse wel spannend of er tot de campagne voldoende suiker in de markt is. "Het moet in ieder geval lucht geven op de wereldmarkt", zo besluit hij.

Areaal verkleinen
Cosun anticipeert hierop door het suikerbietenareaal voor dit jaar naar beneden toe bij te stellen tot 80.000 hectare. Het gaat om een daling van 6.000 hectare. Dit betekent tevens dat de toewijzing voor de aangesloten telers uitkomt op 100%. De basisprijs voor quotumbieten blijft €32,50 per ton, maar de basisprijs voor de surplusbieten wordt met €10 verlaagd tot €20 per ton. "De prijs van €30 lag in de huidige markt iets te dicht bij de basisprijs voor quotumbieten", zo motiveert Dirk de Lugt, de voorzitter van de raad van beheer bij Cosun.

De Lugt ziet ook in andere bietentelende landen in de Europese Unie dat het areaal naar beneden toe wordt bijgesteld (met circa 5% tot 10%). "Om de markt een beetje in balans te krijgen, is een verlaging van 20% nodig", aldus De Lugt. Cosun meldt daarbij dat zij niet van mening zijn dat zij het areaal te veel bijstellen, om zodoende in 2020 eventueel te profiteren van een herstel van de markt. "We zijn voorzichtig met deze daling", beaamt Markusse. "Al is dit in onze ogen wel de meest realistische stap. Wij kijken daarbij ook naar de kostprijs en bezetting van de fabrieken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
polderteler 14 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881360/bietenprijs-ook-over-oogst-2019-laag]Bietenprijs ook over oogst 2019 laag[/url]
wie wil er llb's kopen
Arjan 14 Februari 2019
Jawel. Voor €25 per LLB.
Abonnee
Patatje 14 Februari 2019
€10 is zat
Groningen 14 Februari 2019
Wat is uw vraagprijs dan?
Abonnee
boer biet 14 Februari 2019
net nog handel gedaan voor ruim veertig euro, er is zeker markt voor llb`s
knollenland 15 Februari 2019
subsidie er af room er af
graanteler 17 Februari 2019
ja en volgend jaar zijn de aardappelen en uien ook wel weer aan prijs zeker! hahaha
gewoon volhouden dan komen de betere jaren ook weer. de meesten zijn zeker al vergeten wat de afgelopen jaren betaald is met minimaal risico!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden