CDU

Nieuws Julia Klöckner

'Oneerlijke concurrentie door neonicotinoïden'

26 Februari 2019 - 4 reacties

Julia Klöckner, de Duitse landbouwminister, maakt bezwaar tegen de vrijstelling voor het gebruik van neonicotinoïden en extra hectaresteun voor de bietenteelt in sommige Europese landen. Volgens de minister ontstaat hierdoor oneerlijke concurrentie.

Klöckner roept de Europese Commissie (EC) op het gelijke speelveld in de Europese Unie (EU) te controleren. Ze vreest dat de 'noodgoedkeuringen', waardoor diverse landen wel neonicotinoïden mogen gebruiken, voor oneerlijke concurrentie zorgt. 

Commissie moet dit aanpakken
"Dat telers in 11 Europese landen een hectaresteun krijgen van maximaal €500 per hectare is oneerlijk", stelt de landbouwminister. Het gaat om zogenaamde 'noodvergunningen', waardoor de boeren in 13 lidstaten wel neonicotinoïden mogen gebruiken. Zo mogen België, Polen, Denemarken en Hongarije dit jaar nog wel gebruik maken van zaad dat gecoat is met neonicotinoïden. Echter, diverse andere landen (zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland) mogen dat niet.

"Duitsland heeft zich gehouden aan het Europese verbod en ik vind dat andere landen dat ook moeten doen", meldt Klöckner. "Dit moet door de EC worden aangepakt", zo zegt ze tegen de vertegenwoordigers van de suikerindustrie. Diverse Duitse telers zijn al in protest gegaan tegen deze oneerlijke situatie.

Sluiten van fabrieken
Daarbij protesteerden de Duitse boeren tegen de sluiting van meerdere fabrieken van Südzucker. Dit was vergeefs, want het bedrijf heeft besloten 5 fabrieken te sluiten. De eerste 2 (Warburg en Brottewitz) sluiten al na de campagne van 2019. Daarnaast betreft het 2 fabrieken van de Franse dochteronderneming Saint Louis Sucre en 1 fabriek van de Poolse dochteronderneming Südzucker Polska.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
hans 26 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881488/oneerlijke-concurrentie-door-neonicotino-den]'Oneerlijke concurrentie door neonicotinoïden'[/url]
Maar goed dat die hele EU binnenkort explodeert.
Narcos 26 Februari 2019
De bemoeizucht van Brussel en haar groene ambtenaren apparaat schiet hun doel voorbij en maakt meer kapot dan ze goed doen.
Wellicht dat de wal het schip zal keren, maar vaak is het dan te laat.
Jpk 28 Februari 2019
De toelatingen van van synthetische gewas beschermingsmiddelen moet naar nederland en niet beoordeeld worden door de emotie politiek van brussel en straatsburg
schoenmakers1 28 Februari 2019
net of in Nederland de emotie niet regeert, als ze hier ondernemend Nederland zoveel zouden steunen als van Europa mocht zou het leven heel wat makkelijker zijn
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Südzucker stelt prognoses naar boven bij

Nieuws Suiker

Südzucker stelt prognoses naar boven bij

Südzucker verhoogt winst in eerste halfjaar

Nieuws Suiker

Südzucker verhoogt winst in eerste halfjaar

Crisisberaad in Duitsland over lage varkensprijzen

Nieuws Varkensmarkt

Crisisberaad in Duitsland over lage varkensprijzen

Zet Duitsland de GLB-onderhandeling op scherp?

Nieuws GLB

Zet Duitsland de GLB-onderhandeling op scherp?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief