CDU

Nieuws Julia Klöckner

'Oneerlijke concurrentie door neonicotinoïden'

26 Februari 2019 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Julia Klöckner, de Duitse landbouwminister, maakt bezwaar tegen de vrijstelling voor het gebruik van neonicotinoïden en extra hectaresteun voor de bietenteelt in sommige Europese landen. Volgens de minister ontstaat hierdoor oneerlijke concurrentie.

Klöckner roept de Europese Commissie (EC) op het gelijke speelveld in de Europese Unie (EU) te controleren. Ze vreest dat de 'noodgoedkeuringen', waardoor diverse landen wel neonicotinoïden mogen gebruiken, voor oneerlijke concurrentie zorgt. 

Commissie moet dit aanpakken
"Dat telers in 11 Europese landen een hectaresteun krijgen van maximaal €500 per hectare is oneerlijk", stelt de landbouwminister. Het gaat om zogenaamde 'noodvergunningen', waardoor de boeren in 13 lidstaten wel neonicotinoïden mogen gebruiken. Zo mogen België, Polen, Denemarken en Hongarije dit jaar nog wel gebruik maken van zaad dat gecoat is met neonicotinoïden. Echter, diverse andere landen (zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland) mogen dat niet.

"Duitsland heeft zich gehouden aan het Europese verbod en ik vind dat andere landen dat ook moeten doen", meldt Klöckner. "Dit moet door de EC worden aangepakt", zo zegt ze tegen de vertegenwoordigers van de suikerindustrie. Diverse Duitse telers zijn al in protest gegaan tegen deze oneerlijke situatie.

Sluiten van fabrieken
Daarbij protesteerden de Duitse boeren tegen de sluiting van meerdere fabrieken van Südzucker. Dit was vergeefs, want het bedrijf heeft besloten 5 fabrieken te sluiten. De eerste 2 (Warburg en Brottewitz) sluiten al na de campagne van 2019. Daarnaast betreft het 2 fabrieken van de Franse dochteronderneming Saint Louis Sucre en 1 fabriek van de Poolse dochteronderneming Südzucker Polska.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
hans 26 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881488/oneerlijke-concurrentie-door-neonicotino-den]'Oneerlijke concurrentie door neonicotinoïden'[/url]
Maar goed dat die hele EU binnenkort explodeert.
Narcos 26 Februari 2019
De bemoeizucht van Brussel en haar groene ambtenaren apparaat schiet hun doel voorbij en maakt meer kapot dan ze goed doen.
Wellicht dat de wal het schip zal keren, maar vaak is het dan te laat.
Jpk 28 Februari 2019
De toelatingen van van synthetische gewas beschermingsmiddelen moet naar nederland en niet beoordeeld worden door de emotie politiek van brussel en straatsburg
schoenmakers1 28 Februari 2019
net of in Nederland de emotie niet regeert, als ze hier ondernemend Nederland zoveel zouden steunen als van Europa mocht zou het leven heel wat makkelijker zijn
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Nieuws Gewasbescherming

Digi-label volgende stap in middelenregistratie

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden