Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Opkomende suikerbieten hebben het zwaar

24 April 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

Suiker Unie heeft de gemiddelde zaaidatum berekend, gezien in veel regio's de 100% bereikt is. De zaaidatum ligt dit seizoen 2 dagen later dan het gemiddelde. Ondertussen hebben jonge bietenplantjes het zwaar te verduren, met name door droogte en vreterij van insecten.

Tussen de vroegste en laatste gezaaide suikerbieten zit in Nederland zo’n 10 dagen. In Zeeuws-Vlaanderen komt de gemiddelde zaaidatum uit op 1 april. In het noordoosten van het land is dat 10 april tot 12 april. Ondanks enkele vroege gebieden komt het gemiddelde op 7 april. Dat is 2 dagen later dan het 5-jarig gemiddelde.

Zaaien bijna klaar
Aan het begin van week 17 zaten echter (nog) niet alle bieten in de grond. Volgens Bietenstatistiek moet er nog 1,3% gezaaid worden (ongeveer 1.105 hectare). Ondertussen wordt er in het noodoosten van Groningen en het zuidwesten van het land ook overgezaaid. In die laatste regio zorgt ook korstvorming voor problemen. Beregenen is soms noodzakelijk.

Bietentelers en adviseurs moeten er alles aan doen om hun kennis van plaagdieren bij te spijkeren. Vreterij van bijvoorbeeld springstaarten komt namelijk landelijk voor. Ook wordt schade van bonenluis en aardvlooien gemeld. Door de harde wind is stuifschade op lichte grond een issue. Die wind zorgt ook voor uitdroging, waardoor de planten wegvallen of niet opkomen.

Bespuiting
Suiker Unie en het IRS raden beiden af preventief met insecticiden (pyrethroïden) te werken. Dit wordt momenteel namelijk wel veelvuldig gedaan. Er wordt opgeroepen de schadedrempel te hanteren en pas bij overschrijding actie te ondernemen met een bespuiting.

Nu het zaaien nagenoeg is afgerond, kunnen telers hun percelen opgeven in het ledenportaal. De leveringswens qua periode en ligplek kan worden geregistreerd, waarmee ook het Unitip-registratieseizoen is begonnen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
De teler 24 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882215/opkomende-suikerbieten-hebben-het-zwaar]Opkomende suikerbieten hebben het zwaar[/url]
Zaaidatum bieten en uien in het noorden is vandaag 24 april. Alles heeft toch drooggelegen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden