Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Europees bietenareaal schrijft rode cijfers

18 Juni 2019 - Niels van der Boom

Het areaal suikerbieten in de Europese Unie daalt dit seizoen met 75.000 hectare. Dat blijkt uit een eerste prognose van de Europese Commissie. Door alle malaise op de suikermarkt en het feit dat binnenlandse fabrieken onder druk staan, snijdt vooral Frankrijk flink in het areaal.

Het totale areaal suikerbieten komt voor seizoen 2019/2020 (volgens de huidige cijfers) uit op 1,547 miljoen hectare. Dat is een daling van 75.000 hectare, oftewel 5% minder. De hectareopbrengst wordt tevens 8% lager ingeschat.

Forse daling in Frankrijk
In Frankrijk zijn fors minder suikerbieten gezaaid, want het areaal neemt met 33.500 hectare af. Met ruim 388.000 hectare blijft die lidstaat wel de grootste producent in de Europese Unie. Duitsland volgt met zo'n 382.000 hectare (-2,5%) en Polen staat op plek 3 met 241.000 hectare (+0,8%). Voor Nederland wordt het areaal op 80.700 hectare gezet, een min van 6,3%. Vorig seizoen werd 86.200 hectare gezaaid.

Alle grote bietenproducerende lidstaten gaan echter achteruit in areaal, op Polen na. Het Verenigd Koninkrijk blijft daarnaast onveranderd. Er zijn 9 lidstaten die waarschijnlijk een gekoppelde steun toekennen aan de teelt en zo de zeer lage bietenprijs subsidiëren.

Hoogste wortelopbrengst
De hoogste wortelopbrengst wordt voor Spanje verwacht: gemiddeld 90,5 ton per hectare. Daarna volgt Frankrijk (90,4 ton per hectare) en op plaats 3 staat Nederland (89,3 ton per hectare). In een uitzending van BB Feiten vertelde Cor Pierik, hoofd landbouw van het CBS, eerder al meer over de Europese suikerbietenteelt.

In het MARS-rapport van de Europese Commissie verlaagt de dienst zijn opbrengstverwachting voor bieten. Dit komt hoofdzakelijk door droogte in Zuid-Europa en delen van Centraal-Europa. Een gemiddelde van 75,7 ton per hectare betekent nagenoeg gelijk aan het 5-jarig gemiddelde en 11% boven vorig jaar.

De internationale suikerprijzen hebben recent een stijging laten zien. Op de termijnmarkt in Londen maakte de V-notering voor witte geraffineerde suiker gedurende juni een winst, nadat in mei een laag prijsniveau werd opgetekend. Dankzij de hogere olieprijzen is de relatief goedkope suiker interessant voor de ethanolproductie. Dit betekent wel dat een verlaging in de olieprijs direct negatief uitpakt voor de suikermarkt. De fysieke suikerverkoopprijzen in de Europese Unie blijven stabiel op gemiddeld €314 per ton.

Tekort op wereldmarkt
Door het hoge verbruik wordt voor het seizoen 2018/2019 geen overschot op de wereldmarkt verwacht. Voor volgend seizoen verwachten analisten een oogst die flink onder de vraag uitkomt. De schattingen lopen uiteen van 2,3 miljoen ton tot 6,7 miljoen ton. In het huidige seizoen is sprake van een overschot van 400.000 ton.

India zet de suikermarkt dit seizoen op scherp door grote hoeveelheden gesubsidieerde suiker tegen lage prijzen af te zetten. Het beoogde exportvolume van 5 miljoen ton wordt waarschijnlijk niet gehaald. Voor de komende suikerrietoogst zijn de berichten wederom positief, met een opbrengst van 31 miljoen ton. Hierdoor is een groot volume suiker beschikbaar voor export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden