Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Certificering

Dekt meerprijs voor PlanetProof de kosten?

18 Juni 2019 - Niels van der Boom - 5 reacties

Steeds meer afnemers betalen een meerprijs voor producten die zijn geteeld onder het keurmerk 'PlanetProof'. De vraag is echter of die meerkosten wel vergoed worden. Adviesbureau CLM berekende daarom de kosten voor tafelaardappelen. Dekt de vergoeding alle inspanningen?

Het adviesbureau CLM heeft van 3 producten een zogenaamde quickscan gemaakt: tafelaardappelen, appels en tomaten. De supermarktketens die 'On the way to PlanetProof' erkennen (in plaats van Milieukeur), willen op termijn het volledige AGF-schap onder dit keurmerk kunnen aanbieden. Jumbo wil dit in 2020 bereiken en ook Aldi Nederland spreekt de ambitie uit. Lidl heeft, naast PlanetProof, ook een eigen 'landbouwplan' en binnen de bedrijven van SuperUnie is vooral Plus voorloper in het keurmerk.

Kosten inzichtelijk gemaakt
Vanuit de agrarische sector en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is de vraag gesteld of die bovenwettelijke inspanningen wel worden beloond. Bij GlobalGap is de meerprijs namelijk weggestopt in de uiteindelijke prijs. PlanetProof gaat zelfs nog verder en brengt ook significante meerkosten met zich mee: onder meer het gebruik van een aangepast middelenpakket en certificeringskosten. CLM tracht deze inzichtelijk te maken voor alle betrokkenen.

Voor 1 kilo tafelaardappelen komen de meerkosten op 2,14 cent per kilo. Vooral het nemen van maatregelen in en rondom de teelt brengt extra kosten met zich mee: 1,41 cent per kilo. "Na verloop van tijd kunnen deze kosten wel dalen, bijvoorbeeld wanneer de teler meer ervaring opdoet", denkt onderzoeker Erik Hees. Het gaat onder andere om de kosten voor bemonstering, uitvoeren van keuringen en maken van plannen.

Hectarepremie
Het vergoeden van de meerkosten is geen verplichting in het certificaat. Steeds meer afnemers doen dit echter wel. "Zo betalen Agrico en Nedato €1.000 per hectare als premie voor de aardappelen", zo weet Hees. In de quickscan worden diverse mogelijkheden benoemd. Het rekenvoorbeeld past een bonus van 15% van de totale kosten toe, wat goed is voor €128 per hectare. Daardoor komt het totaal per hectare voor aardappelen uit op €985. Met de hectarepremie van Agrico schiet de teler er dus €143 per hectare mee op.

In het voorbeeld is gerekend met netto 40 ton aardappelen per hectare. Lukt het je om de opbrengst te verhogen, dan daalt de kostprijs per kilo direct drastisch. "Die bonus (15%) is niet wetenschappelijk onderbouwd", legt Hees uit. "Die kwam voort uit de gesprekken met de betrokkenen. Er moet een incentive zijn om telers over de drempel te krijgen. Afnemers bepalen zelf welke beloning ze uitkeren voor het keurmerk."

Importgoederen
Hoe zit het dan met AGF-producten die supermarkten uit het buitenland importeren? "Die uit Europa zijn al steeds vaker op basis van PlanetProof geteeld", weet Hees. "In Spanje en Frankrijk gaan bedrijven ook onder het keurmerk telen. Hoe dat gaat met de uien vanuit Nieuw-Zeeland, weet ik niet. De kilometers die het product af moet leggen naar de supermarkt, worden niet berekend in het bonus-malussysteem."

Milieuorganisatie Greenpeace ondersteunt PlanetProof en maakte hier 3 jaar terug al afspraken over met supermarkten. Eind dit jaar gaan ze met deelnemende telers in gesprek om hun mening te horen. Krijgen zij een faire prijs? Volgens Hees is de goedkeuring van Greenpeace een enorme stap. "Binnen de organisatie heersen namelijk meerdere ideeën. Het wijkt af van hun visie: alles biologisch. Het liefste zien ze helemaal geen gewasbescherming meer. Blijkt dit toch nodig, dan wordt het elders in de teelt weer gecompenseerd met bonuspunten."

Tafelteelt behouden
Een meerprijs voor de aardappelen die onder het keurmerk PlanetProof vallen, dient volgens Hees een dubbeldoel. Naast het belonen van deze meerkosten, moet het tafelaardappeltelers aan de afnemers binden. Bij afnemers ontstond de vrees dat er meer telers op fritesaardappelen zouden overstappen, omdat hier geen bovenwettelijke certificering voor is vereist.

Een van de interessante conclusies in de berekening zijn de kosten voor certificering. "Die blijken, met 0,12 cent per kilo, erg mee te vallen", zegt Hees. "Het zijn vaste kosten waar je niet omheen kunt. De kosten voor teeltmaatregelen en gewasbescherming zijn posten die uiteraard jaar op jaar flink kunnen fluctueren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Jp kievit 18 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882919/dekt-meerprijs-voor-planetproof-de-kosten]Dekt meerprijs voor PlanetProof de kosten?[/url]
Een vereniging als greenpeace brengt alleen maar fake nieuws in ned landbouw onder aanvoering van herman v bekkum en christen unie en d66 volgen dit blindelijks onder het mom van de redt de aarde.
flip fluitketel 18 Juni 2019
Ik word als al wat oudere boer doodmoe van al dat gezeik over weer een nieuw certificaatje. Het is allemaal 1 grote huichelarij dat certificeren, wanneer de markt slecht is onderscheiden de papiertjes zich enigszins. Wanneer echter de markt lekker door loopt is geen enkel papiertje meer nodig of interessant. De handel met de zgn groene beweging doen helemaal niets met de certificaten, het is echt niet meer dan gebakken lucht. Ze willen zelfs hun reet er niet mee afvegen....
Bert 18 Juni 2019
In het artikel wordt alleen gesproken over vergoeding van de extra kosten , als je zo rekent houd je er netto niets extra s aan over ,je bent dus druk voor jan . . . !
manon 19 Juni 2019
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/235488003/westen-herkent-het-kwaad-niet-meer

Een column van Leon de Winter die heel goed verteld wat hier vandaag aan de dag aan de hand is in het Westen, ik hoop dat u hem kunt lezen want dit is zeker de moeite waard en verklaart heel veel hoe wij in Nederland en in het westen bezig zijn,
zuivelverkoper 20 Juni 2019
Melkwegproof, dat moet dan over een paar jaar maar de norm worden. alleen melk van ot en sien vee in de statiegeld fles. 2 euro per liter. krijgt de boer een kwartje
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

Stichting Milieukeur op vingers getikt

Interview Gijs Dröge

'PlanetProof maakt gangbaar duurzamer'

Nieuws Melk

Weidegang voor jongvee extra eis in PlanetProof

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden