Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Moeizame oogst en dalend suikergehalte

12 December 2019 - Jeannet Pennings

De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat geldt zeker voor de oogst van suikerbieten dit jaar. Volgens Suiker Unie zit nog altijd ruim 10% van de bieten in de grond. Ondertussen dalen de suikergehaltes.

Afgelopen week zijn er wel veel suikerbieten gerooid, maar door neerslag kunnen deze oogstwerkzaamheden niet ongehinderd doorgaan. Wanneer we kijken naar de vooruitzichten, dan komen de laatste bieten niet op de korte termijn de grond uit. Vooral in Oost-Nederland moet er nog relatief veel geoogst worden, meldt Suiker Unie.

Het suikergehalte is inmiddels licht gedaald naar gemiddeld 16,3%. Vooral in gebieden waar droogte en later ook nog bladschimmelaantasting door cercospora is opgetreden, vallen de suikergehaltes tegen. Dit geldt onder andere voor de regio’s Salland/Twente, Noord- en Midden-Limburg en de Bommelerwaard. Hier ligt het percentage nabij de 15%. Het tarragehalte in de diverse regio’s loopt dit jaar behoorlijk uit uiteen, maar ligt over de gehele linie gelijk aan vorige week.

Zaad beperkt beschikbaar
Suiker Unie meldt daarnaast dat een groot aantal rassen dit jaar beperkt beschikbaar is voor zaadbestelling. Met name in het resistentiesegment bietencysteaaltjes en doorbraak rhizomanie is het aanbod ontoereikend door problemen bij de zaadproductie. De telers wordt geadviseerd na te gaan of aaltjesresistentie op het perceel van 2020 nodig is. Bij een ruime suikerbietenrotaties of geen aantoonbare aaltjesbesmetting kan het best worden gekozen voor een aanvullend rhizomanieresistent ras zonder aaltjesresistentie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox