Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Leveringsplicht wederom uitdagend voor bietentelers

16 December 2019 - Niels van der Boom

Voor het tweede jaar op rij komt een groep bietentelers in de problemen met hun leveringsplicht. Door de droogte valt hun opbrengst flink lager uit, waardoor er niet altijd kan worden voldaan aan de leverplicht. In uiterst geval riskeren telers, die dit niet tijdig aangeven, een boete.

Oogst 2018 werd getekend door droogte. Ook oogst 2019 kampt regionaal met dergelijke problemen. Vooral in het oosten van Nederland. Naast de lage wortelopbrengst, is er in sommige gevallen een lager suikergehalte. Toen het begon te regenen, zijn de bieten opnieuw gaan groeien. Dit kost veel suiker.

Balans nog niet opgemaakt
Half december bestaat de potentiële groep telers, die hun LLB’s niet vol kunnen leveren, uit 850 bedrijven. "Het uiteindelijk aantal is kleiner", zo denkt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. "Een kleine helft van de bietentelers heeft de volledige oogst geleverd. Eerst moeten alle bieten geleverd zijn, voordat de balans kan worden opgemaakt. Trek je het huidig beeld door, dan kom je op het getal van 850 telers."

Wie verwacht niet aan de leverplicht te voldoen, kan tot 25 januari om ontheffing aanvragen. Dit was eerst 31 december, maar Suiker Unie heeft deze verlengd. Sikken motiveert: "Veel telers willen eerst de uiteindelijke opbrengst afwachten voordat ze besluiten of een ontheffing noodzakelijk is. Een ontheffing moet worden gemotiveerd. Deze motivatie wordt dan beoordeeld."

Kijken naar historie
Cosun legde uiteindelijk iets minder dan 20 boetes op na oogst 2018, zo weet Sikken. Het gaat daarbij om telers die, gezien hun LLB’s, structureel te weinig areaal hebben ingezaaid. Hiervoor kijkt de coöperatie naar de bietenopbrengst x het areaal van de afgelopen 5 jaar, waarbij het beste en slechtste jaar niet meetellen.

Sikken erkent dat het een lastige situatie is, maar hij wil niet op de zaken vooruitlopen. "Wat is de bedoeling van de teler geweest en hoe heeft hij eraan gewerkt om een goede opbrengst te realiseren. Tot en met het jaar 2017 hebben we veel jaren gezien met topopbrengsten en weinig schade. Het is nu 2 jaar op rij raak. Heeft je bedrijf hieronder te lijden, dan kom je tot de conclusie dat dit een risico vormt. Kun je hierop anticiperen? Deze overwegingen spelen allemaal mee."

Laag gehalte
Ook bietentelers die niet door droogte zijn getroffen, hebben dit seizoen moeite met het leveren van de kilo's polsuiker. Op Twitter ontstond daar een discussie over. Sikken beaamt dat de gemiddelde suikergehaltes dit seizoen tegenvallen, al zijn de regionale verschillen wederom groot. Het betalingssysteem van Suiker Unie is gebaseerd op 17% suiker, waar 16,3% momenteel gemiddeld is met nog 10% van de bieten te oogsten.

"De vraag is of een lager suikergehalte de norm wordt, of dat het een uitschieter betreft", zegt Sikken. "Vooral door nagroei is het gehalte lager. De ambitie blijft om het suikergehalte en de suikeropbrengst te laten stijgen. Dat is niet de gemakkelijkste route, zo realiseren we ons."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox