Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Telers fritesaardappelen krijgen totaal 50 miljoen

15 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 24 reacties

Het kabinet heeft totaal €50 miljoen gereserveerd om telers van fritesaardappelen te compenseren voor de schade door de coronacrisis. De vergoeding bedraagt 40% van de gemiddelde marktwaarde van fritesaardappelen over de periode van september 2019 tot en met februari 2020.

Dit heeft landbouwminister Carola Schouten vanavond (woensdag) bekendgemaakt. De compensatie geldt voor fritesaardappelen waarvoor geen bestemming meer is door de vraaguitval op de fritesmarkt, onder meer door de sluiting van de horeca. Volgens de BO Akkerbouw gaat het om circa 1.500 telers, die gespecialiseerd zijn in de lange bewaring van aardappelen. Zij hebben volgens de brancheorganisatie in totaal nog naar schatting 1,5 miljoen ton aardappelen in bewaring, waarvan ongeveer 1 miljoen ton niet regulier kan worden verwerkt.

De vergoeding wordt vastgesteld op basis van deze 1 miljoen ton overtollige aardappelen. Er volgt op de korte termijn informatie over de nadere uitwerking en de precieze wijze waarop bedrijven zich kunnen aanmelden, meldt het ministerie. RVO gaat de regeling uitvoeren. Wel is duidelijk dat er per bedrijf een plafond komt in de uitbetaling om zeker te stellen dat alle bedrijven die aanspraak maken ook daadwerkelijk steun kunnen ontvangen.

Gemiddeld €5 per 100 kilo
Het ministerie heeft niet bekendgemaakt van welke gemiddelde marktwaarde zij uitgaat of op welke basis deze wordt berekend. Daarom pakken we zelf de gemiddelde notering van Potato NL erbij. In de periode tussen 1 september 2019 en 1 maart 2020 bedroeg de gemiddelde PotatoNL-notering (categorie 1 fritesaardappelen) €13,85 per 100 kilo. Een totaal budget van €50 miljoen is bijna 40% van deze waarde. Dit betekent dat het ministerie voor 100 kilo aardappelen €5 uittrekt, waar de DCA PAT-Index in deze periode €1,50 noteert.

BO Akkerbouw becijfert de totale schade voor telers op totaal circa €150 tot €200 miljoen, inclusief alle bijkomende kosten. Dit betekent dat de 1.500 ondernemers in totaal nog zo'n €100 tot €150 miljoen zelf moeten ophoesten als gevolg van het coronavirus. Daarbij blijft het natuurlijk voor altijd onduidelijk hoe het prijsverloop was geweest in de laatste maanden van een normaal verlopen verkoopseizoen van oogst 2020.

Klein onderdeel van groter pakket
De regeling voor de fritesaardappelteelt is een klein onderdeel van een groter pakket aan financiële steun voor met name de sierteelt en de voedingstuinbouw. Voor compensatie in deze sectoren trekt minister Schouten €600 miljoen uit. Daarbij is de eerste 30% omzetderving voor de ondernemers is en compenseert de overheid de resterende 70% van de schade voor een aanzienlijk deel. "Met deze regelingen stellen we veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen", zegt Schouten in een verklaring.

Het verschil in verhouding qua uitbetaling wordt niet concreet toegelicht, maar wel wordt gemeld dat de tuinbouw te maken heeft met 'forse omzetdalingen, waarbij de sector een teelt en oogst niet zomaar kan stilleggen. Daardoor hebben bedrijven te maken met doorlopende vaste lasten, maar ook met doorlopende productiekosten.' Schouten verklaart in een toelichting: "Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden. En er zijn bedrijven die juist in de maanden maart, april en mei een piekomzet draaien."

Noodmaatregelen welkom
BO Akkerbouw is positief over de steun van het kabinet, meldt directeur André Hoogendijk in een verklaring. "Het kabinet steekt met deze regeling een hand uit om telers te ondersteunen en voedselverspilling tegen te gaan. Wij gaan aan de slag met het ministerie van LNV om de regeling uit te werken, zodat de sector er zo snel mogelijk gebruik van kan maken en de aardappelen zo goed mogelijk kunnen worden verwerkt."

LTO Nederland laat in een reactie weten dat de noodmaatregelen van het kabinet 'zeer welkom' zijn voor de zwaarst getroffen boeren en tuinders. "Minister Schouten heeft hiermee oog voor de verschrikkelijke impact die de crisis op onze leden heeft. Tegelijkertijd blijft de harde realiteit dat de problemen voor veel bedrijven van zo’n omvang zijn, dat ze hier nog niet mee zijn opgelost”, verklaart Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

Rabobank trekt in een verklaring ook een deel van het succes naar zich toe. De regeling voorziet de sierteeltsector van een lastenverlichting, evenzo geldt dit volgens de bank voor de fritesaardappelteeltsector. Carin van Huët, directeur Food en Agri Nederland van Rabobank: “Of hiermee de brand definitief geblust is, kunnen we pas achteraf beoordelen. Voor nu is dit een stevig resultaat van al onze inspanningen, we blijven de situatie monitoren met de branche en het ministerie.”

Ook kijken op lange termijn
LTO Nederland benadrukt dat niet alleen naar deze compensatie voor korte termijn moet worden gekeken, maar ook de blik op de lange termijn moet worden gericht. De gevolgen van de coronacrisis dreigen markten volledig uit balans te brengen, waardoor in alle agrarische sectoren problemen ontstaan.

Volgens de organisatie moeten ook andere maatregelen in Europees verband worden getroffen. "Er is intensief contact met minister Schouten en de Europese Commissie om de mogelijkheden die het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid biedt maximaal te benutten op het moment dat dat nodig is. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van opkoopregelingen en private opslag van zuivel of vlees", meldt LTO.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Henk 15 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886722/telers-fritesaardappelen-krijgen-totaal-50-miljoen]Telers fritesaardappelen krijgen totaal 50 miljoen[/url]
Toch maar een mooie geste van de burgers die het mogen ophoesten!
jk 15 April 2020
vreemd dat de sierteelt 70% vergoed krijgt, weet iemand waarom dat verschil er is?
Zijlijn 15 April 2020
Belachelijk.
Fraude gevoelige regeling.
Brutto netto ?? Hoe reken we dat uit?
Eerst kwaliteit bepalen dan pas betalen.
Hoeveel is er wel niet geknoeid afgelopen najaar er zit helemaal geen miljoen ton bruikbaar product in opslag.

Abonnee
winstpatat 15 April 2020
FF vlug rekenen, maar wordt nog een goed aardappeljaar voor de lange bewaarder. Je oogst op de termijnmarkt reeds voor een redelijke prijs veilig gesteld en nu nog ongeveer 5 cent er bij als coronacompensatie er boven op krijgen.
De verhalen in de media van degene die nog met duizenden tonnen vrije aardappelen zitten daarin wordt niet vermeld dat ze hun oogst het prijsrisico al ingedekt hebben op de TM. Laat me niet lachen!!
Hoe gaat de overheid hiermee om?

Abonnee
agriklootje 16 April 2020
en de verdampte waarde zelf al bijgelapt hebben. Het geld is dus al weg.
Abonnee
Leo 16 April 2020
Ik ga er vanuit dat bijna niemand aanspraak gaat maken op dit geld. Immers men is massaal naar Den Haag getogen om de minister uit te jakkeren, n beetje kerel gaat dan nu zijn hand toch niet ophouden??
Sjef 16 April 2020
Wat een ongelofelijk domme kortzichtige reacties hier weer.
schoenmakers1 16 April 2020
juist Sjef, het is maar voor een gedeelte dat de schade vergoed wordt, er zullen er zat zijn die het er niet mee kunnen rondmaken
Abonnee
prof 16 April 2020
Maar ehhh, van die miljoen ton is toch al minimaal 80% verkocht aan de industrie? En die laten de telers toch ook de gecontracteerde aardappelen leveren als de prijs hoger is? Mijns inziens moeten zij gewoon afnemen en zelf een oplossing zoeken (lees: het verlies dragen). Voor de resterende 200.000 ton is die 50 miljoen een zeer ruime vergoeding (€ 25,-/100 kg)
Abonnee
Dirk 16 April 2020
En dan nu als de wiedewaarga weer aan het poten en dan weer 20% meer als vorig jaar
Joost 16 April 2020
ADDER ONDER GRAS
De adder zal zijn dat de verwerkende industrie de contracten kan annuleren. Er is immers een compensatieregeling.
Let maar op, zal niet lang duren.
drent 16 April 2020
winstpatat schreef:
FF vlug rekenen, maar wordt nog een goed aardappeljaar voor de lange bewaarder. Je oogst op de termijnmarkt reeds voor een redelijke prijs veilig gesteld en nu nog ongeveer 5 cent er bij als coronacompensatie er boven op krijgen.
De verhalen in de media van degene die nog met duizenden tonnen vrije aardappelen zitten daarin wordt niet vermeld dat ze hun oogst het prijsrisico al ingedekt hebben op de TM. Laat me niet lachen!!
Hoe gaat de overheid hiermee om?

nou die handvol boeren die op de termijnmarkt handelen mogen niet bepalen hoe het verder gaat, immers ze vragen de werknemers die in aanmerking komen voor loon compensatie ook niet of ze mee doen aan beleggingen. Beetje vreemde gedachten winstpatat.
paul 16 April 2020
Ik ga er toch vanuit dat enkel de tonnen die niet vast liggen op vaste prijs of pool in aanmerking komen voor deze regeling. Idd niet voor gecontracteerde aardappelen want dan gaat dat geld direct weer naar de afnemers. Goede zaak dat er geld komt voor gedupeerden, nu zorgen voor de juiste verdeling.
paul 16 April 2020
Ik ga er toch vanuit dat enkel de tonnen die niet vast liggen op vaste prijs of pool in aanmerking komen voor deze regeling. Idd niet voor gecontracteerde aardappelen want dan gaat dat geld direct weer naar de afnemers. Goede zaak dat er geld komt voor gedupeerden, nu zorgen voor de juiste verdeling.
Jan kievit 16 April 2020
Het zeer populistiche fdf is ook net zo afhankelijk van de overheidsregels als de traditoneele belangen behartigers zoals lto en nfo dimmen fdf
avr 16 April 2020
agriklootje schreef:
en de verdampte waarde zelf al bijgelapt hebben. Het geld is dus al weg.
bijgeschreven bij daling van de aardappelprijs..
Abonnee
Zuidboer 16 April 2020
winstpatat schreef:
FF vlug rekenen, maar wordt nog een goed aardappeljaar voor de lange bewaarder. Je oogst op de termijnmarkt reeds voor een redelijke prijs veilig gesteld en nu nog ongeveer 5 cent er bij als coronacompensatie er boven op krijgen.
De verhalen in de media van degene die nog met duizenden tonnen vrije aardappelen zitten daarin wordt niet vermeld dat ze hun oogst het prijsrisico al ingedekt hebben op de TM. Laat me niet lachen!!
Hoe gaat de overheid hiermee om?

Exact! Daar ben ik ook wel benieuwd naar. TM heeft zelfs 20 cent gestaan, 5 cent erbij en tel uit je winst. Leg dat eens uit aan mensen die hun baan kwijt zijn en het moeten doen met een rotfooi.....
Thomas 16 April 2020
Is wel erg fraude gevoelig, in veel schuren zit wel 50% grond tussen de aardappelen, of zelfs meer i.v.m. de slechte omstandigheden met rooien in najaar van 2019. Daarom kan ook nog eens goed de helft van de aardappelen rot wezen, die hadden al maanden lang verwerkt moeten zijn. De steun moet juist net zo goed gaan naar de akkerbouwers die de vroege aardappelen telen in 2020
Abonnee
jan 16 April 2020
De oude oogst die in de schuur zit is overwegend van goede kwaliteit, de slechte zijn afgelopen najaar wel geruimd.
Hebben de bovenstaande reageerders wel eens naar de openstaande posities gekeken? Dat is nog geen 10 % van wat er nog zit. Hoeveel hiervan zijn gewoon gokkers? wellicht meer als de helft.
De vroege aardappelen van 2020 ondersteunen lijkt me weinig zinvol. Deze mensen hebben meestal de keus gehad om wat anders te planten/zaaien.
Tom 16 April 2020
Klopt niet, pootgoed is altijd in januari of hooguit februari al lang duur gekocht met zo'n soort jaar....
Abonnee
innovator 16 April 2020
De steunregeling geld voor de frietaardappelen die niet als friet verwerkt gaat worden.
Mag je de frietaardappelen dan voor iedere andere bestemming vermarkten?
Thomas 16 April 2020
@jan
Zijn juist de klei aardappelen die lang in bewaring liggen. En daar waren afgelopen najaar ook gigantisch veel problemen met de slechte oogst omstandigheden.
prins bril 16 April 2020
Zo te zien weer een hoop jaloezie op dit forum, een boer met 500 grachtenpandjes krijgt die ook compensatie.
geert 16 April 2020
Dat heb je als de steun niet recht is maar erg krom. Heeft trouwens niet veel met bezit te maken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden