Agrifoto

Nieuws Uien

VTA-leden hebben fors minder uien in voorraad

24 April 2020

De voorraad uien is lager dan het langjarig gemiddelde. Dat concludeert de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) na de derde voorraadinventarisatie voor het seizoen 2019 – 2020.

De VTA-leden hebben zo'n 74% van de oogst afgeleverd, iets meer dan het langjarige gemiddelde van ongeveer 70%.

Veel uien verkocht
Van de voorraad uien is gemiddeld 54% verkocht. Net als vorig seizoen iets meer dan in een gemiddeld seizoen. Normaal is 25 tot 30% van de aanwezige voorraad verkocht rond deze tijd. De vrije, niet verkochte voorraad komt daarmee ongeveer 50% lager uit dan het langjarig gemiddelde.

Correctie door droogte
De stijging ligt in lijn met het praktijkbeeld van de afzet die tot dit moment nog altijd goed heeft gelopen, zegt VTA. Van de rode uien is 65% geleverd, terwijl van de gele uien 73% geleverd is. Voor plantuien geldt een percentage van 90% geleverde uien.

In absolute tonnen ligt bij de VTA-leden de voorraad 9% lager dan het langjarig gemiddelde, waarbij een correctie is gemaakt voor het vorige seizoen. Bij de berekening van het langjarig gemiddelde is een correctie gemaakt voor het extreem droge seizoen 2018/2019.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Uien

Voorraad vrije uien loopt hard terug

Achtergrond Uien

Nog veel uien, ondanks goedlopende export

Nieuws Aardappelen

VTA: 8,5% minder vrije aardappelen in opslag

Analyse Uien

Een inschatting: hoeveel uien zijn er nog over?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief