Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Britse bietenteler hoeft niet op neonics te rekenen

14 September 2020 - Niels van der Boom

Als het aan het Britse landbouwministerie Defra ligt krijgen suikerbietentelers in Engeland niet de beschikking over een ontheffing voor het gebruik van neonicotinoïden in de bietenteelt. Belangenbehartiger NFU Sugar en verwerker British Sugar dringen hier wel op aan. Telers krijgen een extra klap in het gezicht, nu de overheid de deur wagenwijd openzet voor de import van rietsuiker.

Nadat bekend werd dat Frankrijk een derogatie voor de zaadcoating met neonicotinoïden overweegt, kwamen meerdere Europese lidstaten in beweging. Boeren, verwerkers en belangenbehartigers zien hun kans schoon om het dossier terug op tafel te krijgen bij de landbouwministeries. Ook in Nederland en Duitsland is dat gebeurd.

Niet definitief
In het Verenigd Koninkrijk kwamen de organisaties op hetzelfde idee, nadat zij de Franse plannen hadden gezien. Die zijn overigens verre van definitief. Eind september of begin oktober wordt het voorstel door het parlement behandeld. Aangezien dit een overwegend 'groen' parlement is, is het de vraag of een derogatie haalbaar is. De contouren zijn bekend. Hier valt of staan de plannen deels mee.

Het Britse landbouwministerie Defra ziet helemaal niets in een ontheffing. In een reactie laat de woordvoerder weten dat er zwaarwegend bewijs is dat het gebruik van neonics schadelijk is voor bijen en andere bestuivers. Dit meldt Farmers Weekly. Pas wanneer de wetenschap met nieuwe inzichten komt is Defra bereid het dossier er opnieuw bij te pakken. Wel komt er een versnelde toelatingsprocedure voor alternatieve middelen die de gewassen kunnen beschermen tegen insectenschade.

Deur open voor suikerimport
Het is de tweede klap in korte tijd voor Engelse bietentelers. Recent kondigde de overheid namelijk aan dat het importquotum voor tariefvrije ruwe rietsuiker wordt verhoogd met 260.000 ton. Dat is goed nieuws voor de Britse verwerker Tate & Lyle en een doorn in het oog van British Sugar, die hamert op het feit dat de geïmporteerde suiker niet aan de Britse duurzaamheidseisen voldoet. Iets wat Royal Cosun voorzitter Dirk de Lugt al eerder aanhaalde in relatie tot Nederlandse bietsuiker. De Britse importdeal gaat op 1 januari 2021 van start, nadat de brexit in werking is getreden.

Volgens British Sugar levert de import van goedkope suiker bijna €79 miljoen aan voordeel op, dat bijna volledig in de zakken van concurrent Tate & Lyle verdwijnt. Die laatste ziet dit juist als een terugbetaling vanwege de jarenlange oneerlijke concurrentie met gesubsidieerde EU-suiker. De deal is volgens het bedrijf onderdeel van het creëren van een level playing field op de suikermarkt. British Sugar directeur Paul Kenward is verbijsterd en teleurgesteld. Defra reageert door te zeggen dat het de ambitie is om armoede in derde wereldlanden terug te dringen en de aankoop van rietsuiker een stap in die richting is.

Moeite van het rooien niet waard
Veel Europese landen hebben te maken met opbrengstverliezen door het gemis van neonics. Vooral het vergelingsvirus zorgt voor een lager suikergehalte. Engelse boeren klagen daarover, maar Franse bietentelers lijken het zwaarst getroffen. De campagne van Tereos is daar inmiddels van start. In het Franse departement Aisne worden normaal bietopbrengsten van 95 tot 100 ton per hectare gehaald. Dit seizoen blijven die soms maar op 30 ton steken. Een enkele teler vraagt zich zelfs af of het de moeite wel waard is om bieten te rooien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden